Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 825 μονάδων. Στήριξη προσφέρει η Coca Cola που ενισχύεται 2%. Κέρδη για Μυτιληναίο, Fourlis. Πτώση σημειώνουν Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο ΧΑ

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν εγκλωβισμένα τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, την ώρα που ο λεγόμενος "δείκτης φόβου"/VIX επιβαρύνθηκε εχθές σε νέα υψηλά 9 μηνών.

Ωστόσο η μέχρι τώρα αντίδραση των αγορών απέναντι στην γεωπολιτική ένταση παραπέμπει σε μία μάλλον ελεγχόμενη υποχώρηση δεικτών και μετοχών με ρυθμό που διευκολύνει και τους πωλητές και τους αγοραστές, συνεκτιμώντας πως τα κύρια ξένα χρηματιστήρια- και δη η Wall Street- έρχονται από μεγάλη άνοδο.

Με αφορμή την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Βορείου Κορέας αποσυμπιέζονται οι "φουσκωμένες" αποτιμήσεις με πιθανή την επανάκαμψη των αγοραστών από χαμηλότερα επίπεδα. Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί προυποθέσεις μόχλευσης σε άλλες αγορές (πρώτες ύλες, νομίσματα κ.α.) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σημαντική η χθεσινή υποχώρηση στην Wall Street, με τον "δείκτη των δεικτών" S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,45% προς τις 2.438 μονάδες και με ζητούμενο για σήμερα- τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος- μία ενδεχόμενη τεχνική αντίδραση από τις 2.431 ή λίγο χαμηλότερα.

Στο ΧΑ από την αρχή της συνεδρίασης, μέχρι νωρίτερα οι πωλητές έχουν μεν τον πρώτο λόγο ωστόσο η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε μία πολύ ψύχραιμη διαχείριση της όλης κατάστασης. Οι ρευστοποιήσεις γίνονται με ρυθμό που διευκολύνει την απορρόφηση της προσφοράς, οι πωλήσεις γίνονται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα τιμών, ενώ σε λιγοστές περιπτώσεις έχουν ενεργοποιηθεί και αγορές από τιμές κοντά στις περιοχές στήριξης.

Προς ώρας για πανικό ούτε λόγος, με τις συναλλαγές/τζίρο σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Εως τις 823,96 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης με απώλειες που στα χαμηλά της ημέρας- στις 11.30΄- δεν ξεπέρασαν το μείον 1,25% και πάντα στο πλαίσιο μίας φυσιολογικής διόρθωσης της αγοράς. Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή ζητούμενο για σήμερα θα ήταν ένα "κλείσιμο" του ΓΔ όχι χαμηλότερα των 829 μονάδων.

Με την... επιστράτευση της Coca Cola- για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- η διόρθωση του FTSE25 δεν ξεπερνά τα όρια των 2.180 μονάδων κάτι που διευκολύνει και τις κινήσεις των traders στην αγορά Παραγώγων.

Θυμίζουμε, πως την επόμενη εβδομάδα, η Τρίτη είναι αργία, και την Παρασκευή λήγει η απλή σειρά (συμβολαίων του δείκτη) στο ΧΠΑ.

Προς ώρας και για τον FTSE25 η τεχνική εικόνα δεν εμπνέει ανησυχία. Με θετικό πρόσημο η Coca Cola, με αγοραστές εδώ και αρκετή ώρα Μυτιληναίος και Fourlis με 23 μετοχές του δείκτη στο κόκκινο.

Μεγαλύτερες απώλειες, σχεδόν 2%, για τον κλάδο-κλειδί των τραπεζών, με τον ΔΤΡ προς τις 1.050 μονάδες με σημαντική στήριξη για τον δείκτη περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα.

Ομως εάν εξαιρεθούν 3-4 περιπτώσεις όπου οι πωλητές υπερισχύουν εμφατικά των αγοραστών για την πλειονότητα των blue chips οι δύο πλευρές συντηρούν τις απώλειες σε λογικά- για αυτή την συγκυρία- επίπεδα.

Σε Viohalco (-3,08%), ΔΕΗ (-1,87%), ΕΧΑΕ (-1,70%) οι πωλητές πιέζουν σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, ενώ σε ΤΙΤΑΝ, Grivalia, Sarantis, Lamda Development, Motor Oil, ΓΕΚ/Τέρνα οι απώλειες είναι μικρότερες από το μείον 0,80% του Γενικού Δείκτη.

Ενθαρρυντική ένδειξη η ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά ημέρας των 10,57 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ με αποτέλεσμα σταδιακά μετά τις 10.50΄ να ανακάμψει καλύπτοντας (στις 13.50΄) το σύνολο των αρχικών απωλειών. Στα 10,84 ευρώ που είναι και υψηλό ημέρας με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο μεγαλύτερο των 2,8 εκατ. ευρώ.

Στις 20/69 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

Στις 14.00΄ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 23,9 εκατ. μετοχών- τα 10,8 εκατ. στην Εθνική- ο δε τζίρος στα 26,8 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v