Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 810 μονάδες

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Στο -4% Εθνική και Τράπεζα Αττικής. Πτώση για Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Πειραιώς.

ΧΑ: Επιστροφή στις 810 μονάδες

Στο κόκκινο παραμένει το Χρηματιστήριο, ενώ τίθενται ήδη σε δοκιμασία οι πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

Εκ προοιμίου πτωτική η προδιάθεση των traders, κάτι που είχε διαφανεί από το «κλείσιμο» της Παρασκευής -παρότι ήπια ανοδικό-, με τις πωλήσεις να έχουν ενεργοποιηθεί επί της ουσίας από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και δη από τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο του Εuro2day.gr είχε δοθεί το στίγμα για σήμερα -τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου- καθώς η σχέση πωλητών/αγοραστών ήταν εμφανώς προς την πλευρά των πρώτων. Παρότι η συνεδρίαση κυμαίνεται σε ρηχά επίπεδα -όσον αφορά στις συναλλαγές και τον τζίρο-, αρκούν οι μετρημένες ρευστοποιήσεις για να πιεστούν οι τιμές χαμηλότερα τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στο υπόλοιπο της αγοράς.

Στις 810 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, χάνοντας ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο σημείο αναφοράς -τις 815/813 μονάδες-, εξέλιξη που εν μέρει επέτεινε τις ρευστοποιήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Μετρημένες μεν οι συναλλαγές, με το 54% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, πλην όμως αρκετές για να επιβεβαιώσουν την απροθυμία των long να κινηθούν προς τις 837 μονάδες, σημείο που θα άλλαζε και πάλι σε ανοδική τη βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία τάση.

Ετσι, με απώλειες πάνω από 1% για τον ΓΔ, ο Ιούλιος απ' ό,τι φαίνεται θα βαφτεί... κόκκινος, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (των 810 μον.) μετρά απώλειες 1,50%. «Υπαίτια» αυτής της αλλαγής τάσης η προηγούμενη εβδομάδα, με μερίδα χρηματιστηριακών παραγόντων να σχετίζουν την έκδοση του 5ετούς ομολόγου με την ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου, που στην τελευταία φάση της διαμόρφωσής του κυμάνθηκε από τις 824 μονάδες με σημείο κορυφής τις 859+ μονάδες. Με εμφανή τον σχηματισμό «διπλής κορυφής» για τον ΓΔ, η διορθωτική κίνηση ήταν απλά θέμα συγκυρίας και ξένων αγορών για να ενεργοποιηθεί.

Κλάδος που βαραίνει περισσότερο στην αλλαγή τάσης ο τραπεζικός, μετρώντας ήδη σε μηνιαίο πάνω από 2,50% απώλειες και εβδομάδα ενεργοποίησης εντολών πώλησης την προηγούμενη. Με απώλειες 10,12% σε εβδομαδιαία μέτρηση ο ΔΤΡ είναι εμφανές πως πιέστηκε όχι μόνο λόγω της άντλησης ρευστότητας από funds (αλλά και εγχώριους παίκτες) που συμμετείχαν στην έκδοση, αλλά και σε λόγους που κατά την εκτίμηση μερίδας χρηματιστών αφορούσαν στο timing, στις προϋποθέσεις/όρους αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας.

Σε short θέση το διάγραμμα των Εθνικής και Eurobank, κάπως καλύτερο της Alpha Bank αλλά στην περίπτωση της τελευταίας θα πρέπει να μη χαθεί η περιοχή των 2 ευρώ, που για πολλούς θεωρείται σημείο αναφοράς.

Στα 2,12-2,02 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank και ενδεχόμενη πιεστική (με συναλλαγές) διάσπαση των 2 ευρώ πιθανότατα θα σηματοδοτούσε περαιτέρω ταλαιπωρία όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τίτλο αλλά και για τις Εθνική και Eurobank. Θυμίζουμε, εκτός ταμπλό μέχρι τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου η Πειραιώς.

Το αποθαρρυντικό όμως της συνολικότερης εικόνας της αγοράς είναι οι περιορισμένες μεν αλλά ευρύτερες πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips, γεγονός που παραπέμπει σε διακριτική μείωση θέσεων κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων. Να συνεκτιμηθεί πως πωλητές στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε 3-5 blue chips είναι από την προηγούμενη Δευτέρα-Τρίτη κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

Στις 6 από τις 26 μετοχές του FTSE 25 οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο -ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Lamda Development, Fourlis και Μυτιληναίο-, σε 3-4 blue chips οι απώλειες είναι μεγαλύτερες του δείκτη -Viohalco, OTE, EXAE, ΑΔΜΗΕ.

Ανάλογη η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση -από τον δείκτη FT Mid Cap ξεχωρίζουν Νηρέας και Ικτίνος, Profile (με τζίρο μικρότερο των 1.000 ευρώ για τις δύο τελευταίες)-, ενώ και σε αρκετά χαρτιά των μικρότερων κατηγοριών που είχαν "τρέξει" το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται οι εγκλωβισμοί, ειδικότερα σε περιπτώσεις μετοχών με μειωμένη συναλλακτικότητα.

Λίγο πριν τις 14:30 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 25 εκατ. μετοχές -τα σχεδόν 9 εκατ. στην Εθνική-, ο δε τζίρος μόλις είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v