Στις ξένες αγορές και στα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι στραμμένη η προσοχή των traders την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον όσων απομένουν εντός παιδιάς αυτή την περίοδο.
Μικρή μείωση συναλλαγών/τζίρου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, κατακόρυφη υποχώρηση την Παρασκευή στα 28,4 εκατ. ευρώ με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ανάλογη μέχρι και την εβδομάδα του 15 Αύγουστου (σ.σ. Τρίτη η αργία της Παναγίας). Η εικόνα των ξένων αγορών θα επηρεάσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και την ελληνική, που σε ενδεχόμενο "γύρισμα" τους χαμηλότερα θα παρασύρουν και το ΧΑ.
Σε Wall Street και δευτερευόντως σε Φρανκφούρτη διαμορφώνεται ο ρυθμός, με έμπειρο, διορατικό αναλυτή να σημειώνει για τον S&P500, πως "...ο δείκτης ανέκρουσε πρύμναν ενώπιον της εξαιρετικά ισχυρής αντίστασης των 2.486 μονάδων επιβεβαιώνοντας προς ώρας την εκτίμηση, ότι θα γίνει αφετηρία για αξιόλογη διόρθωση, αν όχι το πέρας του ανοδικού κύκλου". Ο S&P 500 διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.476,83 μονάδες.
Στην Ευρώπη, κυρίαρχη αγορά είναι αυτή της Φρανκφούρτης γεγονός που εξηγεί την εστίαση μας των τελευταίων ημερών στον DAX. Για τον δείκτη ο ίδιος αναλυτής εκτιμά, πως "...την τελευταία εβδομάδα βρήκε στήριξη στο ανοδικό χάσμα των 12.091 μονάδων, όμως οι αλλεπάλληλες απόπειρες υπέρβασης των 12.325 απέβησαν άκαρπες. Το κλείσιμο του δείκτη ακριβώς πάνω στην γραμμή στήριξης προιδεάζει ότι η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος θα είναι μάλλον αρνητική, ακόμη και εάν τις πρώτες ώρες της κινηθεί ανοδικά προς τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που διέρχεται από τις 12.379 μονάδες".
Συνεπώς ξεκινώντας από την προοπτική των ξένων αγορών, εστιάζοντας δε σε Wall Stret και Φρανκφούρτη επιχειρείται η προσέγγιση μας για την εβδομάδα που έρχεται. Θυμίζοντας πως η πρώτη του Αυγούστου έδωσε 'ανάσες' τόσο στον ΓΔ - στις 829,50 με εβδομαδιαία κέρδη 1,16%- όσο στον ΔΤΡ- στις 1.071,73 με 2,56%- μεταθέτοντας προς ώρας τον κίνδυνο άμεσης συνέχισης της διόρθωσης που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Εάν την εβδομάδα αυτή όντως δοθεί σήμα, από την Wall Street, πως οι αγορές "κορύφωσαν" και ότι επίκειται σημαντική διόρθωση οι κινήσεις των traders και στο ΧΑ θα πρέπει να είναι οι δέουσες.
Αλλωστε και στο χρηματιστήριο μας, όπως σημείωνε το Σάββατο ο Γιώργος Α. Σαββάκης οι traders είναι σε αναζήτηση "καυσίμου" που θα τροφοδοτήσει έναν νέο κύκλο ανόδου. Σε κάθε περίπτωση η Wall Street θα δώσει τον ρυθμό και σε εμάς.
Στα της εβδομάδος τώρα, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης την Τετάρτη είναι η προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας οπότε και φανεί εάν και κατά πόσον η μείωση των δύο τελευταίων βραχυπρόθεσμων εκδόσεων (κατά 47 μ.β στις δύο 6μηνιαίες) θα έχει συνέχεια. Πάντως την Παρασκευή ο δείκτης- σημείο αναφοράς το 2ετές "τσιμπούσε" 1,06% στα 3,334%. Την ίδια μέρα στη Νέα Υόρκη το GREK υποχώρησε 0,33% στα 10,52 $, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής αμετάβλητο στα 0,444$.
