Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια περιθώρια έχει το ΧΑ να πάει κόντρα στο ρεύμα

Η διαφοροποίηση της εγχώριας αγοράς από τις μεγάλες ευρωπαϊκές και οι φόβοι για νέες πιέσεις λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων. Ποια είναι τα σενάρια για την εβδομάδα που ξεκινά. Η αναμονή της Fitch και οι τραπεζικές «αδυναμίες».

Ποια περιθώρια έχει το ΧΑ να πάει κόντρα στο ρεύμα

Τριγμοί στις αγορές, αλλά και προσπάθεια αντίδρασης στην Wall Street την Παρασκευή. 

Από την κλιμάκωση (ή την αποκλιμάκωση) της έντασης μεταξύ ΗΠΑ- Βορείου Κορέας θα κριθεί την εβδομάδα η βραχυπρόθεσμη φορά των αγορών. Από μετοχές μέχρι συνάλλαγμα, μέταλλα και πρώτες ύλες, η τάση θα καθορισθεί από την ρητορική των δύο πλευρών, με τον Αρη Δαμουλάκη να σημειώνει στο εμπεριστατωμένο θέμα του "Τριγμοί και άμυνες στις αγορές" πως, "...δημοσίευμα του ΑΡ αναφέρει ότι η Ουάσιγκτoν διεξάγει ανεπισήμως προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με την Πιονγιάνγκ εδώ και αρκετούς μήνες". 

Προσώρας οι "αγορές" μετρούν ουσιαστικά την πρώτη εβδομάδα "γεωπολιτικής έντασης" που ως αφορμή βάζει ένα τέλος στην φρενήρη πορεία των χρηματιστηρίων και δη της Wall Street που μόλις μία εβδομάδα πριν σημείωνε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Αφορμής δοθείσης τα χρηματιστήρια διορθώνουν (κατ΄άλλους "ξεφουσκώνουν") με τους traders να εκτιμούν άλλοι μεν πως ξεκινά ένας ευρύτερος κύκλος διόρθωσης και άλλοι δε πως σύντομα θα δοθούν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων από σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τιμών. 

Σε κάθε περίπτωση οι πωλητές έχουν το "πάνω χέρι" και οι αγοραστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αμυνθούν σε αυτά τα επίπεδα, αλλά χαμηλότερα. Αλλωστε για την Wall οι εβδομαδιαίες απώλειες είναι λίγο πάνω από το 1% ενώ με την αυστηρή τεχνική προσέγγιση έχει περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης άλλων 2%-4% χωρίς να ακυρώνεται η μεσο-μακροπρόθεσμη τάση. Οπότε οι "αγορές" είναι προετοιμασμένες και για αυτό το ενδεχόμενο. 

Ωστόσο ήταν η χειρότερη εβδομάδα για τις ευρωαγορές για το 2017 και αυτό έχει τη σημασία του εάν υποτεθεί πως μία από τις συνέπειες της κρίσης είναι το "αδυνάτισμα" της Ευρώπης, περισσότερο δε της γερμανικής οικονομίας.  Το κατά κανόνα, καλά διαβασμένο Stratfor, δίνει μία διεξοδική ανάλυση της πυραυλικής κρίσης ΗΠΑ- Β. Κορέας και των στρατιωτικών επιλογών.  

Το ενδιαφέρον για το ΧΑ είναι, πως την τελευταία εβδομάδα η εικόνα της προσομοίαζε περισσότερο με αυτήν της Wall Street και λιγότερο με της Φρανκφούρτης ή του Μιλάνου, της Μαδρίτης. Μία εξήγηση σύμφωνα με χρηματιστές είναι στην σημαντική παρουσία των λεγόμενων "αμερικανικών κεφαλαίων" στο ΧΑ, στο μ.κ. των ελληνικών εταιρειών αλλά και η ισχυρή συμμετοχή "διεθνών κεφαλαίων" (συμπεριλαμβανόμενων και ελληνικών του εξωτερικού, των εξωχώριων κ.α.). Επίσης η έκθεση των ελληνικών εισηγμένων στους κινδύνους του ακριβού ευρώ/φθηνότερου δολαρίου είναι μακράν πιο περιορισμένη απ΄ ότι των γερμανικών ή και γαλλικών επιχειρήσεων. 

Το ΧΑ είναι μία "ρηχή" αγορά, ένα χρηματιστήριο στο μεταίχμιο της κίνησης των "ξένων κεφαλαίων" και θυμίζουμε το μόνο... αναπτυσσόμενο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, που πρακτικά σημαίνει ότι ελκύει και διαφορετικής σύνθεσης κεφάλαια από τα αναπτυγμένα της Φρανκφούρτης ή και του Παρισιού. 

Επιπρόσθετα ερμηνεύοντας διασταλτικά τις τελευταίες δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία παραμένει ένα «risky bet», όσο θεωρείται πως θα μπορούσε να αποτελέσει ένα success story για τις "αγορές". 

Αυτά σε γενικές γραμμές συνεκτιμώντας πως βραχυ-μεσοπρόθεσμα το "ελληνικό στοίχημα" θα παιχτεί και στο... μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης με την Ελενα Λάσκαρη να εστιάζει από νωρίς το Σάββατο στα ενενήντα προαπαιτούμενα, που "κυνηγά" η κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι, μας έλεγαν χρηματιστές, πως αμέσως μετά την εβδομάδα της Παναγίας, δηλαδή από την Δευτέρα 21 Αυγούστου το ΧΑ εκτός από τον ρυθμό του "βορειοκορεατικού" θα κινείται και σε γερμανικούς (σ.σ. στις 24 Σεπτεμβρίου οι εκλογές*) και σε "αξιολογητικό" χωρίς να αποκλείονται ενδεχομένως αλλαγές στο κυβερνητικό στρατόπεδο/κυβέρνηση (πιθανός ανασχηματισμός για ορισμένους πριν την ΔΕΘ;) . 

