Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι στηρίξεις και το... ιδανικό σενάριο

Μικρά κέρδη στην εκκίνηση για τον ΓΔ. Πρώτος στόχος η διασφάλιση των κεκτημένων, με «κλειδί» για τη συνέχεια τις 825 μονάδες. Οι κινήσεις των επενδυτών, οι τράπεζες και πού μπαίνουν τα «όρια» σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση.

ΧΑ: Οι στηρίξεις και το... ιδανικό σενάριο

Μίνι καύσωνας και υψηλές θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου προβλέπεται για αυτή την εβδομάδα, που χρηματιστηριακά θα «χρωματιστεί» από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στη Wall Street.

Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo κ.α. ανοίγουν την αυλαία στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη, με τον S&P 500 να έχει ανακάμψει την Παρασκευή κατά 0,64%, έως τις 2.426,92 μονάδες.

Η Wall Street θα δώσει τον ρυθμό και η Ευρώπη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, θα ακολουθήσει. Για τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου η διάσωση της Monte dei Paschi di Siena προεξοφλείται πως θα σταθεροποιήσει για αυτή τη φάση την αγορά στο Μιλάνο και θα λιγοστέψει κατά έναν τους πολύ σοβαρούς πονοκεφάλους που έχει στη Φρανκφούρτη η ΕΚΤ. 

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ, πωλητές και αγοραστές έχουν λόγους να διαφυλάξουν τα κεκτημένα του πρώτου 6μήνου, να διασφαλίσουν θέσεις και με τις κατάλληλες αφορμές να επιχειρήσουν για κάτι καλύτερο. 

Στις 837,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με εβδομαδιαία απόδοση 1,18% αλλά με διόρθωση 0,69% στη συνεδρίαση της Παρασκευής και με το σημείο της ανόδου από τις 752 έως τις 846 μονάδες να διαμορφώνεται στις 825 μονάδες. Σημείο αναφοράς που μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να είναι και η νέα υψηλότερη στήριξη του συστήματος για την επόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς για πάνω από τις 850+ μονάδες. 

Με συναλλαγές 60,6 εκατ. μετοχών και τζίρο 49,4 εκατ. ευρώ η υποχώρηση της Παρασκευής, μεγέθη που δεν εμπνέουν -μέχρι τώρα- ανησυχία πως επίκειται μεγαλύτερο κύμα ρευστοποιήσεων. Αντιθέτως, δίνεται η αίσθηση πως πρόκειται για μία αναμενόμενη, λελογισμένη και εντός ορίων υποχώρηση της αγοράς, διολίσθηση εισηγμένων/μετοχών του FTSE25 σε εκ νέου «αγοράσιμες» τιμές. Οπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης αυξάνονται φέτος τα εταιρικά κέρδη, καθώς το 2017 αναμένεται να εξελιχθεί σε χρονιά αυξημένης λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας.

Οπως αναφέραμε στο σχόλιό μας την Κυριακή, το ΧΑ ανέβηκε στα υψηλά 26 μηνών χωρίς χρέος, χωρίς ποσοτική χαλάρωση αλλά με αρκετές μικρές ενθαρρυντικές ενδείξεις, εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα που εάν συνεχισθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους long σε μία κίνηση πάνω από τις 850+ μονάδες. 

Ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστούν πρώτα τα κεκτημένα, δηλαδή ο ΓΔ να μη χάσει σε κλείσιμο τις 825 μονάδες, ο FTSE25 να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.153 και ο ΔΤΡ να κρατήσει τις 1.042 μονάδες. 

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που εκτελούν τα ισχυρά χέρια γίνονται με το... μοιρογνωμόνιο (και με το excell), θα φανεί σήμερα-αύριο εάν short και long θέλουν την αγορά σε δοκιμασία χαμηλότερα των 825 ή σε άνοδο προς τις 845 μονάδες. 

Κλάδος-κλειδί παραμένει κατά την εκτίμησή μας ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά αφού ο μη τραπεζικός FTSE25 έχει υπεραποδώσει μεσο-μακροπρόθεσμα. Μία συντήρηση δυνάμεων και ένα stock picking στα blue chips θέλει τον ΔΤΡ πάνω από τις 1.090-1.095 μονάδες, για να φέρει το ΧΑ προς τις 845 και εν συνεχεία πάνω από τις 850+ μονάδες. Για τον ΔΤΡ πρώτο άνω σημείο, που θα πρέπει να υπερβεί προκειμένου να έχει πιθανότητες το ανοδικό σενάριο, είναι το «υψηλό της Παρασκευής» των 1.073 μονάδων. 

Κατά την εκτίμησή μας, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη έκδοση 3μηνων τίτλων θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος, θυμίζοντας πως το 2ετές «τσίμπησε» 5,20% στα 4,028% (έχοντας χαμηλό τελευταίας εβδομάδος στα 3,577%) και το μακρινό 10ετές φυσιολογικά λιγότερο με 0,31% στα 5,436%. 

Με την υπόθεση πως οι βραχυπρόθεσμες (εβδομαδιαίες) στηρίξεις θα επιβεβαιωθούν στην περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης, το ανοδικό σενάριο μένει ενεργό, με στόχο την κατάκτηση ακόμη ενός ανοδικού μηνιαίου κύκλου, γεγονός που έχει να συμβεί από το 2012, όταν ο ΓΔ με επτά συνεχόμενους θετικούς μήνες απεγκλωβίστηκε από τα ιστορικά χαμηλά, θέτοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα μεγάλη κίνηση. Η εικόνα της Παρασκευής δίνει για την αρχή της συνεδρίασης ελαφρύ προβάδισμα στους πωλητές να πιέσουν λίγο χαμηλότερα την αγορά, καθώς με άνοδο διαμορφώθηκαν μόλις 4 τίτλοι (ΑΔΜΗΕ, Attica Bank, Grivalia, Lamda Development) και 2 έμειναν σταθεροί (Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης). 

Τεχνικά, όπως «μετρούν» έγκυροι αναλυτές «... το ιδανικό σενάριο για τους long θα ήταν η υπέρβαση των 1.080-1.083 μονάδων (για τον ΔΤΡ) και μετά από μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση -που θα επιβεβαιωθεί ως στήριξη- να βάλει πλώρη για το στοίχημα των 1.104,77 μονάδων». Θυμίζουμε πως για τον ΔΤΡ φιλόδοξος στόχος παραμένει η επαναφορά προς τις 1.240 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v