Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικές διαθέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Παρά την ανοδική κίνηση της Πειραιώς στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, τα περισσότερα blue chips ακολουθούν πορεία «διόρθωσης». Σε καλύτερα επίπεδα κινούνται σήμερα οι συναλλαγές. Αντιστάσεις από την Coca Cola.

ΧΑ: Πτωτικές διαθέσεις για τον Γενικό Δείκτη

Προβληματίζει η Φρανκφούρτη, επανέρχονται οι short στο ΧΑ. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για το γερμανικό χρηματιστήριο, με τον DAX να υποχωρεί προς τις 12.136 μονάδες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τον πρώτο λόγο να έχουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Στο ΧΑ, παρά τους ενθαρρυντικούς οιωνούς, το ανοδικό «άνοιγμα», η αγορά «γύρισε» χαμηλότερα μετά τα πρώτα 15'-20' καθώς οι πωλητές ενεργοποιούνταν στις τρεις συστημικές τραπεζικές αλλά και στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια λίγο μετά τις 10:50 το ταμπλό να έχει βαφτεί... κόκκινο για τις 21 από τις 26 μετοχές του δείκτη.

Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά -για την εποχή- επίπεδα, παραπέμπουν μάλλον σε προσπάθεια κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων (πρακτικά όσων είχαν πάρει θέσεις από τα χαμηλά της Δευτέρας).

Από τη μέχρι τώρα (*) εικόνα της αγοράς, τη σύνθεση των συναλλαγών, την ένταση των πωλήσεων και τις εντολές των αγοραστών δεν φαίνεται η υποχώρηση να μην είναι ελεγχόμενη ή να οδηγεί σε άμεση επιβεβαίωση του πτωτικού σεναρίου. Τουλάχιστον για όσο ο ΓΔ δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 818/815 μονάδων και ο ΔΤΡ κάτω από τις 1.050/1.045 μονάδες.

Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος και λόγω Πειραιώς, με τις... νέες μετοχές να ξεκινούν με ανοδικό gap από την προσαρμοσμένη τιμή των 4,64 στα 4,70 και να αντιδρούν έως τα 4,84 ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές, υψηλός ο τζίρος (λόγω μεγαλύτερης απόλυτης τιμής) στην επανακάμψασα και βαρύτερη μετοχή της Πειραιώς, με τους αγοραστές να έχουν τον πλήρη έλεγχο από την πρώτη κιόλας εντολή.

Με την προσοχή των traders να επικεντρώνεται στην Πειραιώς, έχουν μείνει λίγο πίσω οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διακύμανση του ΔΤΡ, συνακόλουθα του FTSE25.

Δεδομένης της εικόνας στον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ανοδικά δεικτοβαρείς μετοχές όπως λ.χ. η Coca Cola που έχει καιρό να (υπο)στηρίξει τον δείκτη ή κάποιες από ΤΙΤΑΝ, ΕΛ.ΠΕ, Jumbo κ.α. από αυτή την κατηγορία.

Το 50% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τη «μερίδα του λέοντος» στην Πειραιώς ενώ από τις μη τραπεζικές στον ΟΤΕ γίνονται και σήμερα αυξημένες πράξεις, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά το όριο του ενός εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11:05. Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Coca Cola, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ.

Στη δεικτοβαρή Coca Cola η προσοχή των long, καθώς κίνησή της προς τα 25,59 ευρώ λειτουργεί αντισταθμιστικά στις απώλειες των τραπεζών και 4-5 συγκεκριμένων blue chips.

Mε αγοραστές ο ΤΙΤΑΝας στα 24,01 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,90, η Jumbo στα 14,39, ο Μυτιληναίος στα 8,39 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν προσώρας λιγοστές μετοχές, με ενδεικτική την περίπτωση των Νηρέα, Χαλκόρ, Briq Properties και ορισμένων ακόμη, αλλά με συναλλαγές χαμηλότερες των χιλίων ευρώ.

(*) Στις 11:15 είχαν γίνει συναλλαγές 5,2 εκατ. μετοχών, με τζίρο 6,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,9 εκατ. στην Πειραιώς. Οι συναλλαγές είναι χωρίς πακέτα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v