Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πλήγμα από… Κορέα για το Γενικό Δείκτη

Στις 825 μονάδες υποχωρεί η εγχώρια αγορά καθώς οι πιέσεις των τελευταίων ημερών στις ευρωαγορές έφτασαν και στην Αθήνα. Καθοδικά σχεδόν το σύνολο των blue chip. Συνεχίζει την ανοδική πορεία η Coca Cola.

ΧΑ: Πλήγμα από… Κορέα για το Γενικό Δείκτη

Πωλήσεις και διόρθωση από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη επηρεάζοντας ανάλογα και την Αθήνα.

Σε πτωτικό κλοιό και οι ευρωπαικές αγορές μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με συνέπεια να κλίνει χαμηλότερα και η ελληνική καθώς από τις πρώτες κιόλας εντολές στο σύστημα περνούν κυρίως εντολές πώλησης για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπου και έχουν σημαντικές θέσεις οι ξένοι παίκτες.

Μία σύντομη ματιά στην Ευρώπη δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνείας, καθώς στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,25% στις 11.991 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 κατά 0,85% στις 7.327, στο Παρίσι κατά 0,64% στις 5.082 αλλά και στο Μιλάνο ο MIB κατά 0,78% στις 21.512 και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διορθώνει κατά 0,86% στις 10.362 μονάδες.

Στην Ιταλία εκτός όλων των άλλων τις τελευταίες ημέρες έχουν αναδυθεί και εγγενή προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με το ιταλικό χρέος να παραμένει ένας σοβαρός πονοκέφαλος για τους επενδυτές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΧΑ...και πάλι καλά, που- προς ώρας- πρυτανεύουν ψύχραιμες δυνάμεις και οι δύο πλευρές, πωλητών- αγοραστών, ελέγχουν την προσφορά- ζήτηση, με αποτέλεσμα η μέχρι τώρα συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου να είναι η καλύτερη από κάθε άλλης χώρας της Ευρωζώνης. Στα υπόψη αυτή η διαφοροποίηση για την ώρα, που θα ολοκληρωθεί ο πτωτικός κύκλος και από χαμηλότερα επίπεδα τιμών θα αναλάβουν (και πάλι) οι αγοραστές.

Στα της ημέρας η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη ενεργοποίηση αγορών στην δεικτοβαρή Coca Cola, ώστε να δημιουργηθούν "αναχώματα" στις πωλήσεις/πιέσεις που πραγματοποιούνται στο σύνολο των κλάδων (πλην τροφίμων- ποτών). Εως τα 29,06 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που αποτελεί και νέο πολυετές υψηλό πλησιάζοντας πλέον προς την "ιστορική κορυφή" .

Στο συν μόνον η Coca Cola, σταθερός ο ΕΛΛΑΚΤΩΡας και στα άλλα 24 χαρτιά του δείκτη ελεγχόμενη διαχείριση της "έξωθεν διόρθωσης" με τις τράπεζες να δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών (πάνω από 70% στα πρώτα 35΄) και μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CC/HBC, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo, FF Group κ.α. με ισχυρή συμμετοχή/παρουσία ξένων (και...ξένων) να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ενθαρρυντικό το πρώτο δείγμα γραφής από την σημερινή συνεδρίαση, που σαφώς είναι η δυσκολότερη από τις προηγούμενες δύο αλλά σημαντική, καθώς ελέγχονται οι διαθέσεις των "ισχυρών χεριών" , τα περιθώρια υποχώρησης, οι αντοχές αυτών που έχουν αναλάβει τα...κλειδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εως τις 825 μονάδες η πρώτη δοκιμασία για τον ΓΔ αρκετά πάνω από σημαντικές στηρίξεις κάτι που εάν λειτουργήσει στη συνέχεια θα προστατέψει την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 815 μονάδων. Χαμηλό σημείο αναφοράς όσο διαρκεί η διόρθωση εκτός συνόρων το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 809 μονάδων στις 31 Ιουλίου.

Με πωλήσεις/πιέσεις/απώλειες και οι 4 συστημικές τραπεζικές αλλά με συγκριτικά καλύτερη εικόνα για την Alpha Bank που το τελευταίο διάστημα (Τρίτη- Πέμπτη) πραγματοποιεί συναλλαγές που πιθανότατα να προοιωνίζονται κάτι σημαντικό για τον όμιλο. Πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε μόλις 3 συνεδριάσεις στη μετοχή και μάλιστα τέτοια εποχή, προφανώς και σημαίνουν κάτι...

Ρευστοποιήσεις και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ με συγκριτικά καλύτερη εικόνα για την ΔΕΗ.

Δεδομένου, ότι από τις 26 μετοχές του FTSE26 μόλις δύο δεν υποχωρούν (Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) η προσοχή εστιάζεται στις μετοχές εκείνες, που μέχρι τώρα δείχνουν πιο ανθεκτικές σε σύγκριση με άλλες.

Απώλειες μικρότερες του 1% για τους τίτλους των ΤΙΤΑΝ, Fourlis, Sarantis, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Στις 11.10΄για μόλις 7 μετοχές σημειωνόταν θετικό πρόσημο (Mermeren, Ικτίνος, Quality, Audiovisual, Λούλη, και ΟΛΘ ) και για 47 αρνητικό.

Στα 13 εκατ. ευρώ ο τζίρος με τη... μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v