Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε... στάση ο ΓΔ απουσία συναλλαγών

Οριακές μεταβολές για τις περισσότερες μετοχές του FT25 και στήριξη από την Coca Cola. Πτωτικές οι διαθέσεις για τον τραπεζικό κλάδο όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του ανεμικού όγκου συναλλαγών.

ΧΑ: Σε... στάση ο ΓΔ απουσία συναλλαγών

Ανοδικά ξεκίνησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με θετικό πρόσημο "άνοιξε" το ΧΑ για να "γυρίσει" οριακά χαμηλότερα μετά τα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης. 

Πάνω από τις 12.300 μονάδες ο DAX στην Φρανκφούρτη ενδεικτικά για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από νωρίτερα στην Ευρώπη (κυρίως) λόγω των ισχυρότερων από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Η Wall Street δίνει διεθνώς την τάση και όσο η Νέα Υόρκη συντηρείται σε ανοδικό κανάλι τόσο η Ευρώπη θα ακολουθεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανάλογα θα επηρεάζεται και το ΧΑ. Συνεπώς ζητούμενο για σήμερα-Παρασκευή είναι το πως θα κινηθεί η Wall Street, κάτι που έχει επισημανθεί από το σχόλιο της Κυριακής. Προς ώρας από Φρανκφούρτη μέχρι Παρίσι οι δείκτες ενισχύονται έως 0,35% ενώ τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα από τις 2.476 μονάδες.

Εως τις 832,70 μονάδες αρχικά ο Γενικός Δείκτης με περιορισμένες συναλλαγές από την πλευρά αγοραστών- πωλητών (στα 1,2 εκατ. ο τζίρος στις 10.35΄, στα 1,4 στις 10.40 και στα 2,5 εκατ. στις 10.55) σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις με συνέπεια την διολίσθηση προς τις 829 μονάδες. Αποτυχημένη η πρώτη προσπάθεια των long να προσεγγίσουν- ξεπεράσουν την περιοχή των 835 μονάδων, όπου εκ προοιμίου αναμενόταν να δοθεί "μάχη" μεταξύ των δύο πλευρών. 

Αν και πρώιμη η από τώρα μέτρηση μας για σήμερα- Παρασκευή ενισχύεται η εκτίμηση μας πως οι 835 είναι σημείο ορόσημο και ενδεχομένως αλλαγής τάσης και ότι για την υπέρβαση τους θα απαιτηθούν ισχυρή αντίδραση από Νέα Υόρκη και νέα "καύσιμα" από τους traders που κινούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

Ασθενής η αρχική αντίδραση στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να "σκοντάφτει" στις 1.076 με ζητούμενη- κατ΄ελάχιστον- την υπέρβαση των 1.080 μονάδων. Αποτυχημένη η πρώτη προσπάθεια και για τον ΔΤΡ με λιγοστές πωλήσεις να βγαίνουν στη μετοχή της Εθνικής από τα επίπεδα των 0,371 ευρώ. Δύσκολα τα 0,37-0,38 για την ΕΤΕ ενώ μόνο με πειστική υπέρβαση τους θα παραμείνει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο για τη μετοχή, πιθανότατα για τον ΔΤΡ. 

Επιστράτευση της δεικτοβαρούς Coca Cola, με εντολές έως τα 26,20 ευρώ για να διολισθήσει στη συνέχεια οριακά χαμηλότερα των 26 ευρώ. Με θετικό πρόσημο η Coca Cola κρατά τον FTSE25 στην περιοχή των 2.170 μονάδων.  Πιο... κινητική σήμερα η ΔΕΗ με αγοραστές έως τα 2,23 ευρώ, ενώ έως τα 2,13 κινείται ο ΑΔΜΗΕ.

Στα 3 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:00 με το 40% στις τράπεζες (συγκριτικά μεγαλύτερος στην Πειραιώς) ενώ κινητικότητα σημειώνεται σε τίτλους των Fourlis, Intralot, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων και Cenergy να ξεπερνούν το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ. 

Από τον FTSE25 ξεχωρίζουν Viohalco (έως τα 2,97 ευρώ), ΓΕΚ/Τέρνα (έως τα 4,10), Αεροπορία Αιγαίου (έως τα 8,37 ευρώ), Fourlis (έως τα 6,18 ευρώ). 

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο δείκτης ενισχύεται κατά 0,36% (ποσοστό μεγαλύτερο από του ΓΔ και του FTSE25) στις 1.154 μονάδες. Σε MIG, Intralot, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης οι σημαντικότερες κινήσεις.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:05 δεν είχαν "ανοίξει" καν 5 μετοχές του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v