Με το...δεξί μπήκε ο Αύγουστος, καθώς μετά από μία (σχεδόν) εβδομάδα διολίσθησης του ΧΑ οι long αντέδρασαν και επανέκτησαν μέρος του εδάφους που είχαν κερδίσει οι short με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τις παρυφές των 860 έως τα όρια των 810 μονάδων.
Στο τελευταίο τέταρτο της συνεδρίασης σημειώθηκε μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων, με τον τζίρο από τα 48, 9 εκατ. ευρώ (στις 17.19΄) να φτάνει τελικά στα 57,4 εκατ. ευρώ. Και ο Γενικός Δείκτης από τις 821 να χάνει λίγες μονάδες στην δημοπρασία.
Κλάδος- κλειδί της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης ο τραπεζικός, όπως άλλωστε της υποχώρησης που είχε προηγηθεί από την συνεδρίαση της Τρίτης 25 Ιουλίου.
Πρώτη συνεδρίαση ενός μήνα, που είθισται οι διαχειριστές των ξένων funds να κάνουν διακοπές (συχνά στα ελληνικά νησιά), που συνήθως κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς τουλάχιστον μέχρι της Παναγίας. Ωστόσο η Μαρίνα Μάνη κάνει λόγο από νωρίς για Αύγουστο της "πολιτικής κουζίνας" για τα νέα (; ) εκλογικά μενού αν και πολύ δύσκολα μπορεί να παραχθούν εξελίξεις ικανές να οδηγήσουν σε μία θεαματική αλλαγή του σκηνικού στο χρηματιστήριο, στην αγορά.
Με διστακτικές κινήσεις των αγοραστών το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, με την τάση να ισχυροποιείται συν τω χρόνω και να "κλείσει" με τον Γενικό Δείκτη στις 817,74 (0,68%), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.049,06 (2,69%) και με τον FTSE25 ενισχυμένο 0,83% στις 2.133,21 μονάδες. Η μερική κατοχύρωση θέσεων προς το τέλος δεν φαίνεται- σύμφωνα με χρηματιστές- να αφήνει...ουρά πωλήσεων για την αρχή της αυριανής συνεδρίασης, απεναντίας μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμα νέα ρευστότητα στο σύστημα.
Συναλλαγές στα 55,4 εκατ. μετοχές, στα 57,4 ο τζίρος, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο αλλά και συγκριτικά σημαντικά μεγέθη σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, Coca Cola και Μυτιληναίο, FF Group, Fourlis, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εμφανή την διάθεση των long να σταματήσουν την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, να μην δοκιμασθούν σε αυτή την φάση τιμές χαμηλότερα των 800 μονάδων. Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο και με το 77% του τζίρου στις 3 μετοχές του κλάδου (μέχρι τις 11.15΄) φάνηκε εξ΄αρχής πως η "μάχη" θα δινόταν κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank ενώ ακολουθούσε η Eurobank. Με τον ΔΤΡ να αντιδρά (ξεκινώντας με ανοδικό gap) από τις 1.021,95 μονάδες να περνά την αντίσταση 1.033-1.036 και μετά τις 16.00΄να υπεραποδίδει με πάνω από 3% καταδείχθηκε για πολλοστή φορά ο καθοριστικός ρόλος του κλάδου.
Σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστών ενθαρρυντικά συνέβαλε και η ανακοίνωση των στοιχείων του ΙΟΒΕ, που δείχνουν βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στα υψηλά 2,5 ετών (από τον Φεβρουάριο του 2015) με δεδομένο ότι ο φορέας είναι ένας κατά κανόνα φειδωλός "μετρητής" των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά, στην οικονομία. Πράγματι κάποια από τα στοιχεία για τον Ιούνιο είναι ενθαρρυντικά, με το ΙΟΒΕ να "βλέπει" θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο.
Σε μία εξ΄αρχής ανοδική συνεδρίαση η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ διευκόλυνε περισσότερο τους long να κινηθούν και σε άλλους τομείς, μετοχές πέραν των τραπεζικών δημιουργώντας έτσι ένα σε γενικές γραμμές καλύτερο κλίμα απ΄ ότι εχθές και την περασμένη εβδομάδα.
Αν μη τι άλλο ανακόπηκε η υποχώρηση, επιβεβαιώθηκε η τεχνικότητα των κύριων δεικτών (ειδικότερα του ΔΤΡ), ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορές, λειτούργησαν αντανακλαστικά με εμφανή αποτελέσματα στο ταμπλώ.
