Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ενας κούκος δεν φέρνει την… άνοδο

Παρά το εντυπωσιακό +6,79% της Coca Cola, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη βοήθεια από την Πειραιώς (+0,61%), ο ΓΔ έχασε στο τέλος όλα τα κέρδη. Πτώση για Εθνική, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Attica Bank.

ΧΑ: Ενας κούκος δεν φέρνει την… άνοδο

Οριακά...σώθηκε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, με αποτέλεσμα να "μετρά" 6 ανοδικές στις 8 συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Και αν σήμερα το πρόσημο "σώθηκε" ελέω Coca Cola με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μηνου, έχει τη σημασία του το γεγονός, πως στο ελληνικό χρηματιστήριο η προσεκτική αντίδραση από τα χαμηλά των 809 μονάδων (στις 31 Ιουλίου) επιχειρείται- και μέχρι τώρα αποδίδει καρπούς- κόντρα σε ένα σταδιακά επιδεινούμενο κλίμα διεθνώς. Επίσης το γεγονός, πως Τετάρτη- Πέμπτη, στο διήμερο της σημαντικής υποχώρησης των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, κυρίως της Φρανκφούρτης, οι κατέχοντες τα... κλειδιά του ΧΑ το θέλουν πάνω και το πετυχαίνουν.

Στις 833,78 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τη μεγαλύτερη θετική απόδοση να "ψαλιδίζεται" προς το τέλος, με στοχευμένες πωλήσεις στην δημοπρασία, και ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή στις 839,59 μονάδες.

Η υποχώρηση προς το τέλος αποδίδεται σε πωλήσεις που έγιναν από traders, οι οποίοι εύλογα είναι προνοητικοί σε αυτή την ρευστή συγκυρία. Αλλωστε από την αρχή μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης η εικόνα των ευρωπαικών αγορών δεν συνηγορούσε υπέρ των αγοραστών και της διακράτησης θέσεων, καθώς κάποια στιγμή για τον DAX κινδύνευσαν ακόμη και οι 12.000 μονάδες. Εν πάση περιπτώσει η συνεδρίαση "έκλεισε" με συν, 6 στις 8 όπως προαναφέραμε, που αποτιμάται ενθαρρυντικά τόσο από αυτούς που έχουν θέσεις πώλησης όσο και από αυτούς που έχουν αγοράς.

Συναλλαγές και τζίρος σε λογικά- για αυτή την εποχή- επίπεδα, καθώς άλλαξαν χέρια 28,057 εκατ. μετοχές ο δε τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,108 εκατ. ευρώ. Το 53% έγινε στον τραπεζικό κλάδο και στην Alpha Bank- για τρίτη συνεχόμενη ημέρα- ο μεγαλύτερος τζίρος. Στη μετοχή το τριήμερο Τρίτης- Πέμπτης έχουν περάσει μετοχές συνολικής αξίας σχεδόν 48 εκατ. ευρώ.

One stock market, σήμερα το ΧΑ, λόγω της Coca Cola που με θεαματική ανοδική αντίδραση ήταν ο κύριος ρυθμιστής της τάσης, κόβοντας με το άνοιγμα της κάθε πτωτική σκέψη στους πωλητές. Από τα 27,95 στα 28,64 ευρώ η μετοχή, που αποτελεί "νέο πολυετές υψηλό" για την εισηγμένη. Στα 10,41 δισ. ευρώ η αποτίμηση και το γεγονός του 6,79% για μία τόσο βαριά εισηγμένη και μάλιστα σε μία τόσο ρευστή διεθνή συγκυρία δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Ελέω Coca Cola η τελική διαμόρφωση του FTS25 στις 2.197,10 μονάδες με άνοδο 0,75% κόντρα σε κάθε προσπάθεια των πωλητών να πιέσουν προς τις 2.170 μονάδες. Σημειωτέον, πως ενδισυνεδριακά ο δείκτης έφτασε έως τις 2.212 μονάδες.

ΓΔ και FTSE25 ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά τις αντιστάσεις/ σημεία αναφοράς του συστήματος κάτι που σε άλλες συνθήκες (κυρίως διεθνείς) θα αποτελούσε εμφατικό μήνυμα προς τους αγοραστές για νέες τοποθετήσεις συνακόλουθα νέο γύρο ανόδου. Ωστόσο η διεθνής συγκυρία (κυρίως) αλλά και η υστέρηση του τραπεζικού κλάδου (δευτερευόντως ) δεν επιτρέπει καμιά χαλάρωση ούτε στους πωλητές ούτε στους αγοραστές, καθώς όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Οσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο η μη υπέρβαση της αντίστασης υποχρεώνει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να παραμένουν επιφυλακτικοί όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση διεθνώς. Αλλωστε το πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street συνέτεινε στο να ενεργοποιηθούν πωλήσεις στον κλάδο προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Πέραν των τραπεζών και της Coca Cola το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε μετοχές των Μυτιληναίου, OTE, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil αλλά και Ελληνικών Πετρελαίων, FF Group, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Τελικός απολογισμός πέραν της εντυπωσιακής σήμερα Coca Cola μόνο άλλες τρεις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισαν στο τέλος με θετικό πρόσημο: Τράπεζα Πειραιώς, Lamda Development και FF Group.

Στις 35/58 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, στα 42,108 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Τεχνικά η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση προς τις 840 και το κλείσιμο στις 833 μονάδες αποτελεί long ένδειξη. Για τον ΔΤΡ η μη υπέρβαση των 1.095 διατηρεί σε εγρήγορση και τους αγοραστές και δίνει ελπίδες στους πωλητές, ενώ για τον FTSE25 η προσέγγιση των 2.200 μονάδων είναι long ένδειξη.

Συνεπώς μένει να δούμε και αύριο, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, προς τα που θα κινηθεί η αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v