Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποκτούν «πλεονέκτημα» οι short

Πιθανή διόρθωση στις διεθνείς αγορές, μετά τα απανωτά ρεκόρ, θα επηρεάσει και την εγχώρια αγορά. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια κίνησης για τους δείκτες. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών στο ανοδικό και το καθοδικό σενάριο.

ΧΑ: Αποκτούν «πλεονέκτημα» οι short

Εσπασε το ανοδικό σερί στην Wall Street, ο S&P με απώλειες 0,24% υποχώρησε στις 2.474,92 μονάδες και μετά τα ρεκόρ οι απανταχού της γης short ετοιμάζουν τα... βόλια τους για τη συνέχεια. 

Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών η χθεσινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την κορύφωση ενός ανοδικού κύκλου στην αγορά των αγορών, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από τους traders είτε ενεργούν στη Νέα Υόρκη είτε στην Φρανκφούρτη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή μίας φάσης υποχώρησης της Wall Street που θα επηρεάσει από την Φρανκφούρτη μέχρι το Τόκυο το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Στο ότι η τάση, που θα διαμορφωνόταν στην Wall Street θα παρέσυρε από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα είχε αναφερθεί διεξοδικά στο σχόλιο μας της Κυριακής συνεπώς μένει να δούμε εάν από σήμερα οι short θα έχουν τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο πιέζοντας το ΧΑ χαμηλότερα. 

Τα αποτελέσματα των εταιρειών και τα γεωπολιτικά, με την Βόρεια Κορέα να λειτουργεί σαν... joker ανέκοψαν εχθές το ανοδικό σερί στην Wall Street. Σήμερα- αύριο θα γνωρίζουμε εάν το χθεσινό "κλείσιμο" του δείκτη των δεικτών (του 500άρη S&P) ενεργοποιεί πωλητικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική αγορά διαδοχικά στις στηρίξεις της. 

Με οδηγό τον S&P και (συν) οδηγό τον DAX ξεκινά σήμερα η συνεδρίαση οπότε και αναμένουμε να ξεκαθαρίσει και η βραχυπρόθεσμη τάση.Πρακτικά σε αυτές τις συνεδριάσεις θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να υπερβεί τις 835 ή επηρεαζόμενο από τα ξένα χρηματιστήρια θα δοκιμασθεί χαμηλότερα, με κύρια περιοχή σημαντικής στήριξης το χαμηλό της συνεδρίασης της 31 ης Ιουλίου, δηλαδή τις 809 μονάδες. 

Η χθεσινή συνεδρίαση στον βηματισμό του σημειωτόν ανέδειξε ορισμένους κινδύνους που θα μπορούσαν να δώσουν χώρο στους short να κάνουν παιχνίδι. 

Θα κριθεί από τον τραπεζικό κλάδο, μετά μάλιστα τον καταλυτικό τζίρο που πραγματοποιήθηκε στην Alpha Bank (τα 21,1 από τα συνολικά 62,7 εκατ. ευρώ) αλλά και στους άλλους συστημικούς ομίλους. Ειδικότερα το μεγάλο πακέτο, που άλλαξε χέρια στην Alpha Βank (5 εκατ. μτχ στα 2,14 ευρώ= 10,7 εκατ. ευρώ) θα φανεί σήμερα- αύριο εάν σηματοδοτεί εκτός από αλλαγή θεματοφύλακα και αλλαγή τάσης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΔΤΡ θα οδηγηθεί σε διόρθωση με σημεία στήριξης διαδοχικά προς τις 1.040 μονάδες. 

Στην περίπτωση που οι short ελέγξουν το παιχνίδι θα πρέπει οι long να προετοιμάζονται για ρευστοποιήσεις/πιέσεις και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δηλαδή εκεί όπου τα ξένα (και τα... ξένα) χαρτοφυλάκια έχουν σημαντικές θέσεις. 

Συνεπώς εάν η Wall Street σημαίνει συναγερμό για τους traders τότε οι long θα πρέπει να στήσουν τις άμυνες τους και στο ΧΑ. Για τον ΓΔ το χαμηλό της 31/7 (809 ) είναι η πρώτη σημαντική στήριξη, όπου θα δοθεί "μάχη" και ενδεχομένως να βγάλει μία διορθωτική, τεχνική αντίδραση. Με το χειρότερο σενάριο οι long θα πρέπει να συνεκτιμούν το ενδεχόμενο/κίνδυνο υποχώρησης χαμηλότερα και των 800 μονάδων. 

Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε από σήμερα και στη συνέχεια και βήμα- βήμα και ανάλογα θα προσαρμοστούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v