Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποια μη τραπεζικά blue chip γίνεται «παιχνίδι»

Διατήρησε την ανοδική διάθεση η εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές σημειώνουν πολυετή υψηλά, ποιες τρέχουν ανοδικό σερί και ποια είναι τα περιθώρια κινήσεων. Το κρίσιμο στοιχείο στην τεχνική ανάλυση.

ΧΑ: Σε ποια μη τραπεζικά blue chip γίνεται «παιχνίδι»

Μετά την χθεσινή, ομολογουμένως εντυπωσιακή, διαφυγή υψηλότερα της "διακεκαυμένης ζώνης" 834 - 835, η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι τα "ηνία" της Αγοράς τα έχουν οι αγοραστές, όμως είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε επιμέρους τίτλους και την, μάλλον, επιφυλακτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Αυτό δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σε νέα υψηλά 26 μηνών και πολύ περισσότερο να αναδειχθούν νέοι, θετικοί, πρωταγωνιστές, από τον μη Τραπεζικό 26αρη.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών "είδαν" και τα δύο πρόσημα περιστρεφόμενοι πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ενώ ασφαλώς και την "παράσταση έκλεψε" ο τίτλος της Attica Bank, όχι τόσο για τις ημερήσιες επιδόσεις του, όσο για την αναπάντεχη προσφορά που βρήκαν μπροστά τους όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στην μετοχή.

Ο λόγος των επιθετικών τοποθετήσεων, η, απόλυτα απρόσμενη, απόφαση του Χ.Α. σύμφωνα με την οποία η Attica Bank θα πάρει την θέση της Μέτκα, στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όταν η τελευταία θα συγχωνευθεί με την Μυτιληναίος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Attica ήταν στην τέταρτη θέση της "waiting list" του 26αρη, με την πρώτη πεντάδα να διαμορφώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. ως εξής: Intralot, MIG, Cenergy, Attica Bank, Πλαθ. Θράκης.

Η παραπάνω, μη προβλεπόμενη εξέλιξη, είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος της ΑΤΤ να ξεκινήσει την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ", να αναρριχηθεί μέχρι τα 0,127 ευρώ (+6,72%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,121 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,68% και στο χαμηλό ημέρας (!)

Το ημερήσιο διάγραμμα της Attica Bank

Πριν αποχωρήσουμε από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι, έστω και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν την μετοχή στα υψηλά ημέρας, η Eurobank (+1,10%) επέστρεψε υψηλότερα από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που λόγω της σημερινής κίνησης, χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ (+1,79%), όμως θα χρειαστεί το κάτι παραπάνω για να υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη των 2,34 - 2,49 ευρώ.

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Folli Follie Group (+2,10%) προσπαθώντας να κινηθεί προς νέα υψηλά.

Η πρόσφατη γ.σ. 'εδωσε το "ok" για την έκδοση ομολόγου 300 εκατ., ενώ έχει πρόσφατο "πακέτο" στα 20,00 ευρώ. Πέτυχε διάσπαση της αντίστασης στα 21,73 ευρώ και το πιο πιθανό είναι να δώσει άμεσα συνέχιση προς το 22,40 σε πρώτη και τα 25 ευρώ σε δεύτερη φάση. Κοντινή στήριξη το 21,40 και κύρια το 21,00. Ημερήσιο "stop" στο "long" στα 20,83 ευρώ.

Νέα υψηλά 7ετιας για την Lamda Development (+1,46%) που και σήμερα δοκίμασε τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά χαμηλότερα. Πιθανόν να ξαναδοκιμάσει αύριο που "το θέλει και η μέρα" (7/7/17). Σε κάθε περίπτωση η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 7,24 ευρώ.

Απειλεί τα υψηλά 7ετίας η Lamda Development

Νέα υψηλά 10ετιας για την εντυπωσιακή Motor Oil (+3,99%), με την επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 20,67 ευρώ.

