Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Trading στις 830 μονάδες

Οριακά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να εστιάζουν στο stock picking. Στο +8% η Ελλάκτωρ. Ανοδο καταγράφουν Viohalco, Eθνική, Πειραιώς, Coca Cola. Aπώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Κινητικότητα για Αβαξ, Intralot, Ικτίνο.

ΧΑ: Trading στις 830 μονάδες

Στα... αβαθή των 830 μονάδων το ΧΑ, με απόδοση μεγαλύτερη του 6% περισσότερες από 20 μετοχές.

Σε συνεδρίαση μετοχών και όχι δεικτών εξελίσσεται και η σημερινή, που (κυρίως) λόγω της αργίας στη Wall Street χαρακτηρίζεται από μέτριο καθαρό τζίρο (τα πακέτα της Grivalia είχαν αξία 179 εκατ.) και εστίαση των traders στο stock picking, με τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να έχει για ακόμη μία φορά την τιμητική της. Συνεδρίαση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες και δόθηκε σταδιακά μετά το πρώτο ημίωρο χώρος για να κάνουν... παιχνίδι οι μικρότεροι.

Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η ολοκλήρωση της διάθεσης του ποσοστού της Grivalia, μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς με πλειάδα πακέτων (στα 8,80 ευρώ), με την τρέχουσα τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 8,92-9 ευρώ.

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης, μεταξύ 1.058,79-1.068,46 μονάδων, με τη στήριξη να δοκιμάζεται τρεις φορές μέχρι τώρα και ισάριθμες να επιβεβαιώνεται, βγάζοντας μάλιστα μικρή αντίδραση με αγοραστές σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και πωλητές σε Eurobank.

Ωστόσο η προσοχή των traders δεν είναι σήμερα στραμμένη στον κλάδο, όπου απλά διασφαλίζονται τα κεκτημένα (απόδοση 44,55% στο 3μηνο και 27,11% από την αρχή του έτους), αλλά στη δεύτερη ταχύτητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κυρίως όμως στη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Στο επίκεντρο και σήμερα ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco -για τους ίδιους λόγους που δημιούργησαν τη χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση-, με την κατασκευαστική μετοχή σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων -του 1,72 ευρώ-, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όσους εδώ και καιρό προσέβλεπαν στις εξελίξεις. Ενδεικτική περίπτωση... ελατηρίου η μετοχή, που εκτινάσσεται μετά από καιρό ταλαιπωρίας και συσσώρευσης δυνάμεων (και insiders) σε χαμηλές μέσες τιμές 6μήνου.

Για διαφορετικούς λόγους και η νέα ανοδική κίνηση για τη Viohalco, με το σχέδιο της διοίκησης για ΑΕΕΑΠ να επισπεύδεται (δες και σχετικό Χαμαιλέοντα για το River West). Τα 3,16 ευρώ αποτελούν νέα κορυφή 52 εβδομάδων για τη μετοχή.

Υπεραποδίδει και σήμερα ο Mid Cap καθώς όλες οι... βαριές μετοχές του δείκτη ενισχύονται σημαντικά. Μεγαλύτερη απόδοση 17,99% στο 0,387 ευρώ για το ΥΓΕΙΑ, συντηρείται το ανοδικό momentum για Ιντρακόμ -στο 0,522- και Intralot -στ- 1,27 ευρώ-, με νέα άνοδο 4,11% στ0 0,701 η J&P Αβαξ, ενώ συνεχίζει με 3,29% στ0 0,157 ευρώ η MIG.

Με θετικό πρόσημο όμως και οι AsCo, Ανεμος, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Attica Bank, Νηρέας.
Από τις χαμηλότερες κατηγορίες: με διψήφιο ποσοστό (και τζίρο μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ) Euromedica, Κορδέλου, Intertech, Inform Lykos, Centric, Καράτζης, Παΐρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v