Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νωχελικά προς τις 830 μονάδες

Με περιορισμένες συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να κινηθεί λίγο υψηλότερα, με βασικό μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Ηπιες συναλλαγές για τα περισσότερα blue chips. Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Πειραιώς.

XA: Νωχελικά προς τις 830 μονάδες

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη, μεικτές διαθέσεις στο ΧΑ. Διολισθαίνει προς τις 12.135 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, αντιδρά μετά την αρχική μικρή υποχώρηση ο Γενικός Δείκτης, με μοχλό το «γύρισμα» του τραπεζικού δείκτη και την ενεργοποίηση εντολών αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Σε ήπιους ρυθμούς η συνεδρίαση από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα, με τα εταιρικά αποτελέσματα να επηρεάζουν τις κινήσεις των επενδυτών αλλά και επιμέρους κινήσεις να δημιουργούν ανάλογο κλίμα.

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, αλλά μετά τα πρώτα 35' επανέκαμψαν οι αγοραστές, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Τραπεζών από τις 1.054,76 να αντιδράσει έως τις 1.068,82 μονάδες.

Τεχνικά η παρακολούθηση της συνεδρίασης γίνεται με γνώμονα τα ακριβή σημεία που αναλυτικά αναφέρει από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης στο σχετικό ρεπορτάζ του. Το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου ακολούθησαν κινήσεις σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, με τον FTSE25 από τις 2.150 προς τις 2.162 μονάδες και με τον Γενικό Δείκτη από τις 823,87 έως τις 828,43 μονάδες.

Σε στενό εύρος η μέχρι τώρα διακύμανση των βασικών δεικτών, ένδειξη πως πωλητές-αγοραστές βρίσκουν κοινά επίπεδα συναλλαγών αλλά και ότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Και οι μεν -οι short- και οι δε -οι long- έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να δουν το ΧΑ να κινείται είτε χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων είτε πάνω από το σημείο του ΚΜΟ 200 εβδομάδων, τις 832 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις δύο πλευρές να μην ξεπερνούν τα όρια -προς τα άνω των 1.080- και προς τα κάτω -των 1.040 μονάδων-, με την Εθνική να παρουσιάζει για ακόμη μία συνεδρίαση την καλύτερη εικόνα από τεχνικής πλευράς. Πάνω από 0,36 ευρώ η μετοχή με εμφανώς long τάση, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Εως τα 4,78 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Πειραιώς, κάνοντας ένα καλό ντεμπούτο (από την προσαρμοσμένη τιμή των 4,64 ευρώ) για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση -μετά το reverse split-, με τους αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Ανοδικά τα blue chips των Coca Cola, Viohalco, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ κ.α., με εμφανείς αγορές στα υψηλά σημεία εβδομάδος. Χαμηλότερες του μέσου όρου οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με τον ΟΤΕ σήμερα με ηπιότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Στα 10,97-11,04 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, που σε μηνιαία μέτρηση έχει ενισχυθεί 2,81% και κατά 15,44% σε διάστημα τριμήνου.

Στις 11:40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 4,6 εκατ. μετοχών -πάνω από 2 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 6 εκατ. ευρώ. Το 38% της αξίας συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v