Νέα υψηλά 9 ετών για την Σαράντης (+3,25%). Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,87 ευρώ, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,40 ευρώ.

Αυξημένη προσοχή χρειάζεται ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,56%), καθώς από αύριο θα είναι διαπραγματεύσιμος χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,16 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,136 ανά μετοχή).

Το κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 6ετιας για τον Fourli (+2,73%) με την αμέσως επόμενη αντίσταση να οριοθετείται στην περιοχή των 6,50 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 6ετίας η μετοχή της Fourlis

Συνεχίζει πλαγιοανοδικά ο ΟΛΠ (+2,87%) που έκλεισε στο άνω όριο της ζώνης 16,30 - 16,50 και αν συνεχίσει ανοδικά η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στα 17,30 - 17,50 ευρώ.

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις - δημοσιεύματα, που ακολούθησαν την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης.

Μετά την απόφαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ESM να μεταθέσει για την προσεχή Παρασκευή τη λήψη απόφασης για εκταμίευση της εκκρεμούσας δόσης στο πλαίσιο του τρέχοντος δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα, η "Handelsblatt", με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, επιρρίπτει την ευθύνη για τη νέα καθυστέρηση στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ ασκεί δριμύτατη κριτική, σημειώνοντας ότι "στην πραγματικότητα η καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης ήταν τελειωμένη υπόθεση. Τώρα η εκταμίευση μετατίθεται. Αιτία γι' αυτό: Συγκεκριμένοι όροι εξακολουθούν ακόμη να μην έχουν υλοποιηθεί. Η Ελλάδα δικαιολόγησε για άλλη μια φορά την κακή της φήμη. Η Χώρα θεωρείται εδώ και χρόνια κραυγαλέα αναξιόπιστη και απρόθυμη να τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει με τους Δανειστές της".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "παγιδευμένα' δανειακά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ και δύναται να απελευθερώσουν 'φρέσκο χρήμα' άνω των 6 δισ. ευρώ βρίσκονται στα 'κουφάρια' των Επιχειρήσεων - ζόμπι, οι οποίες είναι μη βιώσιμες, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, είναι ζημιογόνες εδώ και χρόνια και στερούν από τη χρηματοδότηση της Οικονομίας και των παραγωγικών εταιρειών τα εν λόγω κεφάλαια. Το 'τράβηγμα της πρίζας' για τις εταιρείες - ζόμπι αποτελεί εδώ και καιρό ζητούμενο και πλέον, έχοντας στο οπλοστάσιό τους τις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, οι διοικήσεις των Τραπεζών δηλώνουν, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, έτοιμες να προχωρήσουν στην εκκαθάρισή τους".

Έτοιμη είναι η επιστολή προθέσεων που θα αποστείλει η Ελληνική Κυβέρνηση στο ΔΝΤ, προκειμένου η Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει στη σύναψη του νέου μνημονίου με την Ελλάδα. Πρόκειται για την περίφημη γραμμή προληπτικής πίστωσης που προβλέπει κεφάλαια έως $2 δισ. για την Αθήνα, εφόσον ζητηθούν.

Το ποσό αυτό θα είναι σε θέση να διαθέσει το Ταμείο μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με το χρέος, για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις ούτε καν έκθεση βιωσιμότητας από τους Ευρωπαίους.

Την επιστολή, η οποία θα έχει σταλεί μέχρι αύριο, συνυπογράφουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σημειώνεται ότι το μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ θα έχει διάρκεια 14 μηνών και θα λήξει μαζί με το Ευρωπαϊκό τον Αύγουστο του 2018.

