Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η Coca Cola κερνά... άνοδο

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της «βαρύτερης» εταιρείας στο χρηματιστήριο οδηγούν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 835 μονάδες. Ηπιες πιέσεις για τις τράπεζες και προβληματισμός για τον χαμηλό όγκο συναλλαγών.

ΧΑ: Η Coca Cola κερνά... άνοδο

Εντυπωσιακό ξεκίνημα της συνεδρίασης με Coca Cola (*). Η ανακοίνωση των καλών αποτελεσμάτων 6μηνου του Ομίλου βάζει στο παιχνίδι από τις πρώτες κιόλας εντολές τους long με ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των short και προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια, δηλαδή σήμερα- αύριο.

Με την πιο δεικτοβαρή- και πάλι- μετοχή του ΧΑ να εκτινάσσεται έως 7,09% στα νέα υψηλά των 28,38 ευρώ, ο Γενικός Δείκτης περνά άνετα το κομβικό σημείο των 835 "βλέποντας" προς τις 840 μονάδες. Αποτέλεσμα να δημιουργούνται αίφνης νέες προϋποθέσεις κυρίως για το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, που σχετίζονται προφανώς με την στάση που θα τηρήσουν οι short παίκτες. Θα μπορούσε η Coca Cola να... κάψει τα δάκτυλα των shortάκηδων, ρωτούσε πριν λίγο ένας χρηματιστής (υποθέτω με long θέσεις στο ταμπλώ...) με την απάντηση να είναι καταφατική εάν και εφ' όσον η Wall Street δώσει ενδείξεις αναστροφής. 

Σε κάθε περίπτωση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση το ΧΑ επιχειρεί κόντρα στην ευρύτερη διορθωτική τάση, που επικρατεί στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αν και σήμερα- προς ώρας- η αντίδραση των traders είναι πιο ψύχραιμη απ΄ ότι εχθές. Ενδεικτικά στις 12.132 με απώλειες 0,19% ο DAX στην Φρανκφούρτη.

Σε αυτό το περιβάλλον, βραχυπρόθεσμα, σημειώνεται μία ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη ανατροπή στο ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύοντας την αρχική εκτίμηση μας, πως τα «ισχυρά ξένα χέρια» κάνουν... κουμάντο στο "ρηχό" ΧΑ.

Ωστόσο δεδομένης της αυξημένης αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς και των εξελίξεων που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσλάβουν απρόοπτη κατεύθυνση οι αγορές θα είναι σε εγρήγορση και επιφυλακή.

Η χθεσινοβραδυνή μικρή υποχώρηση στην Wall Street δείχνει, πως μέχρι τώρα οι "αγορές" είναι ψύχραιμες και ότι για να αποσαφηνισθεί η εικόνα θα χρειαστεί να περάσουν λίγες μέρες. Στο διάστημα αυτό οι τιμές των μετοχών μπορεί να υποχωρήσουν καθώς είχαν ενισχυθεί σημαντικά εδώ και εβδομάδες.

Από κοντά το ΧΑ, με έμπειρο χρηματιστή να εκτιμά, πως η χθεσινή έκδοση του 3μηνου εντόκου με χαμηλότερο επιτόκιο (1,95%) λειτουργεί θετικά στην αγορά, καθώς επιβεβαιώνει την πτωτική φορά που έχει διαμορφωθεί.

Στην περιοχή των 1.075 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με λελογισμένες απώλειες 0,33%, με την Alpha Bank να ενισχύεται 0,44% στα 2,14 ευρώ (τιμή, όπου έγινε το μεγάλο πακέτο στο κλείσιμο της Τρίτης), την Πειραιώς να δοκιμάζει τα 4,95 ευρώ και τις Εθνική, Eurobank χαμηλότερα στα 0,365 και 0,957 ευρώ αντίστοιχα.

Σημειωτέον, πως με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς η μετοχή της Coca Cola επανέρχεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στην βαρύτητα στάθμισης στον ΓΔ με την Alpha Bank να υποχωρεί στην δεύτερη θέση.

Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ μεικτές τάσεις με τον Οργανισμό και τον Διαχειριστή με μικρή άνοδο και τους ΟΠΑΠ, ΔΕΗ χαμηλότερα.

Νέα άνοδος για τη μετοχή της Μυτιληναίος που νωρίτερα πλησίασε σε απόσταση ενός... σεντ το τελευταίο υψηλό των 8,77 ευρώ της 14 ης Ιουλίου.

Κινητικότητα και αγορές σε Motor Oil, Lamda Development και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στη μετοχή της Lamda Development πλέον συναλλαγές γίνονται έως και τα 6,65 ευρώ.

Από τον FT Mid Cap το ενδιαφέρον περιορίζεται- προς ώρας- σε MIG και δευτερευόντως σε MLS, J&P ΑΒΑΞ, Ιντρακόμ και Ικτίνο.

Στις 11.15΄ είχαν γίνει συναλλαγές 2,8 εκατ. μετοχών, αξίας 3,8 εκατ. ευρώ.

(*) έως τα 28,47 ευρώ νωρίτερα η μετοχή, οριακά από τα «πολυετή υψηλά» των 27,49 ευρώ της 19 ης Ιουλίου. Και πάλι πάνω από το όριο των 10 δισ. ευρώ η αποτίμηση...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v