Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπαθεί για υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Κίνηση προς τις 825 μονάδες επιχειρεί το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Viohalco, OTE, Tιτάν, Jumbo. Aπώλειες για Coca Cola, Mυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ.

ΧΑ: Προσπαθεί για υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης

Στην περιοχή των 825 μονάδων το ΧΑ, με τις τράπεζες να επιταχύνουν και συγκεκριμένα blue chips να υποστηρίζουν την προσπάθεια αντίδρασης. Παρότι διστακτικό το ξεκίνημα στη σημερινή συνεδρίαση (σε αντίθεση με τη χθεσινή), οι traders πιο προσεκτικοί επιταχύνουν τις κινήσεις τους σταδιακά μετά τις 12:00, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώνεται στο «υψηλό ημέρας» των 824,78 μονάδων.

Μοχλός της αντίδρασης, και σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος καθώς οι αγοραστές ανέβασαν τον ρυθμό τους την τελευταία μία ώρα, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τραπεζών να προσεγγίσει τις 1.065 μονάδες. Την ενεργοποίηση εντολών στον τραπεζικό κλάδο ακολούθησαν ανάλογες κινήσεις των traders σε μετοχές του δείκτη που είχαν μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα ή είχαν πιεστεί τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Ούτως ή άλλως χαμηλού κόστους η προσπάθεια συνέχισης της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Δευτέρας και τις 809 μονάδες για τον ΓΔ και τις 1.011 για τον ΔΤΡ. Μέχρι νωρίτερα είχαν γίνει συναλλαγές/τζίρος χαμηλότερα απ' ό,τι τη Δευτέρα και την Τρίτη, προσώρας όμως θεωρούνται μεγέθη ικανά να δώσουν μία δεύτερη μικρή ώθηση στην αγορά, ενισχύοντας το σενάριο του απεγκλωβισμού από την περιοχή των 800 μονάδων.

Σενάριο που εάν επιβεβαιωθεί, αποτρέπει την άμεση δοκιμασία του ΧΑ σε επίπεδα χαμηλότερα των 800 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή την προσέγγισή μας σήμερα-Παρασκευή.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει τη σημαντική αντίσταση των 1.080-1.090 μονάδων, την υπέρβαση της οποίας αναφέραμε ως ελάχιστη προϋπόθεση για την αποτροπή ενός κινδύνου υποχώρησης/ταλαιπωρίας για τον ΔΤΡ προς τις 980 μονάδες.

Σε αντίθεση με χθες, ο τζίρος στις τράπεζες είναι αισθητά μειωμένος -σε ποσοστό- και αυτό γιατί μόνο στη μετοχή του ΟΤΕ έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 1/3 του συνολικού (σχεδόν 7 εκατ. ευρώ), ενώ αυξημένος είναι και σε τίτλους των Jumbo, Cenergy, FF Group κ.α.

Το ενθαρρυντικό σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες έγκειται στην ενεργοποίηση αγοραστών σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, που είχαν πιεστεί τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις και είχαν δώσει σήμα short μέχρι και πριν τη σημερινή συνεδρίαση. Ο λόγος για τις μετοχές των FF Group, Jumbo, TITAN (σχετική αναφορά μας στο προσυνεδριακό σχόλιο) αλλά και για την αναστροφή της τάσης για τον ΟΤΕ. Μάλιστα στη μετοχή του Οργανισμού οι συναλλαγές/τζίρος στην ανοδική αντίδραση/επαναφορά πάνω από τα 11 ευρώ πραγματοποιείται με μεγαλύτερα μεγέθη απ' ό,τι στο μείον 1,64% της Δευτέρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στην αντίδραση του ΟΤΕ χθες και σήμερα τοποθετούνται εκ νέου σημαντικά κεφάλαια που προφανώς προσβλέπουν σε υψηλότερες τιμές. Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής του ΟΤΕ, η ενδεχόμενη επαναφορά σε long θέση οδηγεί σε νέο υψηλό στα 11,06 και ανοίγει τον δρόμο για ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Υπό προϋποθέσεις, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης όντως περνάει μέσα από μία ενδεχόμενη υπεραπόδοση του τίτλου του Οργανισμού.

Σε 4 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι πωλητές (ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Lamda Development, ΟΛΠ), άλλες 4 είναι σταθερές (Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Fourlis), ενώ στις άλλες 17 (εκτός η Πειραιώς) τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές.

Κινητικότητα και στη μεσαία κατηγορία, με τις MIG, Πλαίσιο, ΥΓΕΙΑ, Νηρέα, MLS, Intralot, Ιντρακόμ, Πλαστικά Θράκης να ξεχωρίζουν από τον FT Mid Cap.

Επίσης από τη μεσαία η Cenergy ενισχύεται με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές/τζίρο, όπως η Χαλκόρ και από τη χαμηλότερη κατηγορία ανοδικά κινούνται Δρομέας, Frigoglass.

Αύριο Πέμπτη επιστρέφει στο ταμπλό με τη νέα τιμή της η μετοχή της Πειραιώς.

Στις 14:20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 14 εκατ. μετοχών, με τη... μερίδα του λέοντος στον ΟΤΕ.
Τζίρος στα 20,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v