Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Στο +5% η μετοχή της ΔΕΗ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Με αρνητικό πρόσημο Ελλάκτωρ, Fourlis. Κινητικότητα για Αβαξ, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

ΧΑ: Ανεβάζουν ταχύτητα οι αγοραστές

Σε νέα υψηλά (από τον Μάιο του 2015) το ΧΑ, χωρίς εξάρσεις αλλά με πλειάδα μετοχών σε «υψηλά 52 εβδομάδων» και υπεραπόδοση, με τον τραπεζικό κλάδο να πλησιάζει περισσότερο προς τον πρώτο στόχο των 1.080-1.090 μονάδων.

Μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου η μέχρι τώρα συνεδρίαση αλλά με τη Wall Street να λειτουργεί σήμερα, είναι εφικτή η προσέγγιση των 60 εκατ. ευρώ.

Εως τις 836,34 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν στις αρχές Μαΐου 2015, σε μία ισομερή ανοδική κίνηση που στηρίζεται μεν στις τράπεζες αλλά βοηθείται από την πλειονότητα των blue chips και αφορμής δοθείσης, τα μεσαία-μικρά να συνεχίζουν στη βελτίωση της θέσης τους.

Εως τις 1.072 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 42% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις συστημικές τραπεζικές μετοχές αλλά και συγκριτικά σημαντικά μερίδια σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, FF Group, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola κ.α.

Ηπια ανοδικό το κλίμα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά θετικό άνοιγμα για τα futures του S&P στη Wall Street και με τον S&P 500 VIX χαμηλότερα, πρακτικά εικόνα αγορών που δεν δείχνουν να ανησυχούν από την άνοδο του θερμόμετρου εξαιτίας της Βορείου Κορέας. Με τη Wall Street να κρατά το momentum, οι ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν επίσης την τάση τους, με το έργο των long να καθίσταται πιο εύκολο και σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Τούτων δοθέντων συνεχίζεται στο ΧΑ η ελεγχόμενη άνοδος (ένα σκαλί κάθε φορά), με μόλις 2 από τις 26 μετοχές του δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και με τις 24 να ενισχύονται με μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό.

Η εικόνα του ταμπλό και δη του... 26άρη παραπέμπει, όπως σημειώναμε αρχικά, σε ισομερή/ζυγισμένη άνοδο παρά τις νέες προειδοποιήσεις Κερέ -πως η ΕΚΤ δεν έχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους για να ενεργοποιήσει το QE και για τα ελληνικά ομόλογα-, αλλά σε μία συγκυρία που το Δημόσιο αντλεί μέσω του ΟΔΔΗΧ 1,625 δισ. με μειωμένο επιτόκιο (2,78% από 2,97% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία). Το τελευταίο θεωρείται ενδεικτικό του κλίματος σταδιακής αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης στον απόηχο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σε αυτό το περιβάλλον με αγοραστές ενισχύεται η θέση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών, σε long θέση ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ενώ το δίδυμο ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ κερδίζει κι άλλους πόντους στο ταμπλό. Με απόδοση 5% η μετοχή της ΔΕΗ, έως τα 2,27 ευρώ του ΑΔΜΗΕ με αυξημένες συναλλαγές, γεγονός που χρήζει προσοχής.

Σε θετικό πρόσημο η δεικτοβαρής Coca Cola, με αγοραστές μετά τις 11:50 συνέβαλε με τη σειρά της στην ενίσχυση της ευρύτερης τάσης. Ανεβάζουν στροφές ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Viohalco, Motor Oil, σημειώνοντας πως στο συν είναι οι 24 από τις 26 μετοχές του δείκτη.

Αλλά και στον Mid Cap ξεχωρίζουν μετοχές των J&P ΑΒΑΞ, Πλαστικών Θράκης, ενώ για το Πλαίσιο μετά την καταγραφή «νέου υψηλού» ανοίγει ο δρόμος για υψηλότερες τιμές. Πλαίσιο, ΕΥΔΑΠ, αμφότερες περιπτώσεις «νέων υψηλών 52 εβδομάδων» σε συνέχεια άλλων που έχουν προηγηθεί και που καταδεικνύουν τον... κυματικό ρυθμό ανόδου σταδιακά όλο και περισσότερων εισηγμένων/μετοχών από τη μεγάλη μέχρι τη μεσαία και τη χαμηλότερη αποτίμηση.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v