Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμυνες από Coca Cola και ΔΕΗ

Κίνηση σε μικρό εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη που έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες. Στήριξη από Coca Cola, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Απώλειες για Eurobank, OTE, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Αμυνες από Coca Cola και ΔΕΗ

Με απώλειες τελικά "έκλεισε" η σημερινή συνεδρίαση, με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο προς το τέλος της συνεδρίασης και με αφορμή το "γύρισμα" του DAX με απώλειες έως 0,46% μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) να στέλνουν στην δημοπρασία τον Γενικό Δείκτη προς το χαμηλό ημέρας.

Συνεδρίαση, που ούτως ή άλλως ξεκινούσε με αμφίσημες τεχνικές ενδείξεις, από τη μία την κλίση του DAX χαμηλότερα αλλά και την προδιάθεση για "ταλαιπωρία" των κύριων ευρωπαικών χρηματιστηρίων αλλά και την Wall Street να υποστηρίζεται από τα οικονομικά στοιχεία.

Εως τις 832,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης αλλά στο πρώτο 15΄λεπτο της συνεδρίασης, καθώς στη συνέχεια οπισθοχώρησαν οι long και ανάκτησαν έδαφος οι short με συνέπεια την συσσώρευση της αγοράς λίγο χαμηλότερα των 830 και προς το τέλος οι πωλητές να πιέζουν σε αρνητικό έδαφος τις περισσότερες μετοχές του FTSE25.

Εκ προοιμίου γνωστό, πως το ΧΑ θα επηρεάζεται από την κίνηση των ευρωπαικών αγορών, από την Wall Street με την σχέση φθηνού δολαρίου/ακριβού ευρώ να πλήττει κυρίως τις ευρωπαικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αν και μέρος της επιβάρυνσης εξισορροπείται από το κόστος πρώτων υλών.

Η... κόντρα Ουάσιγκτoν-Βερολίνου, όπως αποτυπώνεται και στην διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ είναι μία παράμετρος που δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την ελληνική αγορά, με χρηματιστηριακούς αναλυτές να επιφυλάσσονται για την όποια επίπτωση θα μπορούσε να έχει το ακριβό ευρώ σε ομίλους όπως ο Τιτάνας, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Viohalco, τα FF Group.

Εν πάση περιπτώσει η εκτίμηση έμπειρου, διορατικού αναλυτή πως η στάση των traders στο ΧΑ θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ξένων αγορών ενισχύεται μετά την σημερινή εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Συναλλαγές και τζίρος παρότι στα πρώτα 45΄ της συνεδρίασης ήταν από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2017 σταδιακά ενισχύθηκαν και από τις 16.00΄ αποτυπώθηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, περισσότερο ως πωλήσεις παρά ως αγορές.

Αποτέλεσμα το "κλείσιμο" του ΔΤΡ κατά 0,30% χαμηλότερα στις 1.068,51 και του FTSE25 με οριακά θετικό πρόσημο στις 2.166,09 μονάδες. Τελικός απολογισμός συναλλαγές 28,3 εκατ. μετοχές, τζίρος 36,7 εκατ. ευρώ και σχέση ανοδικών/καθοδικών μοιρασμένη στις 44/48 .

Στοιχεία ενδεικτικά της απροθυμίας των δύο πλευρών να "σπρώξουν" την αγορά είτε πάνω από τις 835 είτε χαμηλότερα των 825 μονάδων, της διάθεσης τους να μην ακυρώσουν το ανοδικό (μεσοπρόθεσμα) momentum αλλά και να παρατείνουν την αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση με την Coca Cola να 'ανοίγει" με ανοδικό gap προδιαθέτοντας μας για τη συνέχεια καθώς έμελλε να λειτουργήσει εξισορροπητικά των ρευστοποιήσεων/πιέσεων που ασκούνταν σε τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips. Είθισται συνεδριάσεις που ξεκινούν με την δεικτοβαρή Coca Cola επιθετικά/ανοδικά να χαρακτηρίζονται από πωλήσεις σε άλλα blue chips, πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και ενίοτε με αρνητικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

Στις τράπεζες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 13-13,5 εκατ. ευρώ- από τα οποία τα σχεδόν 9 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς. Στα 4,68-4,79 ευρώ η μετοχή συμπληρώνοντας 2 στις 3 θετικές συνεδριάσεις μετά την επάνοδο της στο ταμπλώ. Περισσότερες συναλλαγές, σχεδόν 9,9 εκατ. μετοχές- στην Εθνική που παρότι αρχικά έδειξε πως "σκοντάφτει" στα 0,37 προς το τέλος με συντονισμένες αγορές τα υπερέβη κλείνοντας στα 0,372 δηλαδή στα υψηλά ημέρας. Η καλή συμπεριφορά της Εθνικής και η θετική απόδοση της Πειραιώς, μετά την επάνοδο της, συντηρούν τον ΔΤΡ σε θετικό έδαφος και χωρίς ακόμη να έχει χαθεί η προσέγγιση με τις 1.080 μονάδες.

Σημειωτέον, πως στο πρώτο 15΄λεπτο της συνεδρίασης ο ΔΤΡ αντέδρασε έως τις 1.076,16 μονάδες.

Πέραν των τραπεζών και της Coca Cola, συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος έγινε σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Ελληνικών Πετρελαίων και FF Group, MIG, Μυτιληναίου, Fourlis, Motor Oil κ.α. Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος πραγματοποιήθηκε και σε Briq Prperties, Quest.

Σήμα short για μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα- χαμηλότερα των 4 ευρώ-, Jumbo- χαμηλότερα των 14,20- Ελληνικά Πετρέλαια- χαμηλότερα των 7,40- ΤΙΤΑΝ - κινδυνεύουν πλέον και τα 24 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν, αρνητικά, η MIG καθώς υποχώρησε στα 0,127 ευρώ με τζίρο 708.319 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους και σήμερα οι Intralot και Ιντρακόμ με την πρώτη σταθερή στα 1,25 και την δεύτερη ανοδικά στα 0,652 ευρώ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, πως όσο θα συνεχίζεται η μη υπέρβαση των 835 μονάδων με την εν λόγω περιοχή να ισχυροποιείται ως αντίδραση, τόσο θα ενισχύονται οι πωλητικές διαθέσεις και η μερική κατοχύρωση θέσεων σε blue chips και σε τράπεζες.

Συμπλήρωναν δε, πως η απουσία ισχυρών καταλυτών για να ενεργοποιήσουν και πάλι τους long προς τις 850 μονάδες θα μπορούσε να... μεταφρασθεί με περαιτέρω μικρή, ελεγχόμενη διολίσθηση του ΓΔ με δοκιμασία των 825 μονάδων, ενδεχομένως στην αρχή της αυριανής συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση και όπως σημειώναμε ενδοσυνεδριακά όσο δεν αποσαφηνίζεται η τάση τόσο οι 810 θα λειτουργούν ως στήριξη και οι 850 ως αντίσταση για τον ΓΔ. Με τον ΔΤΡ να διαμορφώνει long τάση ξεπερνώντας τις 1.080 (1.090) και short στο ενδεχόμενο που υποχωρήσει κάτω και από τις 1.050 (1.040) μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v