Συνεπώς μεστός ο χρόνος από τις 21 και μετά με την προσεχή εβδομάδα να θεωρείται πρόκριμα για την επιβεβαίωση (ή όχι) της ανθεκτικότητας της ευρύτερης περιοχής των 800-810 μονάδων. Θυμίζουμε την αργία της Τρίτης 15 Αυγούστου και την λήξη της απλής σειράς μηνός στα Παράγωγα την προσεχή Παρασκευή. 

Οπότε εστιάζουμε κατ' αρχήν στην εβδομάδα αυτή και περιοριζόμεθα έως και την συνεδρίαση της 18ης, οπότε περιμένουμε και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Εμφανές το προβάδισμα με το οποίο ξεκινούν οι πωλητές, με... ουρά από το κλείσιμο της Παρασκευής, την διαμόρφωση του ΓΔ στο χαμηλό ημέρας στις 823,55 μονάδες, την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου αλλά και την επιβάρυνση συγκεκριμένων blue chips με τον κίνδυνο να πιεστούν σημαντικά χαμηλότερα. 

Θα δείξει, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μας έχει δώσει από νωρίς την Παρασκευή τα τεχνικά σημεία που χρήζουν προσοχής για τους βασικούς δείκτες και μετοχές

Ωστόσο στο περιθώριο της χρηματιστηριακής κίνησης δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες εξελίξεις που σχετίζονται είτε με τα οικονομικά αποτελέσματα (Μυτιληναίος, Coca Cola), είτε με τις διεργασίες που συντελούνται μέσω και της διαχείρισης των εταιρικών υποχρεώσεων, της εκκαθάρισης των non core assets από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Η περίπτωση της Avis, όπως και αυτή που μόλις βγήκε- την  Παρασκευή- με την εξαγορά του 50,3% της HSW από το Αttica Group αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην όλη διαδικασία ο όμιλος Τραπέζης Πειραιώς και ειδικότερα η διοίκηση Χρ. Μεγάλου. Τελευταίες εξελίξεις, που δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα χρηματιστηριακά γραφεία. 

Δύο-τρία τα κλειδιά για την εβδομάδα των 4 συνεδριάσεων: Πρώτο και καθοριστικό, το τραπεζικό, καθώς το κλείσιμο της Παρασκευής (1.053,77) ήταν αποθαρρυντικό για τους αγοραστές και ενθαρρυντικότατο για τους πωλητές. Αυτό γιατί, όπως προειδοποιούσε από την Πέμπτη κιόλας έμπειρος, διορατικός αναλυτής "...η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση θα επιδεινωθεί ραγδαία σε ενδεχόμενη παραβίαση της ζώνης στήριξης 1.070-1.062 μονάδες." Η στήριξη διερράγη εμφατικά την Παρασκευή και εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση την Δευτέρα τότε ελλοχεύει κίνδυνος μεγαλύτερης υποχώρησης για τις συστημικές τράπεζες. 

Δεύτερο κλειδί, τα blue chips, όπου οι ξένοι (και οι...ξένοι) έχουν ισχυρές θέσεις και μέχρι τώρα τις υπερασπίζονται σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ αλλά και Motor Oil, TITAN, Grivalia, FF Group, Jumbo, Μυτιληναίου θα φανούν οι διαθέσεις των ισχυρών funds, εάν δηλαδή θα μειώσουν λιγότερο ή περισσότερο τις θέσεις τους κάτι που σε μεγάλο ποσοστό θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών, περισσότερο της Νέας Υόρκης.  

Εάν σε αυτές τις εισηγμένες οι ισχυροί μέτοχοι κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους τότε- πιθανότατα- η υποχώρηση των τιμών- με το πτωτικό σενάριο- θα περιοριστεί σε φυσιολογικά επίπεδα που κλιμακωτά μπορεί να ενεργοποιούν και εντολές αγορών. Με βάση την τρέχουσα ειδησεογραφία αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Δηλαδή το ΧΑ να ακολουθήσει χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά, αλλά με μικρότερες απώλειες, ο τραπεζικός κλάδος να «ταλαιπωρηθεί» περισσότερο και επιλεγμένα blue chips λιγότερο.  

Στις 2.174,31 μονάδες ο FTSE25, έχοντας χάσει σε κλείσιμο τις 2.185 μονάδες λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης συγκεκριμένων blue chips (και παρά την υπεραπόδωση της Coca Cola) αναζητώντας στηρίξεις χαμηλότερα την Δευτέρα- Τετάρτη (έως τις 2.155-2.150 μον. )

(*) ήδη στα περισσότερα γερμανόφωνα Μέσα το θέμα της έντασης ΗΠΑ-Β. Κορέας οι γεωπολιτικές κυρίως όμως οι οικονομικές επιπτώσεις σε συνδυασμό με το ότι η Γερμανία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αλλά και.. δεύτερες σκέψεις για την θέση της Ευρώπης κυριαρχούν. 

Θα φανεί εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να επιβαρυνθεί (ή όχι) περισσότερο η Φρανκφούρτη καθώς ο DAX κινδυνεύει να βρεθεί από εβδομάδα επί...ξυρού ακμής. 

Στα υπόψη... και καλό υπόλοιπο Κυριακής. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v