Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις σε στενό εύρος διακύμανσης

Απουσία σημαντικών θετικών ή αρνητικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να έχουν ρόλο καταλύτη οι επενδυτές εναλλάσσουν θέσεις μεταξύ βασικών blue chips. Το «παιχνίδι συντήρησης» και οι κίνδυνοι.

ΧΑ: Κινήσεις σε στενό εύρος διακύμανσης

Εγειρε εχθές χαμηλότερα το ΧΑ, σε μία συνεδρίαση περιορισμένου εύρους ως προς την διακύμανση των δεικτών, αυγουστιάτικων ρυθμών ως προς τις συναλλαγές και τους τζίρους και με την βραχυπρόθεσμη τάση να κρίνεται μεταξύ 825 και 835 μονάδων. 

Με την Wall Street να συνεχίζει ακάθεκτη - με τον Dow Jones να σημειώνει έκτο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό- και την Ευρώπη νωρίτερα να διαμορφώνεται με μεικτά πρόσημα, το βραχυπρόθεσμο μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί να είναι εξίσου ανοδικό, όσο πτωτικό.

Η απουσία ουσιαστικών θετικών ειδήσεων, που αφορούν την "ελληνική περίπτωση" αποστερεί από τους long το κίνητρο που θα τους έδινε αέρα για μία πειστική κίνηση υψηλότερα των 835 μονάδων, οπότε και θα βελτιωνόταν σημαντικά η τεχνική εικόνα. Από την άλλη όμως η απουσία σοβαρών αρνητικών εξελίξεων δίνει τη δυνατότητα σε long και short να ελέγξουν τις διορθώσεις- όπως την χθεσινή- να απορροφηθεί η όποια περιορισμένη προσφορά, να μην κινδυνεύσουν σημαντικές στηρίξεις. Ετσι και εχθές η επιστράτευση της Coca Cola από την πρώτη κιόλας εντολή ήταν εμφανής σε σημείο που "πονήρεψε" αρκετούς ενώ με την συνδρομή της στο "κλείσιμο" ο FTSE25 δεν υποχώρησε χαμηλότερα των 2.160, ούτε ο ΓΔ των 825 μονάδων. 

Το ερώτημα όμως είναι για πόσο η Wall Street θα ξεπερνά τον εαυτό της, για πόσο η Ευρώπη και δη η Φρανκφούρτη θα απορροφούν πωλήσεις που προκαλούνται από την ανακοίνωση αρνητικών οικονομικών ειδήσεων, μεγεθών, αποτελεσμάτων όπως εχθές με αφορμή την βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία. 

Τις τελευταίες συνεδριάσεις η τεχνικότητα για τον DAX διασώζεται στο... παρά ένα, με τον δείκτη στις 12.257 μονάδες να κλίνει προς τις 12.200 (12.180 μον.). 

Στο 65,7% αυξήθηκε το ποσοστό των ξένων (και των «ξένων») τον Ιούλιο, που πρακτικά σημαίνει πως όσο οι ξένες αγορές δεν διορθώνουν σημαντικά τόσο το ΧΑ μπορεί να συντηρείται πάνω από τις 810 μονάδες. Ενδεχόμενο "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (το ακριβό ευρώ είναι ένας σοβαρός λόγος) θα επηρεάσει ανάλογα και το ελληνικό, με τις πρώτες ενδείξεις μείωσης θέσεων από ισχυρά χέρια σε μετοχές του FTSE25 να είναι ορατές εδώ και μέρες. 

Προς ώρας η αντίδραση στο ΧΑ, που επιχειρήθηκε τις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου περιορίζεται σε μία απλή τεχνικής μορφής κίνηση (από την ευρύτερη περιοχή των 810 μονάδων) και όσο αδυνατεί να αποκτήσει ξεκάθαρη ανοδική μορφή υπερβαίνοντας τις 835 μονάδες τόσο θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 825 μονάδων. Ενδεχόμενη υποχώρηση χαμηλότερα των 825 μονάδων (και για τον ΔΤΡ κάτω από τις περίπου 1.040 μον.) θα επέτεινε τις πωλήσεις και πιθανότατα θα ενεργοποιούσε σημαντικές εντολές ρευστοποιήσεων εάν και όταν θα ετίθετο σε δοκιμασία η ευρύτερη ζώνη των 810 μονάδων. 

Το ΧΑ βρίσκεται σε μία ιδιότυπη συσσώρευση όπου δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι για κάτι θεαματικά ανοδικό αλλά ούτε οι προϋποθέσεις για κάτι δραματικά πτωτικό. Συνεπώς το stock picking παραμένει μόνη διέξοδος για όσους μένουν εντός παιδιάς αυτή την περίοδο. 

Εχθές ήταν η σειρά της Coca Cola να δώσει αντίδραση, με συναλλαγές στο εύρος των 25,98-26,50 ευρώ ενώ αφορμής δοθείσης οι long κινήθηκαν σε ΔΕΗ (2,17-2,23), σε Πειραιώς (4,68-4,79), σε Motor Oil (19,15-19,50), σε ΟΠΑΠ (9,89-10,03) και ακόμη λιγοστές επιλογές από τη μεσαία (Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΣ ) και τη χαμηλότερη (ΙΑΣΩ, Παπουτσάνης, Δρομέας, Βιoκαρπέτ ). Εμφανής η... άπνοια στη μέχρι πρότινος σφύζουσα από trading μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση καθώς η παρουσία των επενδυτικών σχημάτων έχει περιοριστεί κατά πολύ σε σχέση με 2-3 εβδομάδες νωρίτερα. 

Εξελίξεις όπως το ενδιαφέρον έξι επενδυτών για το 66% του ΔΕΣΦΑ, η απόκτηση της Avis από το Virtus South European Fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου είναι μεν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος ωστόσο μόνο έμμεσα μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μόχλευσης. Ενδεικτικό το χθεσινό... αντανακλαστικό ενδιαφέρον και η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενδεχομένως από σήμερα μία σύγκριση της Autohellas σε σχέση με το τίμημα που δόθηκε για την απόκτηση της Avis, και εάν...

Κινήσεις καλές μεν για το γενικότερο κλίμα- στην κατεύθυνση πως προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ, ότι τα non core "ασημικά" των τραπεζών βρίσουν αγοραστές- αλλά όχι επαρκείς για να δημιουργηθεί τάση υπέρβασης των 835 μονάδων. 

Με αφορμή την πώληση της Avis ενδιαφέρον έχει σήμερα από τον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Πειραιώς, με ζητούμενη την υπέρβαση των 4,80 ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v