Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με προσεκτικά βήματα

Θερινή κόπωση καταγράφεται στην εγχώρια αγορά καθώς οι κινήσεις είναι επιφυλακτικές και ο τζίρος περιορισμένος. Πάνω από τις 820 μονάδες επιχειρεί να σταθεροποιηθεί ο Γ.Δ. Σε θέση οδηγού παραμένει η ΕΤΕ.

ΧΑ: Ανοδος με προσεκτικά βήματα

Διστακτικό ξεκίνημα, όπως και χθες, αλλά όχι με τις ίδιες διαθέσεις για μία ουσιαστικότερη συνέχεια.

Η συνέχιση της αντίδρασης ήταν εξαρχής ζητούμενο για σήμερα, με τους traders να έχουν ως ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ωστόσο σε ορισμένους από τους... δείκτες του συστήματός μας παρατηρείται ήδη «κόπωση», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης και την επίτευξη του σημαντικού στόχου, που είναι η υπέρβαση των 835 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Εως τις 822 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ αλλά με ασθενέστερη την τάση στον τραπεζικό κλάδο, αρνητική την εικόνα των Coca Cola και ΟΤΕ και με πιο φειδωλές κινήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, που χθες είχαν κάνει τη διαφορά.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σε επίπεδα χαμηλότερα της Δευτέρας-Τρίτης, με το 57% στον τραπεζικό κλάδο (σε σχέση με το αντίστοιχο 77% στο χθεσινό ξεκίνημα) και συγκριτικά ικανοποιητικά μεγέθη σε ΟΤΕ, Cenergy, Jumbo κ.α.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που τουλάχιστον προσώρας, δεν έχει τη χθεσινή εστίαση ούτε και την ισχύ της κίνησης που οδήγησε σε απεγκλωβισμό του ΔΤΡ από τα επίπεδα των 1.010 μονάδων.

Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της συνεδρίασης καθώς ενδεχόμενη επιβεβαίωση του βραχυπρόθεσμου momentum θα μπορούσε σταδιακά να ενεργοποιήσει ορισμένους long σε τράπεζες και blue chips.

Πάνω από τις 1.055 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, που για να δώσει σήμα long θα πρέπει να υπερβεί (τουλάχιστον) το όριο των 1.080-1.090 μονάδων, γι' αυτό και οι μέχρι τώρα κινήσεις παραμένουν «χλιαρές».

Ενθαρρυντικό το ότι η Εθνική -σε θέση οδηγού και πάλι- έχει υπερβεί το όριο του 0,36 ευρώ, τιμή που εάν επιβεβαιωθεί σήμερα σε κλείσιμο ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερες τιμές. Στα 2,07-2,10 ευρώ οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στη μετοχή της Alpha Bank και στα 0,955-0,967 της Eurobank (χαμηλότερα του 1 ευρώ της τρίτης ΑΜΚ).

Συγκριτικά καλύτερη και σήμερα η τεχνική εικόνα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έναντι του ΟΤΕ, με αγοραστές έως τα 9,87 ευρώ και -υπό προϋποθέσεις- με βλέψεις προς τα 10,28 ευρώ, εάν πάει η αγορά.

Υποτονικές συναλλαγές σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ μετά από ένα καλό διήμερο (Δευτέρα για ΔΕΗ - Τρίτη για ΑΔΜΗΕ), ενθαρρυντική η προσπάθεια να «γυρίσουν» ΤΙΤΑΝ, FF Group, Jumbo, τρεις δεικτοβαρείς μετοχές που το τελευταίο διάστημα «ταλαιπωρήθηκαν» από πωλήσεις/πιέσεις. Μπορούν δυνάμεις όπως οι προαναφερθείσες να κάνουν τη διαφορά ωθώντας τους δείκτες υψηλότερα; Θα φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης καθώς η μέχρι τώρα εικόνα των τραπεζικών και των blue chips με ανοδική φορά δεν είναι αυτή που να δημιουργεί ανοδικές προϋποθέσεις.

Πιο κινητική σήμερα η μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με αιχμή τη μετοχή της MIG (για τον FTMid Cap) αλλά και τάση για Νηρέα, J&P Αβαξ, Πλαίσιο, Υγεία, Ιντρακόμ, Ανεμο.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές μόλις 5 εκατ. μετοχών, με τον τζίρο στα 9,5 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (χωρίς πακέτα).

Ενας από τους... δείκτες που τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, το 10ετές καθώς «τσιμπάει» και άλλο (0,33%) στα 5,486%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v