Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η στάση και τα επόμενα βήματα

Τα σήματα που στέλνει η καλοκαιρινή «αψιμαχία» long και short. Ποια είναι τα επιμέρους στοιχήματα για τράπεζες και blue chip. Οι κινήσεις στο χώρο της μεσαίας-μικρής κεφαλαιοποίησης και η τεχνική εικόνα.

ΧΑ: Η στάση και τα επόμενα βήματα

Στην περιοχή των 825 μονάδων κυμάνθηκε σήμερα το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να "κλείνει" τελικά με οριακές απώλειες (0,03%) στις 825,80 μονάδες.

Απολογισμός των πρώτων τριών συνεδριάσεων του Αυγούστου αρκετά ενθαρρυντικός από την στιγμή που η αγορά δεν υποχωρεί άμεσα χαμηλότερα των 800 μονάδων και οι τράπεζες συντηρούνται πάνω από την ευρύτερη ζώνη των 1.010 μονάδων.

Αν και πρόωρο να εκτιμηθεί πως το καθοδικό σενάριο ακυρώνεται, προσώρας φαίνεται πως long και short έχουν λόγους να κρατήσουν την αγορά σε επίπεδα πάνω από τις 800 μονάδες και να επικεντρωθούν επί μέρους σε μετοχές.

Παρότι ο ΓΔ έχει αντιδράσει σχεδόν 20 μονάδες από τα χαμηλά της Δευτέρας το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επί μέρους στοιχήματα και επιλογές μετοχών με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να έχουν και χρώμα και ρυθμό, παρά το εύλογα υποτονικό κλίμα των ημερών.

Οι συναλλαγές σταθεροποιούνται τις τελευταίες ημέρες στα 50 με 55 εκατ. ευρώ- που για αυτή την περίοδο είναι καλές- επί μέρους κινήσεις τόσο στη μεγάλη όσο στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία επιχειρούνται και με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μόχλευσης. Ενδεικτική περίπτωση θεωρούμε τον ΟΤΕ αν και για τον Οργανισμό θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια.

Ανοδικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, υψηλό στις 828,96 υποχώρηση μετά τις 10.45΄χαμηλό στις 822,12 και ανάδυση πάλι σε θετικό έδαφος λίγο μετά τις 16.45΄με...υποψία "διπλού χαμηλού" στις 10.55 και 11.15΄, σχηματισμός που δίνει σήμα short για χαμηλότερα των 820 μονάδων αύριο. Θα δούμε όμως ανάλογα με τις εξελίξεις.

Φειδωλή μεν η ειδησεογραφία, με το ενδιαφέρον των traders σε Φρανκφούρτη και Wall Street, καθώς για τον DAX η τάση κρινόταν στις 12.150 μονάδες και για τον Dow Jones τα νέα υψηλά πάνω από τις 22.000 (!) μονάδες. Στην Ευρώπη η τάση επηρεάζεται από τα οικονομικά αποτελέσματα και από την σημερινή απόφαση της ΒοΕ.

Ανάλογη η κατάσταση και στο εσωτερικό με θέματα συζήτησης στα χρηματιστηριακά γραφεία την επάνοδο της Πειραιώς στο ταμπλώ, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου του ΟΤΕ, την αποχώρηση Θωμόπουλου από την Credicom, τα νεότερα από την Attica Bank, το stock picking των διορατικών σε μετοχές που μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Κατ΄αρχήν η επαναφορά της μετοχής της Πειραιώς έγινε με προσαρμοσμένη τιμή στα 4,64 ευρώ, κυμάνθηκε στα 4,60-4,84 για να "κλείσει" στα 4,65 ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές εμφανής και η προσπάθεια να κάνει ένα θετικό ξεκίνημα η "νέα μετοχή". Προσοχή και στα ΣΜΕ της μετοχής με σχετική αναφορά νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Όμως θέμα της σημερινής αλλά και της χθεσινής συνεδρίασης ο ΟΤΕ, οι θεόρατες συναλλαγές σε ανοδική φορά της μετοχής έως τα νέα υψηλά των 11,15 ευρώ, η αποτίμηση των σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, την προοπτική που κρύβουν τα μεγέθη τριμήνου. Και γίνομαι σαφέστερος, πέραν της αύξησης των μεγεθών και της επαναφοράς της κινητής στην Ελλάδα σε θετικό ρυθμό θα σταθώ σε δύο μεγέθη: ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά χρηματοοικονομικά- περιουσιακά στοιχεία αύξηση 45,2% στα 1.514,4 δισ. με παράλληλη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 28,4% στα 527,4 εκατ. ευρώ μεγέθη που κάνουν τους αναλυτές να θεωρούν συντηρητική την τρέχουσα αποτίμηση του Οργανισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ τέλη 2018 ο ΟΤΕ μπορεί να είναι ένα εντελώς net μαγαζί με ελάχιστο ή σχεδόν μηδενικό δανεισμό και προοπτικές υψηλής μερισματαπόδοσης. Θα δείξει πλην όμως στα υπόψη τα πάνω από 35 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια Τετάρτη-Πέμπτη (περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ σήμερα).

Ενδεικτικό και μόνο το γεγονός,πως σήμερα από τα συνολικά 56+ εκατ. τα 22 εκατ. άλλαξαν χέρια στον ΟΤΕ.

Για την Attica Bank αναλυτικά προσεγγίζει το θέμα ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ στην Credicom η αποχώρηση (; ) Θωμόπουλου δεν φαίνεται να αλλάζει τον αρχικό σχεδιασμό και την συμμετοχή του fund Duet. Θα δούμε.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ να κυμαίνεται μεταξύ 1.054,30-1.073,47 μονάδων δηλαδή ούτε σήμα long που έφερνε μία υπέρβαση των 1.080 ούτε short που θα έδινε μία υποχώρηση χαμηλότερα των 1.040 (προς τις 1.010 μονάδες). Στο μέτωπο των αποτιμήσεων σημειώσατε Εθνική- Alpha Bank = 1 και Πειραιώς- Eurobank= 2.

Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ενθαρρυντική η συνέχιση της αντίδρασης για τις 3 μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group με ισχυρότερη σήμερα τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας αλλά και με την Jumbo να κάνει τζίρο σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ.

Αφορμής δοθείσης (από Δευτέρα- Τρίτη) επανέκαμψαν οι αγοραστές στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία με 3 μετοχές του δείκτη FT Mid Cap να κάνουν τζίρο πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ, συγκεκριμένα σε Intralot (1,25 ευρώ), Ιντρακόμ ( 0,64 ευρώ) και MIG (με μείον στα 0,137 ευρώ).

Κινητικότητα στις άλλες κατηγορίες με τις ΕΛΒΕ, Frigoglass, Creta Farms, Ιντρακάτ κ.α. να ξεχωρίζουν.

Σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 54/47 πρακτικά η σχέση χειρότερη από την συνεδρίαση της Τετάρτης και της Τρίτης.

Τεχνικά θα παραπέμψουμε στην προσυνεδριακή αναφορά μας στην εκτίμηση έμπειρου, διορατικού αναλυτή σύμφωνα με την οποία "... η για δεύτερη (σ.σ. χθεσινή ) συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδική αντίδραση εντάσσεται μάλλον στο πλαίσιο του retest του απλού ΜΚΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από τις 832 μονάδες». Όπερ σημαίνει ότι οι short εξακολουθούν μεν να έχουν πλεονέκτημα, πλην όμως αυτό αμβλύνεται και σε ενδεχόμενη υπέρβαση του ΔΤΡ πάνω από τις 1.080-1.090 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v