Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η δόση και τα νέα δεδομένα για το ΧΑ

Η κατοχύρωση των κεκτημένων και οι παράμετροι που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση και πώς κινούνται οι παίκτες με ορίζοντα την αποπληρωμή των ομολόγων αλλά και την ετυμηγορία της S&P.

Η δόση και τα νέα δεδομένα για το ΧΑ

Χωρίς το μεγάλο νέο το "υψηλό 26 μηνών" στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 846,44 μονάδες. Με μικρές ενθαρρυντικές ενδείξεις και εξελίξεις με την σταδιακή και συνάμα επίπονη προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και με τα ξένα χρηματιστήρια σε οφειλόμενη βραχυπρόθεσμη διόρθωση, το ΧΑ επιβεβαίωσε την μεσοπρόθεσμα ανοδική τάση του με νέα βελτίωση της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων.

Στα 55,5 δισ. ευρώ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής, ποσοστό που βάσει του ΑΕΠ δείχνει να έχει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης, αλλά σύμφωνα με τον συντελεστή κερδών των δεικτοβαρών επιχειρήσεων φαίνεται να χρειάζεται επιπλέον "καύσιμα" για τον μεγάλο στόχο των 900 και άνω μονάδων.

Οξύμωρη η προσέγγιση μας ωστόσο σε μεγάλο βαθμό ακριβής, καθώς αποτυπώνει την διαφορά μεταξύ τραπεζικού και μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, την τρέχουσα κατάσταση των blue chips αλλά και το γεγονός πως για το ΧΑ το πρώτο 6μηνο ήταν από τα καλύτερα από το 1999 και εντεύθεν αλλά και μέσα στην πρώτη 3άδα από πλευράς απόδοσης μεταξύ των διεθνών αγορών.

Προφανώς "μετρώντας" για 6μηνο αναφερόμαστε πλέον σε μεσοπρόθεσμη περίοδο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει μία καλή συνέχεια εάν και εφ' όσον συνεχιστούν τα μικρά προσεκτικά βηματάκια προς τα εμπρός. Και η έγκριση από τον ESM της δόσης των 7,7 δισ.- παρότι τα 6,9 θα επιστραφούν στους δανειστές- είναι ένα τέτοιο βήμα, σημαντικό θα έλεγα καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία επικρατούσε η λογική "... κάτσε να δούμε πρώτα, γιατί πολλά έχουν γίνει... και από Δευτέρα βλέπουμε".

Κάθε άρση εκκρεμότητας, αμφιβολίας και εμποδίου προς την ενίσχυση της αξιοπιστίας προσθέτει πόντους στους χρηματιστηριακούς δείκτες, ρίχνει την απόδοση των κρατικών τίτλων. Και εδώ είναι το επόμενο βηματάκι που πρέπει να γίνει, καθώς, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ) την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική έκδοση τρίμηνων εντόκων με την διαμόρφωση του κουπονιού να παρουσιάζει ενδιαφέρον μετά την ενθαρρυντική έκδοση του 6μηνου εντόκου την τελευταία εβδομάδα.

Σιγά- σιγά, βήμα- βήμα "χτίζοντας" έτσι πιο στέρεα ανοδικά σκαλάκια με επόμενη σημαντική ημερομηνία την 21η Ιουλίου οπότε θα αξιολογήσει το ελληνικό outlook η Standard & Poor's. Αξιολόγηση που έχει τη σημασία της, καθώς έχει προηγηθεί η ενθαρρυντική από τον οίκο Moody's και καθώς σε εκείνο το διάστημα (17 και 21 του μηνός) η Αθήνα θα εκπληρώνει στο ακέραιο, εμπρόθεσμα και απρόσκοπτα τις δύο μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, στην ΕΚΤ. Γεγονός credit positive, για να μιλήσουμε με την ορολογία των οίκων που έστω και διακριτικά πριμοδοτούν την ελληνική πλευρά.

Τούτων δοθέντων και με την προϋπόθεση, πως το "γύρισμα" στην Wall Street μπορεί να έχει συνέχεια είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως βραχυπρόθεσμα στο ΧΑ μπορεί οι 840 μονάδες του ΓΔ να είναι σημείο αναφοράς προς τα πάνω, κάτι που για επιβεβαιωθεί απαιτεί την λειτουργία των 1.080-1.090 μονάδων ως στήριξη για τον ΔΤΡ. Κατά την εκτίμηση μας δεδομένης της ανόδου των blue chips σε αρκετά υψηλά επίπεδα (με βάση το p/e) η όποια προσπάθεια για συνέχιση της κίνησης άνω των 840-850 μονάδων θα χρειαστεί την τραπεζική στήριξη και υπεραπόδωση.

Στις 1.062 μονάδες ο ΔΤΡ την Παρασκευή, υψηλό ημέρας στις 1.073 που είναι και το πρώτο 'άνω σημείο¨ που θα πρέπει να υπερβεί ο δείκτης την Δευτέρα- Τρίτη προκειμένου να έχει πιθανότητες το σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Στα 2,17 ευρώ η Alpha Bank, στα 0,349 η Εθνική, στα 0,998 η Eurobank και στα 0,22 ευρώ η Πειραιώς, η μόνη από τις συστημικές που δεν έχει "πιάσει" την τιμή της τρίτης αμκ. Στο...ραντάρ πλέον και η Attica Bank που αντικαθιστώντας την ΜΕΤΚΑ θα είναι η πέμπτη εκπρόσωπος του τραπεζικού κλάδου στον FTSE25 (με στάθμιση 37%) εξέλιξη που έχει τη σημασία της. Η ενίσχυση, έστω μικρή, της τραπεζικής εκπροσώπησης στον δείκτη ενδέχεται να είναι από τους καταλύτες της κίνησης που εκτιμούμε πως "χρωστούν" οι τράπεζες.

Μία από τις προϋποθέσεις για τον κλάδο, εξωγενής καθώς αφορά στην ανοδική επαναφορά της Wall Street, κάτι που την προσεχή εβδομάδα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των Citigroup, JP Morgan Chase, Wells Fargo κ.α. που ανοίγουν τον κύκλο του δεύτερου τριμήνου.

Εάν στην Wall Street συντηρηθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική φορά τότε οι ροές και προς το ΧΑ θα μπορούσαν να στηρίξουν την προσπάθεια συνέχισης της ανόδου πάνω από τις 840-850 μονάδες με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, πλαγιοανοδική κίνηση του FTSE25 και επί μέρους αναλαμπές blue chips αλλά και εισηγμένων/μετοχών από τη μεσαία/χαμηλότερη κατηγορία.

Ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil, που την τελευταία εβδομάδα "έπιασε" τα 19,69 ευρώ (στις 6 του μηνός) τιμή που αντιστοιχεί στα επίπεδα Σεπτεμβρίου του 2007, όταν ο ΓΔ ήταν στις... 5.000 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v