Σημαντική αποκλιμάκωση του ορίου για την αξιοποίηση της ρευστότητας μέσω του ELA ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. "Στις 5 Ιουλίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις Ελληνικές Τράπεζες στο ποσό των 41,6 δισ. ευρώ, έως και την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,0 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα" αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, εντός του επόμενου δεκαημέρου, Κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμιά τέτοια απόφαση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος θα συνεχίσει να συντηρείται από τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους του FTSE26, με τις Τραπεζικές μετοχές να "δηλώνουν παρούσες" όταν χρειάζεται η επόμενη ανοδική διαφυγή, ενώ είναι εντυπωσιακή η μεθοδολογία που ακολουθεί το "rotation" στα μη Τραπεζικά blue chips, ακόμα και αν χρειαστεί να καταγραφούν νέα πολυετή, ή ακόμα και ιστορικά υψηλά.

Η ενίσχυση των συναλλαγών παραμένει κομβική για την υπέρβαση κρίσιμων επιπέδων, ενώ η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις αποτελεί το "αλατοπίπερο" της κάθε συνεδρίασης (!)

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να έχουν τους εναλλασσόμενους "θαυμαστές τους", πάντα η προσοχή πρέπει να παραμένει επικεντρωμένη στους τίτλους των οποίων η ανοδική κίνηση επιδεικνύει συνέχεια και συνέπεια.

Επτά ανοδικές και δύο διορθωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (+2,94%), που συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,535 ευρώ, αν και σήμερα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,55 ευρώ (+7,84%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (+9,24%), ενώ τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, "μετράει" η Q&R (+7,59%), πάντα με απρόσμενα υψηλές συναλλαγές και με σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Ίλυδα (+4,43%), με την προσφορά μόνο αμελητέα να μην μπορεί να χαρακτηριστεί, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Μουζάκη (+8,70%), αλλά και για την Centric (+6,79%), η δεύτερη με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές.

Επέστρεψαν οι αγοραστές για την ΚΛΜ (+2,04%), επιμένουν ανοδικά Υγεία (+2,11%), Χαλκόρ (+2,37%) και Ιασώ (+0,90%), νέα πολυετή υψηλά για την Autohellas (+1,38%) ενώ υπάρχει σημαντικό "bid" που δεν βρίσκει προσφορά στην Fieratex (+9,76%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+1,57%), τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, για τον Δρομέα (+10,43%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη για τα Πλ. Θράκης (+1,81%), ενώ πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη έχει να επιδείξει ο Κυριακούλης (+6,77%) και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Τεχνικά και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε πόσο τεράστιας σημασίας ήταν η χθεσινή η υπέρβαση των 834 - 835 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και αν μετατραπεί σε στήριξη βάζει σαν επόμενο στόχο τις 898 μονάδες. Σε περίπτωση, μη διαφαινόμενης, επιστροφής των πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις στις 828 και 823 μονάδες και το "stop" στις 809 μονάδες, το οποίο θα ανέβει στις 813 στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,06%), η ανοδική διάσπαση του 2165 μας έδωσε και πάλι τάση με τον δείκτη να δοκιμάζει το 2190, όπου διάσπαση, με κλείσιμο, θα μας οδηγήσει στο 2198 και στις 2219 μονάδες.

Κοντινή στήριξη το 2180 και κύρια το 2165. "Intraday position long" με "stop" στις 2138 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου μετά από πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Μετά από έντεκα συνεδριάσεις συσσώρευσης κάτω από τις 830 μονάδες, σε ένα στενό εύρος διακύμανσης και με μειωμένους τζίρους, η χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς να αυξήσει ιδιαίτερα τους όγκους συναλλαγών, έδωσε την ανοδική διαφυγή και επόμενος στόχος για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 850 μονάδες, αφού επιβεβαιώσει την διάσπαση των 830 μονάδων.

Είχαμε επισημάνει ότι ο Γενικός Δείκτης μας έχει συνηθίσει σε περιόδους συσσώρευσης, πριν εκδηλωθεί η επόμενη κίνηση που γινόταν προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι και τώρα, είχε αυξημένες πιθανότητες η επόμενη κίνηση να είναι συνέχεια της ανοδικής κίνησης που έχει προηγηθεί

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι η κρίσιμη παράμετρος για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να δει υψηλότερες τιμές. Η διάσπαση των 1080 μονάδων, προς το παρόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί, για να ανοίξει ο δρόμος προς το υψηλό 52 εβδομάδων στις 1104,77 μονάδες. Μακρινός στόχος, αλλά εφικτός, θα μπορούσε να είναι οι 1240 μονάδες που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι: ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 και ΕΤΕ 0,359.

