Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε στάση αναμονής το ΧΑ

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 830 μονάδων. Κέρδη άνω του 3% για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Ανοδο καταγράφουν Motor Oil, Coca Cola, Σαράντης. Υποχωρούν Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank. Χαμηλός ο τζίρος.

Σε στάση αναμονής το ΧΑ

Σχετικά ανεπηρέαστο από την διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων παραμένει- προς ώρας- το ΧΑ. Την ώρα που από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι την... περιφέρεια οι απώλειες ξεπερνούν το 1% στην Αθήνα η διόρθωση περιορίζεται σημαντικά καθώς πωλητές- αγοραστές δείχνουν διατεθειμένοι να ελέγξουν- όσο έχουν αυτή την δυνατότητα- την υποχώρηση κύριων δεικτών και βασικών μετοχών.

Το...κλειδί της ήπιας διόρθωσης είναι η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, η φειδωλή προσφορά από την πλευρά των πωλητών και η διάθεση των αγοραστών να απορροφήσουν την προσφορά που εκδηλώθηκε έως τα όρια των 825 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Οπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες το ΧΑ θα επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό, απ΄ ότι μέχρι τώρα, στην περίπτωση που η υποχώρηση στην Wall Street, στην Ευρώπη αποκτήσει βάθος και διάρκεια. Αυτό θα φανεί σήμερα- αύριο με την Wall Street να δίνει τον ρυθμό, και τις γεωπολιτικές ανησυχίες να ανεβάζουν (ή χαμηλώνουν) το θερμόμετρο.

Σε περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας μένει να φανεί, πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές στα ξένα χρηματιστήρια με το ΧΑ να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

Δεδομένου, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ξένων (αλλά και των...ξένων ) στο ΧΑ είναι υψηλό, εύλογα από την έκβαση των εξελίξεων θα κριθεί και η στάση τους με τους short να έχουν αποκτήσει τα τελευταία 24ωρα προβάδισμα.

Χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος (στις 15.00΄) με το 46% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά περισσότερος σε μετοχές των Μυτιληναίου, Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, Fourlis, FF Group, Viohalco κ.α.

Σε στάση αναμονής, ακόμη, πωλητές και αγοραστές κάτι που αποτυπώνεται στην ήπια κλίση των κύριων δεικτών.

Για τον ΓΔ μέχρι τώρα δεν έχει απειληθεί η περιοχή των 820 μονάδων, όπως ανάλογα για τον ΔΤΡ η ζώνη των 1.050 και των 2.150 για τον FTSE25 γεγονός που έχει ενεργοποιήσει εντολές αγορών σε συγκεκριμένες μετοχές.

Από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης την παράσταση...κλέβει η μετοχή της Μυτιληναίος, καθώς η εισηγμένη έχει ανακοινώσει από νωρίς θεαματικά μεγέθη.

Στα 80,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο με αποτέλεσμα οι αγοραστές να έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Από τα 8,40 έως τα 8,58 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο που ξεπερνά ήδη τα 2 εκατ. ευρώ.

Με θετικό πρόσημο η μετοχή της Coca Cola, που με το χθεσινό "κλείσιμο" έχει υποσκελισθεί από την Alpha Bank με την τραπεζική να έχει ανέβει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης.

Με αγοραστές στις μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου, της Grivalia, της Motor Oil, του ΟΛΠ, του Σαράντη, Fourlis.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v