Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Υψηλότερα επιχειρεί να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης αλλά και οι τράπεζες, με τις συναλλαγές να παραμένουν… ζητούμενο. Η μετοχή της Alpha Bank ηγείται της προσπάθειας, ανοδικά συνεχίζει ο ΑΔΜΗΕ, κέρδη για Βιοχάλκο.

Βγαίνει αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Προσπάθεια για ανοδική αντίδραση στο ΧΑ, καθώς σήμερα-αύριο κρίνεται η... τύχη της βραχυπρόθεσμης τάσης. Με αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές σε Alpha Bank και Εθνική αλλά και σε ΟΠΑΠ-ΟΤΕ, φάνηκαν οι διαθέσεις των long, αν μη τι άλλο, να μην παραδώσουν αμαχητί τα σημαντικά «οχυρά» πάνω από την περιοχή των 800 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν ενθαρρυντική ένδειξη τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που δείχνουν βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίμακος στα υψηλά 2,5 ετών. Παράμετρος που σε κάποιο βαθμό συμβάλλει στην εν μέρει βελτίωση της όλης εικόνας.

Σταδιακά οι κινήσεις των long έγιναν πιο επιθετικές, με αιχμή στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα ο μεν Δείκτης Τραπεζών να απομακρυνθεί από τα χθεσινά χαμηλά προς τις 1.035, ο δε Γενικός Δείκτης από τις 812 να «τσιμπήσει» προς τις 818 μονάδες.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας θεωρούσαμε πως σήμερα, το πολύ αύριο, θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι long δυνάμεις της αγοράς, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση συνέχιση της σταθερής διολίσθησης που έχει ξεκινήσει από τις παρυφές των 860 και απειλούσε να πιέσει τον ΓΔ ακόμη και χαμηλότερα των 800 μονάδων. Στο ίδιο σχόλιο είχαν αναφερθεί αναλυτικά οι στηρίξεις για τους τρεις βασικούς δείκτες αλλά και οι απαραίτητες προϋποθέσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός από τα χαμηλά των 800 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό -σε σχέση με τη χθεσινή αποθαρρυντική εικόνα των τραπεζών και συγκεκριμένων blue chips, κυρίως των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ- είναι πως ανοδικά αντιδρούν και ο τραπεζικός κλάδος αλλά και δεικτοβαρή blue chips, δίνοντας έτσι περισσότερη ασφάλεια στην προσπάθεια.

Μέτριες και σήμερα οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αλλά σε καλύτερα επίπεδα απ' ό,τι χθες (μέχρι τις 11:15), ένδειξη πως στην προσπάθεια ανοδικής κίνησης ενεργοποιούνται περισσότεροι απ' ό,τι σε αυτήν της διόρθωσης. Λεπτομέρεια που ίσως να κάνει τη διαφορά στη συνέχεια και με την προϋπόθεση πως ο ΔΤΡ θα επανακάμψει προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Το 77% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τη μερίδα του λέοντος να έχει γίνει στην Alpha Bank. Σε... άτυπη «μάχη» των Alpha Bank - ETE οι τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς -όπως σημειώνεται στον Εκηβόλο-, η «ψαλίδα» στην αποτίμηση των δύο ομίλων έχει κλείσει θεαματικά, με εντυπωσιακή υπεραπόδοση της Εθνικής έναντι της Alpha Bank.

Στα 9,78- 9,83 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που και σήμερα έχει καλύτερη συμπεριφορά από τον ΟΤΕ. Με λιγότερες συναλλαγές και τζίρο αλλά με ισχυρότερη απόδοση και καλύτερη τεχνική εικόνα.

Στα 25,67-25,75 ευρώ με μικρές απώλειες νωρίτερα η δεικτοβαρής Coca Cola, ενώ σημαντική αντίδραση σημειώνεται για τις μετοχές ΑΔΜΗΕ (στα 2,10 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,68), Viohalco (2,84), Αεροπορία Αιγαίου (8,35 ).

Δεδομένης της βελτιούμενης εικόνας για τις μετοχές του FTSE25, οι κινήσεις αγοραστών στη μεσαία και λιγότερο στη χαμηλότερη κατηγορία θεωρούνται φυσιολογικές, μετά την πίεση των τελευταίων ημερών.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν MIG, Πλαίσιο, Intralot, Ιντρακόμ, J&P Αβαξ.

Στις 11:15 είχαν γίνει συναλλαγές 8,7 εκατ. μετοχών -τα 2,3 εκατ. στην Εθνική-, με τον τζίρο να πλησιάζει τα 6 εκατ. ευρώ. Σαφώς βελτιωμένα τα μεγέθη σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τεχνικά θυμίζουμε τη «μέτρηση» που είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, σύμφωνα με έμπειρο, διορατικό αναλυτή, ένα (καλό) σενάριο για τον ΔΤΡ θα ήταν μία ενδεχόμενη αντίδραση (από τις 1.007) έως τις 1.033-1.036 μονάδες και μετά η κλίση του χαμηλότερα προς τις 970-960, επίπεδο απ' όπου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αξιόλογη ανοδική κίνηση, που θα κάλυπτε το 66% της συνολικής πτώσης. Πράγματι αυτό είναι ένα καλό σενάριο, που προϋποθέτει την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο και αναπόφευκτα προκαλούν πωλήσεις/πιέσεις σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v