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός πλησίασε και άλλο προς την σημαντική περιοχή των 1.080 (1.090 ) ενισχύοντας την θέση των long παικτών, με την Εθνική να συνεχίζει από την θέση του οδηγού. Στα 0,37 ευρώ με απόδοση 5,71% σε εβδομαδιαίο διεύρυνε και άλλο την απόσταση της από την Alpha Bank που στα 2,12 ευρώ περιορίστηκε σε ένα μόλις 0,12%. Αποτέλεσμα η Εθνική να αποτιμάται στα 3,38 δισ. ευρώ έναντι 3,27 της Alpha Bank. Σε ανάρτηση μας στον Εκηβόλο (Τρίτη 1 η Αυγούστου) είχε γίνει ξεχωριστή αναφορά στην «κόντρα» των δύο ομίλων όσον αφορά στην σχετική κατάταξη τους με βάση την αποτίμηση.
Επάνοδος στο ταμπλώ και για την προσαρμοσμένη (από τα 4,64 ευρώ) μετοχή της Πειραιάς που μέσα σε δύο συνεδριάσεις ενισχύθηκε έως τα 4,78 με την αποτίμηση στα 2,06 δισ. έναντι 2,13 της Eurobank.
Στα μέσα της εβδομάδος ο όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει τον πρώτο ισολογισμό μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του. Στα 8,26 ευρώ με απώλειες 0,28% σε εβδομαδιαίο η μετοχή.
Με τον ΟΤΕ να...κλέβει την παράσταση την τελευταία εβδομάδα (με αφορμή τα αποτελέσματα τριμήνου και τις...θεόρατες συναλλαγές στο διήμερο 2-3/8) εύλογα θα παραμείνει στο προσκήνιο. Μένει να φανεί εάν οι long θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τις νέες υψηλές τιμές που καταγράφηκαν με "κορυφή" τα 11,15 της Πέμπτης.
Με βάση την εικόνα της Παρασκευής (κυρίως ) μένει να φανεί εάν μπορεί να υπάρξει συνέχεια για τις μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΧΑΕ, FF Group, TITAN ή θα ενεργοποιηθούν πωλήσεις. Ειδικότερα για τον σηματωρό ΤΙΤΑΝα αναρτήθηκε στον Εκηβόλο "μέτρηση" του Γιώργου Α. Σαββάκη και με σημείωση φίλου της στήλης πως το τελευταίο διάστημα στη μετοχή οι insiders είναι σταθερά πωλητές.
Από τις μετοχές του FTSE25, που χρήζουν προσοχής είναι των Ελληνικών Πετρελαίων μετά το... άγαρμπο "γύρισμα" της Παρασκευής. Απώλειες 3,31% κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας των 7,59 ευρώ με τζίρο 2,171 εκατ. ευρώ. Σηματωρός τα ΕΛΠΕ όπως και ο ΤΙΤΑΝας ενδεχομένως να "κρύβουν" την διάθεση των insiders και όσων είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έρχεται. Θα δείξει.
Η επανεργοποίηση των επενδυτικών σχημάτων- μετά από μία οπισθοχώρηση 2 εβδομάδων- είχε ως αποτέλεσμα την επάνοδο στο προσκήνιο- της μεσαίας κατηγορίας- τις μετοχές των Intralot, Ιντρακόμ, MIG, Πλαισίου, Πλαστικών Θράκης, ΥΓΕΙΑ, ΕΛΒΕ κ.α. Προφανώς η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την γενικότερη τάση που θα διαμορφωθεί στην αγορά.
Τεχνικά για τη συνέχεια φαίνεται πως το εύρος των 810-850 μονάδων για τον ΓΔ δίνει ένα περιθώριο κινήσεων τόσο στους long όσο στους short με το ενδεχόμενο συσσώρευσης ως επικρατέστερο τουλάχιστον μέχρις ότου δώσει σήμα η Wall Street.
Είτε προς την κατεύθυνση της συνέχισης της ανοδικής κίνησης είτε της διόρθωσης όπως "δείχνουν" ορισμένες τεχνικές ενδείξεις, που αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου μας.
Ωστόσο στην περιοχή των 835 μονάδων τοποθετεί έμπειρος, διορατικός αναλυτής μία σημαντική αντίσταση (από τις 832 διέρχεται ο ΚΜΟ200 εβδομάδων) ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα ενίσχυε τις κινήσεις των long και θα μετρίαζε την θέση των short που μέχρι και τα μέσα της εβδομάδος είχαν τον πρώτο λόγο.
Μόνο με την πειστική υπέρβαση των 835 μονάδων η αγορά επανέρχεται σε long θέση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.