Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Viohalco, Πειραιώς, Alpha, Εθνική. Πτώση για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo. Kινητικότητα σε Intralot, Iασώ, Πλαστικά Θράκης, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών

Σε χαλαρό ρυθμό η πλαγιοανοδική κίνηση του ΧΑ στις 830 μονάδες. Με τράπεζες αλλά και με την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε θετικό πρόσημο, η αγορά πλησιάζει στα όρια του ελέγχου της κρίσιμης περιοχής αντίστασης των 832-835 μονάδων.

Αναποφάσιστο το ΧΑ καθώς σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εικόνα, πωλητές και αγοραστές έχουν εξίσου πιθανότητες να επιβεβαιωθούν βραχυπρόθεσμα.

Στη συγκεκριμένη περιοχή των 832-835 μονάδων τοποθετεί έμπειρος, διορατικός αναλυτής μία σημαντική αντίσταση (από τις 832 διέρχεται ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων), ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα ενίσχυε τις κινήσεις των long και θα μετρίαζε τη θέση των short, που μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας είχαν τον πρώτο λόγο. Πάντα τεχνικά και με γνώμονα την ίδια προσέγγιση, η υπέρβαση προ ολίγου των 827-829 μονάδων ενισχύει την προσπάθεια των long να «γυρίσουν» ανοδικά το βραχυπρόθεσμο momentum. Σε κάθε περίπτωση, μόνο με την πειστική υπέρβαση των 832-835 μονάδων η αγορά επανέρχεται σε long θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προσώρας η προσπάθεια των traders επιχειρείται με ευρύ καταμερισμό θέσεων (το 39% του τζίρου στις τράπεζες), με προσεκτικό/μεθοδικό ρυθμό, με ικανοποιητική ανταπόκριση από την ευρύτερη αγορά (στις 56/35 η σχέση ανοδικών/καθοδικών) και ενθαρρυντικές ενδείξεις από μετοχές-σηματωρούς.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης «φλέρταρε» με τις 830 μονάδες, ο Δείκτης Τραπεζών προσεγγίζει τις 1.080 (έως τις 1.073,34 το υψηλό ημέρας), με τον FTSE25 έως τις 2.162,63 μονάδες.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 39% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε τίτλους των Ελληνικών Πετρελαίων, ΟΤΕ, Motor Oil, Φουρλή, ΟΠΑΠ κ.α. από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Από τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η Πειραιώς ηγείται της αντίδρασης καθώς ενισχύεται 2,14% στα 4,75 ευρώ, με τις Εθνική, Alpha Bank και Eurobank να ακολουθούν. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική, Αlpha Βank και Πειραιώς.

Οδηγός η Εθνική, με τη μετοχή στο εύρος των 0,364-0,369 ευρώ (με τους αναλυτές να εκτιμούν πως στο 0,3720 θα κριθεί το ανοδικό σενάριο και στο 0,3560 το πτωτικό).

Στις τράπεζες, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διάχυτη είναι η διστακτικότητα και των δύο πλευρών, καθώς βάσει της εικόνας των τελευταίων συνεδριάσεων είναι μοιρασμένη 50%/50% η πιθανότητα υπέρ των long και short.

Στα 10,97-11,04 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με λιγότερες συναλλαγές σε σχέση με τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις αλλά ικανοποιητικές για αυτή την περίοδο. Η μετοχή του ΟΤΕ έρχεται από σημαντική κίνηση με νέα υψηλά στα 11,15 ευρώ (στη χθεσινή συνεδρίαση).

Με ρευστοποιήσεις/υποχώρηση η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, μία μέρα μετά την αναβάθμιση της τιμής-στόχου της HSBC για τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Αναλυτικότερα ο ξένος οίκος ανέβασε τον πήχη στα 7,7 από τα 6,4 ευρώ για τα ΕΛΠΕ και στα 21 από τα 19,2 ευρώ για τη ΜΟΗ.

Στα 9,11 ευρώ η μετοχή της Grivalia, ενώ τρέχουν οι εξελίξεις για τη δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου Fairfax.

Από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία ξεχωρίζουν οι ΑΝΕΜΟΣ (έως το 1,54 ευρώ), ΕΛΒΕ (έως τα 2,80 ευρώ, που είναι νέο υψηλό), συνεχίζουν Intralot και Ιντρακόμ (έως τα 1,28 και 0,653 αντίστοιχα), Πλαστικά Θράκης (με 3,47% στα 3 ευρώ, νέο υψηλό), αλλά και Cenergy (έως το 1,20 ευρώ), ΙΑΣΩ (έως το 0,85 ).

Στις 14:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10,3 εκατ. μετοχών -τα 4,6 εκατ. στην Εθνική-, με τζίρο 14 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΤΙΤΑΝα, με ειδική αναφορά, μέτρηση του Γιώργου Α. Σαββάκη νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v