Η παράταση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης και το θολό τοπίο για το αν θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση έξοδο στις Αγορές ομολόγων, φρέναρε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται να καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε μετοχές στο υπόλοιπο ταμπλώ, που στηρίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, σε επιχειρηματικές εξελίξεις και στην προοπτική που μπορεί να δώσει στην Ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα σταθερότητας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Τα βλέμματα των επενδυτών στις Διεθνείς Αγορές θα είναι στραμμένα στη Σύνοδο των "G20" που ξεκινά αύριο, ενώ αύριο ανακοινώνονται επίσης σημαντικά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

"Την Δευτέρα υπάρχει Eurogroup, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ασχοληθεί με την Χώρα μας", τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Sensex 30 (+0,40%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,44%).

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ, πιέζεται χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, πιο περιορισμένη από το αναμενόμενο ήταν η ανάκαμψη των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, που όμως δήλωσε πως αναμένει ο τομέας αυτός να συνεχίσει να αυξάνει τη δυναμική του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1% τον Μάιο, μετά από μείωσή τους κατά 2,2% τον Απρίλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 2%.

"Η Deutsche Bank ετοιμάζεται να μεταφέρει μεγάλα τμήματα των assets του trading και της επενδυτικής τραπεζικής της από το Λονδίνο στην Φρανκφούρτη, ως 'απάντηση' στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. "Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο Λονδίνο, σε ένα booking center στη Φρανκφούρτη", ανέφεραν οι πηγές. Η στρατηγική αυτή, η οποία ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και η οποία θα επανεξεταστεί στην περίπτωση που αλλάξει το σενάριο του "Brexit", πιθανότατα θα εφαρμοστεί τους επόμενους 18 μήνες.

Οι ανώτεροι Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για το στόχο του πληθωρισμού από συσταλτικές πολιτικές, σύμφωνα με τους Financial Times. Μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία στο επίκεντρο των Αγορών βρέθηκε το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αποσύρει νωρίτερα τα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, οι Αξιωματούχοι ήταν ιδιαιτέρα προσεκτικοί για το πώς να επικοινωνήσουν τις ανοδικές τάσεις στην Οικονομία της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουνίου της ΕΚΤ αποκαλύπτουν ότι τα Μέλη της Κεντρικής Τράπεζες δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθούν σημάδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία θα αποτελούσε εμπόδιο στην πρόσφατη πρόοδο στο ζήτημα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Reuters "οι Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι ευάλωτες σε ανάλογες πολιτικές και ως εκ τούτου το 'guidance' της Τράπεζας πρέπει να αλλάξει με αργά βήματα".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι Αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν διχασμένοι αναφορικά με τον χρόνο έναρξης συρρίκνωσης του ισολογισμού (ύψους $4,5 τρισ.) της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που δημοσιεύθηκαν. Η Fed προχώρησε από την αρχή της οικονομικής κρίσης σε μαζικές αγορές ομολόγων με στόχο να ενισχύσει την Αμερικανική Οικονομία. Αρκετοί τραπεζίτες ήταν υπέρ, να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού τους επόμενους ένα, ή δύο μήνες, ενώ άλλοι ήταν πιο επιφυλακτικοί, προτείνοντας να περιμένουν περισσότερους μήνες.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των Αξιωματούχων συμφώνησε στην σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και σχεδόν όλοι συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων που αποφασίστηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο ορισμένοι Αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν επιφυλακτικότεροι για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Αύξηση κατά 4.000 σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου, διαμορφούμενες στις 248.000. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 246.000 νέες αιτήσεις.

