Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πώς «κλείνει ταμείο» για τον Ιούλιο

Πτωτικές οι διαθέσεις στο χρηματιστήριο, με τον τζίρο να αναμένεται... καλοκαιρινός. Η απουσία ειδήσεων που θα κάνουν τη διαφορά και οι μετοχές όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Πάντα σε ρόλο-κλειδί οι τράπεζες.

XA: Πώς «κλείνει ταμείο» για τον Ιούλιο

Συνεδρίαση-δοκιμασία για τον τραπεζικό κλάδο η σημερινή, ευρύτερα για το ΧΑ μετά τον αρνητικό λογαριασμό της τελευταίας εβδομάδας. Σημαντικές οι απώλειες, κυρίως για τις τράπεζες, με την πλειονότητα των traders να περιμένει τον κλάδο λίγο χαμηλότερα, όπου και θα δοκιμασθεί η βραχυπρόθεσμη -εβδομαδιαία- τάση. 

Στις 820,02 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας της ευρύτερης περιοχής των 800-805 μονάδων, στις 2.137,51 ο FT 25 και στις 1.045 ο Δείκτης Τραπεζών, που ήταν και ο κύριος... υπαίτιος της τελευταίας υποχώρησης της αγοράς. 

Τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούλιο, με το ταμείο μηνός οριακά αρνητικό -μετά από ένα καλό θετικό σερί- και με τον τραπεζικό κλάδο να «μετρά» οριακά θετική απόδοση. 

Η προσοχή των traders εστιάζεται, αφενός, στον τραπεζικό κλάδο -μετά μάλιστα την κατάθεση τροπολογίας το βράδυ της Πέμπτης σχετικά με την αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών (σ.σ. προσώρας, των Eurobank, Attica Bank) που ανήκουν στο κράτος (ως αντίβαρο στη συμμετοχή του στις αμκ) και με τα μέχρι τώρα δεδομένα να αντικαθίστανται από ομολογίες με χαρακτήρα μετατρεψιμότητας (CoCos), αφετέρου, στα blue chips, που τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα δοκιμάσθηκαν χαμηλότερα. 

Με τους long να έχουν προεξοφλήσει τα περισσότερα νέα -που κυρίως σχετίζονταν με την έκδοση του ομολόγου-, με την αγορά να έχει αποτιμήσει -με απώλειες- το πρώτο βήμα εξόδου στις αγορές, οι short φαίνεται να έχουν μικρό προβάδισμα, τουλάχιστον μέχρι λίγο χαμηλότερα. 

Χωρίς ουσιαστικά νέα να περιμένει η αγορά, το χρηματιστήριο, με τις διεθνείς αγορές σε ελαφρά κλίση, ζητούμενο για σήμερα είναι ένα έστω οριακά θετικό κλείσιμο για τον Ιούλιο, με τον Αύγουστο να προοιωνίζεται εξίσου ενδιαφέρων. 

«Κλειδί» μεν οι τράπεζες αλλά καθοριστική και η εικόνα των blue chips, καθώς η μικρή μείωση θέσεων (κυρίως από αμερικανικά funds) μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια ή όχι. 

Συνεπώς, πρώτη προτεραιότητα η διασφάλιση των στηρίξεων (σε μέτρηση μηνός), η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της αγοράς -που παραμένει ισχυρά ανοδική από την αρχή του έτους- και στη συνέχεια η αποσαφήνιση των προθέσεων των long εάν και εφόσον ενεργοποιηθούν γύρω από τα επίπεδα των 800-805 μονάδων. 

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ συμπαγείς τεχνικά και χωρίς να έχουν χάσει την επαφή τους με τα τελευταία υψηλά τους, θα επιχειρηθεί να τα επαναπροσεγγίσουν εάν και εφόσον δοθεί σήμα long για τον FTSE25. 

Χωρίς το μέρισμα (0,49 ευρώ/μετοχή) σήμερα η μετοχή του ΟΛΘ, στο ταμπλό οι μετοχές της BRIQ Properties, ενώ προσωρινά -μέχρι την συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου- εκτός η Πειραιώς. Σημειωτέον πως για το συγκεκριμένο διάστημα (31/7-3/8) παύει προσωρινά η διαπραγμάτευση και των παραστατικών τίτλων κτήσης δικαιωμάτων μετοχών. 

Αυτά για αρχή για την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και από αύριο ο... αυγουστιάτικος κύκλος της αγοράς.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v