Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για το ΧΑ

Η ανοδική κίνηση της Coca Cola βοήθησε τον ΓΔ αλλά οι τράπεζες έδειξαν ορατές «αδυναμίες». Στις 823 μονάδες προσγειώθηκε το ΧΑ υποκύπτοντας στις γεωπολιτικές πιέσεις που έπληξαν τις διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για το ΧΑ

Την τρίτη ημέρα διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων, συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι πωλητές "κατέλαβαν" το ΧΑ.

Είχαν προηγηθεί οι συνεδριάσεις της Τετάρτης και Πέμπτης, διήμερο που οι έχοντες σημαντικές θέσεις σε ελληνικές μετοχές έλεγξαν αποτελεσματικά την προσφορά με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει έως τις παρυφές των 840 μονάδων.

Σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, το ΧΑ ακολούθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην διόρθωση τους με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να δοκιμασθούν στις περιοχές σημαντικών στηρίξεων. Στην εξέλιξη της συνεδρίασης οι άμυνες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE25 αλλά όχι και για τον Δείκτη Τραπεζών, που προβλημάτισε με την εμφανή αδυναμία του.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος η συνεδρίαση από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της, με δύο διαστήματα ρευστοποιήσεων που πίεσαν τον ΓΔ προς τα χαμηλά ημέρας. Στο διάστημα 11.00-11.10 και προς το τελευταίο ημίωρο, οπότε οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Τελικός απολογισμός ο ΓΔ με απώλειες 1,23% στις 823,55 μον. που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ο ΔΤΡ με μεγάλη (αλλά όχι τη μεγαλύτερη) διόρθωση 1,76% στις 1.053,77 και ο FTSE25 χαμηλότερα 1,04% προς τις 2.174,31 μονάδες.

Η τελική εικόνα,μετά και την δημοπρασία, ενισχύει το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποχώρησης με σημείο αναφοράς το ενδοσυνεδριακά χαμηλό των 809 μονάδων στις 31 Ιουλίου.

Εβδομαδιαίο... ταμείο, μείον, και για τους 3 βασικούς δείκτες και τον ΔΤΡ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με 1,68% έναντι 0,72% του ΓΔ. Ωστόσο για τους δύο δείκτες η απόδοση από την αρχή του έτους παραμένει σημαντικά ανοδική με 27,95% για τον ΓΔ και 25,76% για τον ΔΤΡ.

Στα μεγέθη της εποχής συναλλαγές/τζίρος με 42,1 εκατ. μετοχές και 50,9 εκατ. ευρώ με μοιρασμένο τον τζίρο, καθώς το 50% πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο αλλά σημαντικός ήταν και στους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, FF Group, Coca Cola, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου, Motor Oil, TITAN κ.α.

Συνολικά σε περισσότερες των 25 μετοχών ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ,που πρακτικά σημαίνει πως σήμερα ορισμένοι προτίμησαν να μειώσουν θέσεις εκτιμώντας πως η αγορά έχει περιθώριο να υποχωρήσει χαμηλότερα. Πόσο; θα φανεί στη συνέχεια και εάν μέσα στο Σ.Κ σημειωθούν εξελίξεις που θα δώσουν χώρο στους αγοραστές να επιχειρήσουν μία τεχνικής μορφής αντίδραση. Ηδη στην Φρανκφούρτη επιχειρήθηκε το "γύρισμα¨του DAX, καθώς από τα χαμηλά ημέρας των 11.935 μονάδων ανέκαμψε περνώντας στις 16.25΄ σε θετικό πρόσημο προς τις 12.050 μονάδες. Το θετικό "ξεκίνημα" στην Wall Street διευκόλυνε τους αγοραστές στην Φρανκφούρτη να ανακάμψουν, με ζητούμενο μία- έστω τεχνικής μορφής- αντίδραση για τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη τον S&P 500.

Στο εύρος των 1.049,81- 1.069,35 μονάδες ο ΔΤΡ, με σταθερές πωλήσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς ορισμένα funds μειώνουν θέσεις τους. Ο ΔΤΡ μετά την σημαντική διόρθωση στο διήμερο 26-27 Ιουλίου συσσωρεύει (πλαγιοκαθοδικά) μεταξύ 1.011- 1.079 μονάδων με πιθανό το ενδεχόμενο περαιτέρω "ταλαιπωρίας" χαμηλότερα από το σημερινό "κλείσιμο". Στις τράπεζες έχουν ενεργοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες πωλήσεις από την πλευρά ξένων funds.

Περισσότερες συναλλαγές στον τίτλο της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank με τις εντολές προς το τέλος (και την δημοπρασία) να "δείχνουν" πως οι μετοχές και ο κλάδος έχουν περιθώρια για χαμηλότερα.

Η μετοχή της Coca Cola... επιστρατεύθηκε και σήμερα, μετά το χθεσινό θεαματικό 6,79% στα 28,30 συνέχισε σήμερα έως τα 29,16 ευρώ, που αποτελούν και νέο πολυετές υψηλό, όλο και κοντύτερα στο "ιστορικό υψηλό" .

Ωστόσο αν για την χθεσινή συνεδρίαση η υπεραπόδωση της δεικτοβαρούς μετοχής στάθηκε αρκετή για να μην γράψει έστω και οριακά αρνητικό πρόσημο ο ΓΔ, σήμερα λειτούργησε περισσότερο σαν...φρένο προκειμένου να περιοριστούν- όσο ήταν δυνατόν- οι απώλειες για τους δείκτες. Ειδικότερα για τον FTSE25, που την προσεχή Παρασκευή "κλείνει" η απλή σειρά μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Πέραν των τραπεζιών και της Coca Cola, η συνολική εικόνα της αγοράς ήταν- προφανώς- αρνητική με την σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 27/72 με τον τζίρο να "γέρνει" προς τους πωλητές στην διάρκεια της δημοπρασίας (αφήνοντας...ουρά πωλήσεων για την Δευτέρα,εκτός εάν αλλάξει το κλίμα μέσα στο Σ.Κ.)

Από τις 26 μετοχές του δείκτη μόλις 2 "έκλεισαν" τελικά με θετικό πρόσημο, η δεύτερη ήταν του Fourlis, ενώ μόλις μία- Lamda Development- χωρίς μεταβολή.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 1,23% του ΓΔ υποχώρησαν οι τίτλοι των Attica Bank (-2,91%), Viohalco (-3,08%), ΔΕΗ (-2,80%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,03%), Εθνική (-2,22%), Eurobank (- 2,19%), ΕΧΑΕ (-2,08%), Jumbo (-2,61%), ΟΠΑΠ (-2,23%), Πειραιώς (- 2,22%), ΤΙΤΑΝ (- 2,65%).

Xρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν, πως συναλλαγές/τζίρος θα είναι περισσότεροι την Δευτέρα στην περίπτωση, που συνεχιστεί η διόρθωση και απειληθούν σημαντικές στηρίξεις.

Σήμερα δεν σημειώθηκαν κινήσεις πανικού και αυτό ήταν στα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης πλην όμως προς το τέλος βγήκαν περισσότεροι πωλητές με συνέπεια την υποχώρηση/κλείσιμο στο "χαμηλό ημέρας". Και αυτό ενισχύει τις κινήσεις των πωλητών για την προσεχή Δευτέρα, συνεκτιμώντας ότι την Τρίτη το ΧΑ αργεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v