Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση προς τις 820 μονάδες

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Alpha, Τρ. Αττικής, Ελλάκτωρ. Απώλειες για Folli Follie, Jumbo, Τιτάνα. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Κίνηση προς τις 820 μονάδες

Ολο και κερδίζει πόντους η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την αγορά υψηλότερα προς τις 820 μονάδες.

Με τη συνδρομή του ΙΟΒΕ -στοιχεία του δείχνουν βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος στα υψηλά 2,5 ετών-, οι long έχουν αναθαρρήσει και η αρχική διστακτική κίνησή τους προς τις 815 έχει γίνει πιο επιθετική, με αποτέλεσμα ο ΓΔ λίγο μετά τις 13:00 να περνά τις 820 προς τις 825 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα παρά την αρχική κινητικότητα που σημειώθηκε στα πρώτα 45'-60' της συνεδρίασης (με τα μεγέθη να είναι καλύτερα σε σχέση με το αντίστοιχο αρχικό διάστημα) καθώς σταδιακά μετά τις 12:00 οι εντολές άρχισαν να περνούν στο σύστημα με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ετσι νωρίτερα, συναλλαγές και τζίρος διαμορφώνονταν χαμηλότερα απ' ό,τι χθες μέχρι τις 14:00.

Ωστόσο αρκούν για να κινηθεί το ΧΑ, να απεγκλωβιστεί από τα επίπεδα των 809 και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο να «δει» λίγο υψηλότερα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να υπερβαίνει τη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση (των 1.033-1.036 μον.), δίνοντας το έναυσμα για επιθετικότερες κινήσεις των long σε συγκεκριμένα blue chips.

Η μερίδα του λέοντος παραμένει στον τραπεζικό κλάδο (αλλά με ποσοστό 58% έναντι του αρχικού 77%), με τις Alpha Bank και Εθνική σε μία... άτυπη «μάχη» (για τα πρωτεία της αποτίμησης στον κλάδο), όπου και επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των traders. Πάνω από 4,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος στην Alpha Bank, περισσότερα από 2,9 στην ΕΤΕ, ενώ αυξημένος -στα 3,6 εκατ. ευρώ- είναι στη Eurobank.

Πέραν των τραπεζικών, συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, αλλά και Jumbo, Cenergy, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, ΑΔΜΗΕ, Viohalco κ.α.

Σε διαδικασία αναστροφής η μετοχή του ΟΤΕ -στα 10,90 ευρώ-, επιβεβαιώνεται η τεχνικότητα του ΟΠΑΠ -στα 9,84 ευρώ- αλλά με συναλλαγές/τζίρο χαμηλότερο απ' ό,τι στη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση. Θυμίζουμε πως χθες ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχαν κλείσει οριακά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ηπια αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη χθεσινή υπεραπόδοση, σειρά για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ να βγάλει αντίδραση μετά το χθεσινό χαμηλό στα 2,01 ευρώ. ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ «ελαφρύτερες» και με αυξημένη εμπορευσιμότητα (που διευκολύνει το... μπες-βγες), έχουν αρχίσει να προσελκύουν την προσοχή και πιο βραχυπρόθεσμων traders, κάτι που συνεκτιμάται ήδη από ορισμένους χρηματιστές.

Μόλις μία από τις 25 μετοχές του δείκτη στο κόκκινο, των FF Group στα 20,08 ευρώ, με την Πειραιώς να επιστρέφει από την Πέμπτη στο ταμπλό (με προσαρμοσμένη τιμή μετά το r/s), δύο σταθερές -ΤΙΤΑΝ, Fourlis.

Ικανοποιητική η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τις MIG, Intralot, Ιντρακόμ και J&P ΑΒΑΞ, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ να ξεχωρίζουν από τον FT Mid Cap.

Στο 1,97 ευρώ ανακάμπτει μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης (και μεγάλης διόρθωσης) η μετοχή της Briq Properties.

Λίγο μετά τις 14:00, οι συναλλαγές στα 24,5 εκατ. μετοχές και ο τζίρος στα 20,5 εκατ. ευρώ. Στις 59/28 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v