Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει το... κάτι παραπάνω το Χρηματιστήριο

«Αμυνες» έβγαλε στη χθεσινή συνεδρίαση και άνοδο η σημερινή, κόντρα στο διεθνές κλίμα. Στην προσοχή των επενδυτών τα αποτελέσματα Μυτιληναίου, Coca Cola, αλλά και η αποκλιμάκωση επιτοκίων στα τρίμηνα έντοκα.

Ψάχνει το... κάτι παραπάνω το Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές μπορεί να έκαναν εχθές την έκπληξη στο ΧΑ, ωστόσο η Wall Street που διόρθωσε υπό το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων έχει σημάνει άλλον, πτωτικό ρυθμό για τις αγορές του πλανήτη. 

Εύλογο το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου για πόσο χρόνο μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να πάει κόντρα στα ξένα, όταν η Wall Street "στέλνει" την Φρανκφούρτη 1,12% χαμηλότερα, το Παρίσι 1,40% και γενικότερα προκαλεί ένα... ρίγος στις αγορές; Προφανώς όχι για πολύ, άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που στο ΧΑ long και short παρέτειναν για 1-2 συνεδριάσεις την διόρθωση προκειμένου οι πρώτοι να μειώσουν θέσεις τους σε υψηλές τιμές. Για αυτό όσο και αν στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε μία αρκετά ενθαρρυντική εικόνα για τους long, ειδικά προς το κλείσιμο, θα χρειαστούν προσοχή, επιμονή και γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Βορείου Κορέας ώστε να αποφευχθεί η δοκιμασία και της ελληνικής αγοράς. 

Το ενθαρρυντικό είναι, πως στο τέλος της ημέρας στην Wall Street η υποχώρηση δεν ήταν μεγάλης έκτασης- με τον S&P 500 στις 2.474 μονάδες να χάνει οριακά έδαφος- μετά μάλιστα από ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί.

Το μείον 0,04% δεν είναι δα διόρθωση- φόβητρο πόσο μάλλον εάν φανεί πως σήμερα- αύριο πως οι 2.440 δύσκολα θα δοκιμασθούν. Επίσης η εικόνα στις αγορές πετρελαίου, νομισμάτων, εμπορευμάτων δεν παρέπεμπε σε μαζικό ξεπούλημα που θα προκαλούσε μία προεξόφληση...σύγκρουσης. 

Το γιατί διόρθωσαν περισσότερο νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Φρανκφούρτη για τον DAX απειλήθηκαν σημαντικές στηρίξεις θα πρέπει να αναζητηθεί περισσότερο στις συνέπειες που προκαλεί η ένταση, η αβεβαιότητα με άμεση επίπτωση στην βασική ισοτιμία $/euro.

Το ακριβό ευρώ πλήττει κυρίως τις βιομηχανικές, εξαγωγικές μονάδες της Ευρώπης και περισσότερο την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ προκαλεί ανησυχίες εκ νέου για τις γερμανικές τράπεζες. Μία ματιά στις μεγαλύτερες απώλειες εχθές στην Φρανκφούρτη θα δείξουν την Deutche Bank να υποχωρεί 3,78%, την  Commerzbank 4,14%, την BMW 0,89%, την Lufthansa 1,92%, την Thyssen Krupp 1,12%, την Siemes 1,38% κ.ο.κ. 

Είναι κοινό... συνωμοσιολογικό μυστικό στις αγορές, πως η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Βορείου Κορέας λειτουργεί περισσότερο υπέρ, παρά κατά των αμερικανικών συμφερόντων και του συστήματος Trump, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συνακόλουθα για τα ευρωπαικά και δη τα γερμανικά συμφέροντα. 

Συνεπώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με ζητούμενο για τους traders να παραμένει το βάθος/έκταση και η διάρκεια της διεθνούς αναταραχής με το ΧΑ να δείχνει ικανό να αποτελέσει την θετική έκπληξη εάν και εφ' όσον διαφανεί αναστροφή της τάσης. Πάντως εχθές στην Νέα Υόρκη η εικόνα των... ελληνικών δεικτών ήταν καθησυχαστική, καθώς το Globall X FTSE 20 υποχώρησε οριακά 0,20% στα 10,44$, το "δικαίωμα" της Εθνικής στα 0,436$, της Alpha Bank στα  0,653$, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα των 2 ομολόγων. Στα 3,288% το 2ετές με μικρή μείωση, στα 5,486% το 10ετές με μικρή επιβάρυνση. 

Με αυτά τα δεδομένα- της πρώτης ημέρας σημαντικής υποχώρησης (κυρίως) των ευρωπαϊκών αγορών- η σημερινή και αυριανή συνεδρίαση αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΧΑ. Εάν δηλαδή διαφανεί περαιτέρω ένταση ή αποκλιμάκωση, θυμίζοντας πως μετά το σαββατοκύριακο ακολουθεί (στο ΧΑ ) η αργία της Παναγίας, την Τρίτη 15 Αυγούστου. 

Εστιάζοντας τώρα στα καθ' ημάς: ενθαρρυντικά τα μηνύματα της χθεσινής συνεδρίασης μετά και το κλείσιμο του ΓΔ στις 833,61 μονάδες οριακά στο υψηλό ημέρας, με τον ΔΤΡ στις 1.079,89 και τον FTSE25 στις 2.180,81 μονάδες. Με συναλλαγές/τζίρους ικανοποιητικούς- για την εποχή- με 41,8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 11,7 εκατ. ευρώ στην Alpha Βank. Η χθεσινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο επιβεβαίωση δύο βασικές λεπτομέρειες/παραμέτρους α) οι ξένοι (και οι...ξένοι) ελέγχουν το "ρηχό" ΧΑ και β) στην φάση αυτή δείχνουν να ενδιαφέρονται να μην χαλάσει το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum αυτό που στο πρώτο 6μηνο τους απέδωσε εντυπωσιακές αποδόσεις. 

Φάνηκε δε σε ενδεικτικές περιπτώσεις (Μυτιληναίος, Motor Oil, Grivalia) πως τα "ισχυρά χέρια" εάν θέλουν μπορούν να προστατεύσουν τις θέσεις τους. 

Επιπρόσθετα φάνηκε, πως όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις και ενθαρρυντικά νέα (αποτελέσματα Μυτιληναίου, νέα μείωση επιτοκίου στα 3μηνα έντοκα) η αγορά μπορεί να κινηθεί κόντρα για ένα εύλογο διάστημα. 

Το νέο της χθεσινής έκδοσης- στο 1,95% υποχώρησε το επιτόκιο, η κάλυψη αυξήθηκε 2,17 από 1,85 την προηγούμενη διαδικασία- δεν πέρασε απαρατήρητο στα χρηματιστηριακά γραφεία θυμίζοντας πως επρόκειτο για την τρίτη συνεχόμενη μείωση σε τίτλους κοντινής διάρκειας, γεγονός που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρέασε την διάθεση των traders.   

Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον κρατάμε την χθεσινή θετική έκπληξη, την επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων (και για τους 3 βασικούς δείκτες μας) και την κόντρα κίνηση εισηγμένων/μετοχών-σηματωρών. 

Στα επί μέρους long είναι η τάση για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και  ΟΠΑΠ, ενθαρρυντικό το ανοδικό "γύρισμα" της MIG για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η προσοχή στην Coca Cola λόγω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Παράλληλα από την αναδιάρθρωση των δεικτών η αγορά δεν περιμένει ει μη μόνον μικρο-αλλαγές στις σταθμίσεις, ενώ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως στην Alpha Bank διενεργούνται υψηλότατες συναλλαγές/τζίρος. Περί τα 21 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια την Τρίτη, σχεδόν 11,7 εκατ. εχθές Τετάρτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v