Με αμφίσημες τεχνικές ενδείξεις ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα, κάτι που προοιωνίζεται αμφίρροπη "μάχη" πωλητών- αγοραστών.
Σε... Αυγουστιάτικους ρυθμούς το ΧΑ, με τον τζίρο να μειώνεται την Παρασκευή στο (σχεδόν) μισό του μέσου όρου της εβδομάδος εξέλιξη που εάν συνεχισθεί σήμερα- Παρασκευή θα περιορίσει το ενδεχόμενο σημαντικής μεταβολής είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Προς ώρα με τον Γενικό Δείκτη στις 829,50 μονάδες οι 810 μονάδες δείχνουν ανθεκτικό σημείο στήριξης και οι 850 μονάδες ισχυρή αντίσταση με τις κινήσεις των traders να σχετίζονται περισσότερο με την φορά των ξένων αγορών και κυρίως της Wall Street.
Στο τελευταίο σχόλιο μας, της Κυριακής, εκτιμούσαμε πως πέριξ των 835 θα κριθεί η τάση με μερίδα αναλυτών να θεωρεί πως τα ξένα χρηματιστήρια, η Νέα Υόρκη θα μας "δείξουν" εάν θα κινηθούμε προς τις 810 ή προς τις 850 μονάδες.
Κάνουμε λόγο για αμφίσημες τεχνικές ενδείξεις καθότι την Παρασκευή μπορεί να επιβεβαιώθηκαν σημαντικές στηρίξεις (ειδικότερα για τον DAX στην Φρανκφούρτη) ωστόσο η Wall Street θα κρίνει κατά πόσον θα συνεχιστεί η φρενήρης...πτήση του Dow Jones υψηλότερα των 22.000 (!) προς τις αντιστάσεις των 22.090 και 22.180 ή θα κλίνει χαμηλότερα σηματοδοτώντας έναν πτωτικό κύκλο διεθνώς. Για τον DJIA στηρίξεις είναι στις 22.010 και 21.185 και 21.020 μονάδες.
Και στην Φρανκφούρτη ο DAX βρίσκεται σε σημείο καμπής με τις 12.320 να σημαίνουν το άνω μέρος της συσσώρευσης και όσο δεν προσπερνώνται είμεθα υποχρεωμένοι να κοιτάμε και τα χαμηλότερα σημεία προς τις 12.260, 12.220 έως 12.180 μονάδες.
Η βασική ισοτιμία eur/usd κρατάει το έντονα πτωτικό momentum, όπως διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με τις ανακοινώσεις (Fed, BoE κ.λ.π) να ενεργοποιούν αγορές στο νόμισμα και μεταβολές στα κυριότερα ζεύγη (λ.χ. gpb/usd ). Για την σχέση eur/usd αντίσταση είναι στα 1,1790 και 1,1810 και στήριξη στα 1,1650.
Οι ξένες αγορές, η Wall Street προμηνύουν μία "ζεστή εβδομάδα" σε μετοχές και νομίσματα, με το ΧΑ να σταθεροποιείται μεταξύ πωλητών- αγοραστών, να επιβεβαιώνονται οι σημαντικές στηρίξεις και για τους τρεις κύριους δείκτες (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25). Παράλληλα συνεχίζονται διακριτικές τοποθετήσεις σε επί μέρους μετοχές με ενδεικτικότερη την περίπτωση των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ κ.α. από τη μεσαία κατηγορία με την τάση να παραμένει ενεργή στην περίπτωση που ο FTSE25 κινηθεί προς τις 2.200 μονάδες.
Στις 2.165,31 μονάδες ο δείκτης της μεγάλης κατηγορίας με στηρίξεις στις 2.135 (και 2.111) και πρώτη αντίσταση στις 2.185 και κύρια στις 2.200 (υψηλότερα στις 2.220 ).
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ στις 1.071,73 μονάδες και πολύ κοντά στην πρώτη αντίσταση των 2.180 (εύρος αντίστασης οι 2.180-2.190 μον.) και με την Εθνική να παραμένει ο οδηγός (και) για την βραχυπρόθεσμη κίνηση του.
Σημαντικότατη εξέλιξη η νέα υποχώρηση της συνολικής εξάρτησης των 4 συστημικών ομίλων από το κεντρικό σύστημα (ELA) καθώς πλέον μειώνεται σε λιγότερα των 40 δισ. ευρώ, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε αυτή την φάση της αγοράς. Χαμηλότερη η έκθεση για την Εθνική, που την τελευταία εβδομάδα υπεραπέδωσε έναντι των άλλων 3 συστημικών τραπεζών.
Κλάδοι "τηλεπικοινωνιών", "κατασκευών" και "ενέργειας" πληρούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω μόχλευση με τους ΟΤΕ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ κ.α. να ελκύουν (και ) βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.
Για τον κατασκευαστικό κλάδο μετά την γνωστοποίηση των συνολικών προστίμων στις εταιρείες για το "καρτέλ" (που είχε προεξοφληθεί/απορροφηθεί από την αγορά) ο Φώτης Κόλλιας κάνει λόγο από νωρίς για τις παρατάσεις που πηγαίνουν πιο πίσω την παραχώρηση της Εγνατίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο εγκατάστασης 38 σταθμών διοδίων μέχρι το Νοέμβριο, με το "θέμα των διοδίων" να αποτελεί ένα σημαντικό "αγκάθι" για τον ΣΥΡΙΖΑ.