Το γεγονός, πως στα πρώτα 45΄ το 77% του τζίρου επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το πως παίχτηκε σήμερα το παιχνίδι από τους traders. Στη συνέχεια και στην διάρκεια της συνεδρίασης εξελίχθηκε μία...άτυπη "μάχη" για την πρωτιά στην σχετική κατάταξη των τραπεζών με βάση την αποτίμηση τους με τελικό νικητή την Εθνική στα 3,29 δισ. έναντι 3,20 δισ. της Alpha Bank.
Όπως σημειώναμε από νωρίς (στον Εκηβόλο) μία μεγάλη "ψαλίδα" που είχε φτάσει στο σχεδόν ένα δισ. πριν περίπου έξη μήνες καλύφθηκε καθώς στο διάστημα αυτό η Εθνική έχει ενισχυθεί 63,64% έναντι 20,35% της Alpha Bank.
Στα συν για τους long στον κλάδο η εικόνα που αποκόμισε η Morgan Stanley από την συνάντηση με Έλληνες τραπεζίτες και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση για τη συνέχεια. Λίγο υψηλότερα συνέχισαν τα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να "τσιμπάει" προς τα 5,42%.
Πέραν της...κόντρας ΕΤΕ- Alpha Bank, της αντίδρασης του ΔΤΡ προς τις 1.060 μονάδες χρήζει αναφοράς η με αυξημένες συναλλαγές/τζίρος προσπάθεια στην Εurobank για να επαναπροσεγγισθεί η τιμή της τρίτης ΑΜΚ, του ενός ευρώ. Αλλά και η κινητικότητα των long στην πλειονότητα των blue chips όπως και η κινητικότητα των εγχώριων σχημάτων στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία. Σε γενικές γραμμές ο τελικός απολογισμός είναι ενθαρρυντικός και ίσως να πηγαίνει για πιο πίσω το ενδεχόμενο της συνέχισης της διόρθωσης χαμηλότερα των 800 μονάδων. Θα δείξει ωστόσο, όπως σημειώναμε ως βασική προϋπόθεση στο προσυνεδριακό σχόλιο μας η αντίδραση που έπρεπε να έρθει σήμερα- αύριο βγήκε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Με αγοραστές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ με τον πρώτο για ακόμη μία συνεδρίαση να έχει καλύτερη τεχνικά εικόνα με κίνηση έως τα 9,89 ευρώ. Ενθαρρυντικό το γεγονός πως η σημερινή αντίδραση πραγματοποιήθηκε με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους γιατί η χθεσινή διόρθωση με επίσης υψηλές συναλλαγές/τζίρους μας είχε ανησυχήσει κάπως.
Ωστόσο ΟΠΑΠ και ΟΤΕ θα πρέπει να υπερβούν αντιστάσεις για να επανέλθουν σε βραχυπρόθεσμη/εβδομαδιαία ανοδική φορά.
Εχθές η ΔΕΗ, σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ο κλάδος έδωσε συγκινήσεις στους intraday traders ενισχύοντας την εκτίμηση παικτών, πως αυτές οι δύο μετοχές έχουν αποκτήσει και intraday ενδιαφέρον με αποκλίσεις και συναλλαγές που διευκολύνουν τις γρήγορες κινήσεις. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αντέδρασε μία μέρα μετά το χαμηλό των 2,01 ευρώ με μεταβλητότητα προς τα 2,13 ευρώ.
Επανεμφάνιση αγοραστών σε μετοχές-σηματωρούς του συστήματος μας, με ενδεικτική την περίπτωση της ΓΕΚ/Τέρνα (έως τα 3,94 ευρώ), της Viohalco (έως τα 2,87 ευρώ ), του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (έως τα 1,70 ευρώ), της Αεροπορίας Αιγαίου (έως τα 8,40 ευρώ) που πρακτικά σημαίνει πως σε σταθερές επιλογές των funds η διόρθωση ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των αγοραστών. Και αυτό είναι θετικό, καθώς έτσι συντηρείται το μεσο-μακροπρόθεσμο ανοδικό momentum των περισσότερων μη τραπεζικών του δείκτη.
Αφορμής δοθείσης επανεμφανίστηκαν εγχώρια σχήματα που κυρίως ενεργούν στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πάνω από 20 μετοχές με απόδοση μεγαλύτερη του 3%, κινητικότητα σε τίτλους όπως Ιντρακόμ, Cenergy, J&P ΑΒΑΞ, Χαλκόρ αλλά και Νηρέας, Space, Eλτράκ κ.α.
Ενδεικτική και η διαμόρφωση της σχέσης ανοδικών/καθοδικών στις 67/27 στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Τεχνικά για αύριο ισχύει η σημερινή προσέγγιση μας από το προσυνεδριακό σχόλιο με κλάδο-κλειδί τον τραπεζικό και πιθανή την συντήρηση της αντίδρασης όσο ο ΔΤΡ παραμένει πάνω από τις 1.033-1.036 μονάδες.