Εν τω μεταξύ τον Μάιο οι εισαγωγές υποχώρησαν 0,1%, στα $238,5 δισ., ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 0,4%, στα $192 δισ.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,3% και ανήλθε στα $46,5 δισ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν χαμηλότερο εμπορικό έλλειμμα, στα $46,2 δισ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2017 ανήλθε σε 21,7%, έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 22,0% τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Τη σιγουριά της Ελληνικής Πλευράς ότι αύριο θα δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της δόσης εκφράζει η Citi στο ημερήσιο σχόλιό της.

Όπως σημειώνει "η Χώρα θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες που απορρέουν από τη λήξη ομολόγων τον Ιούλιο, αλλά πιθανότατα και αυτές που εκτείνονται ως την άνοιξη του 2018. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018, αλλά ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων ύψους 86 δισ. ευρώ που προβλέπει θα παραμείνει αχρησιμοποίητο. Αυτό αφήνει περιθώριο για κάποια επέκταση του προγράμματος, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στις Αγορές εντός των επόμενων δώδεκα μηνών".
Την πιθανότητα να επιστρέψει πλήρως στις Αγορές χαρακτηρίζει μάλλον απίθανη η Citi.

Ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένει το Ταμείο από τις Ιδιωτικοποιήσεις του 2017, σύμφωνα με την πρόεδρό του κα Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, ενώ ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ προσδοκά για το 2018, καλύπτοντας έτσι τον στόχο που έχει τεθεί. Μεταξύ των κινήσεων περιλαμβάνεται και η πώληση του μεριδίου στον ΟΤΕ

"Καταγράφεται ανάκαμψη η οποία αναμένεται να πλησιάσει την περιοχή του 1,5% για το έτος, σε πραγματικούς όρους", τονίζει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία, σημειώνοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο επισημαίνει ότι "οι ρυθμοί ανάπτυξης συνολικά είναι χαμηλότεροι από αυτούς που στόχευε η οικονομική πολιτική, γεγονός προς το οποίο έχει συντελέσει και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με τον σχετικά αργό ρυθμό μεταρρύθμισης του παραγωγικού υποδείγματος και την αδυναμία να ωφεληθεί η Χώρα σε όρους ρευστότητας από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης".

"Το πρώτο Eurogroup, μετά από πολύ καιρό, που η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Θα έχουν κλείσει έως αύριο οι εκκρεμότητες και θα δοθεί το 'πράσινο φως' για την εκταμίευση της δόσης", διαμηνύει πηγή των Βρυξελλών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 839,98 (-0,16%) και 846,44 μονάδων (+0,61%), μετά τις 14.30 μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 842,76 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 843,25 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,23%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 91,7 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΛΑΜΔΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank και ΟΛΠ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

-----ΧΠΑ

Με οριακή άνοδο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.

Σημαντική η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (59.700 συμβόλαια).

Στα 8.034 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.731 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.717, 5.000 για τον Ιούλιο, 717 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.185) κινήθηκε μεταξύ 2.177,5 και 2.198,5 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.456 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.291), Πειραιώς (14.968), Εθνική (27.613), MIG (2.895), Alpha Bank (4.751), ΟΤΕ (258), Viohalco (230), Cenergy (373), Intralot (612), ΑΔΜΗΕ (456), Ελλάκτωρα (372), Ελ. Πετρέλαια (183), Μυτιληναίο (166), ΔΕΗ (285), ΕΥΔΑΠ (118), ΕΧΑΕ (283), ΟΠΑΠ (176), Lamda Development (218), Folli Follie Group (193).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 96.977, Eurobank 36.900, Εθνική 115.109, Alpha Bank 35.789, Μυτιληναίος 10.257 και Πειραιώς 218.887.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.456.654 τεμ., (από 20.456.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.313.225 τεμ. (13.462.889), Εθνική 23.098.890 τεμ. (22.748.890) και Eurobank 8.701.282 τεμ. (9.033.546).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v