Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση καταγράφει πλέον το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 835 μονάδων. Απώλειες σημειώνουν Εθνική, Πειραιώς, Viohalco, Coca Cola, ΟΤΕ. Kέρδη για ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Τράπεζα Αττικής. Χαμηλός ο τζίρος.

Ηπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Εμφανή αλλά και εύλογα τα σημάδια κόπωσης που παρατηρούνται από την αρχή της συνεδρίασης, σε μία φάση των αγορών που τα ξένα χρηματιστήρια κλίνουν χαμηλότερα. Σε τροχιά -βραχυπρόθεσμης- διόρθωσης η Wall Street, συνακόλουθα τα ευρωπαϊκά, αν και μετά την αναταραχή στα ευρωπαϊκά ομόλογα έχει επέλθει η ηρεμία, σε λίγο ως πολύ αναμενόμενη κατοχύρωση θέσεων οι traders στο ΧΑ.

Εντέλει τα «υψηλά» της χθεσινής συνεδρίασης φαίνεται πως είναι -προσώρας- τα σημεία αναφοράς μας για αυτές τις συνεδριάσεις καθώς η ευρύτερη περιοχή των 1.090 μονάδων (για τον Δείκτη Τραπεζών) λειτουργεί ως σημείο για «κλείδωμα υπεραξιών», με συνέπεια νωρίτερα να υποχωρεί περί τις 30 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την τελευταία «τοπική» κορυφή.

Ανάλογη η εικόνα για τους άλλους δύο βασικούς δείκτες, ΓΔ και FTSE25, με τις 845 και τις 2.195 αντίστοιχα τα σημεία αναφοράς μας για τη συνέχεια, σήμερα-από Δευτέρα.

Με ήπιες απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε πτωτικό ξεκίνημα (-0,54%) παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, χαμηλότερα η σχέση EUR/USD, με το Brent να υποχωρεί στα 44,34$.

Μέτριες προς χαμηλές οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, σε μία υποτονικών τόνων συνεδρίαση, με το 38% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο ενώ δύο μεγάλα πακέτα έχουν γίνει στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα.  Με αρνητικό πρόσημο και οι 4 συστημικοί τραπεζικοί τίτλοι, με περισσότερες συναλλαγές για Πειραιώς και Εθνική και συγκριτικά μεγαλύτερο τζίρο για Alpha Bank και Εθνική.

Πέραν των τραπεζικών, σημαντικός τζίρος έχει γίνει στον ΤΙΤΑΝα (με δύο πακέτα των 20.000 και των 11.724 μετοχών στα 24,95 ευρώ), στον ΟΤΕ αλλά και σε ΟΠΑΠ, FF Group, Lamda Development, MIG, Intralot, Motor Oil κ.α.

Ενδεικτικό του κλίματος το ότι από τις 25 μετοχές του δείκτη (εκτός από σήμερα η ΜΕΤΚΑ), μόλις 3 διαπραγματεύονται με θετικό πρόσημο (Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ) και μία (ΟΠΑΠ) σταθερή.
Δεδομένου ότι τουλάχιστον για σήμερα δεν συντρέχουν λόγοι ανοδικής επαναφοράς, πιθανότατα στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητηθούν σημεία ισορροπίας χαμηλότερα.

Εαρχής είχαν τεθεί ως σημεία στήριξης η περιοχή των 830 μονάδων (για τον ΓΔ), των 1.050 (για τον ΔΤΡ) και για τον 25άρη, οι 2.165 μονάδες.

Σαφώς πιο χαμηλοί σήμερα οι τόνοι σε μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση, με Ιατρικό, Μουζάκη, Νηρέα, Δρομέα να ξεχωρίζουν από τις 44 μετοχές που κινούνται ανοδικά. Περισσότερες σήμερα -66- οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο.

Οσον αφορά στους «δείκτες» ομολόγων, το 2ετές «τσιμπάει» στα 3,858% όπως και το 10ετούς στα 5,427%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v