Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια για κάτι καλύτερο

Μικρή άνοδο προς την τοπική κορυφή των 828 μονάδων αλλά με περιορισμένο τζίρο και το ενδιαφέρον επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες μετοχές. Ανοδικά οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, πίεση στα ΕΛΠΕ λόγω μερίσματος.

ΧΑ: Προσπάθεια για κάτι καλύτερο

Προσεκτικά βήματα συντήρησης των κεκτημένων της Παρασκευής, με τους long να δοκιμάζουν λίγο υψηλότερες τιμές, κοντά προς την «τοπική κορυφή» των 828,32 μονάδων. 

Μέτριων μεν συναλλαγών και ανάλογου τζίρου η προσπάθεια αλλά αποτελεσματική -τουλάχιστον στο ξεκίνημά της-, δίνοντας το περιθώριο στους αγοραστές να ανέβουν λίγο και τους πωλητές να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε καλά επίπεδα. 

Ενθαρρυντικό το ότι η όλη προσπάθεια (υπο)στηρίζεται μεν από τον τραπεζικό κλάδο αλλά έχει τη συμπαράσταση συγκεκριμένων blue chips, έτσι ώστε να δίνεται χώρος για ακόμη μία φορά να υπεραποδώσει η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Νωρίτερα «ανεβάσαμε» στον Εκηβόλο μέτρηση του Δείκτη Τραπεζών (σε στοιχεία του Ηλία Ζαχαράκη), εστιάζοντας στο ενδεχόμενο υπέρβασης των 1.044 μονάδων, με την επίτευξη να έρχεται μέσω Alpha Bank αλλά και των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank. Το 46% του μέτριου τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες, με συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο να κατανέμεται σε ΟΠΑΠ, Κλουκίνα-Λάππα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. 

Ικανοποιητική κινητικότητα και σε μετοχές των J&P Αβαξ κ.α., ενισχύοντας την προσυνεδριακή εκτίμησή μας πως αφήνεται χώρος για τη λεγόμενη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία της αγοράς, όπου και οι μεγαλύτερες αποδόσεις τις τελευταίες εβδομάδες. 

Εως το 1,50 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά τις εξελίξεις στη γ.σ. (παραμένει ενεργή η μέτρησή μας για το 1,58 ευρώ), έως τα 2,98 ευρώ η Viohalco -πολύ κοντά στην τελευταία... κορυφή των 3,03 ευρώ, απόρροια και των σχεδίων που εξετάζει η διοίκηση (μεταξύ άλλων αναφορά στον Χαμαιλέοντα), έως το 0,60 ευρώ ο τίτλος της J&P Αβαξ (νέο υψηλό 52 εβδομάδων μετά το 0,574 της Παρασκευής) και ενδεικτική την αποτίμηση του κατασκευαστικού ομίλου στα 47,06 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτιμάται στα 423 και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 263 εκατ. ευρώ. 

Θετική εικόνα για τις 12 (από τις μη τραπεζικές) των... 26 του FTSE25, στο συν και οι 4 τραπεζικές, με θετικό πρόσημο όλες όσες μετοχές του FTSE Mid Cap έχουν «ανοίξει» με τον σχετικό δείκτη να συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των άλλων.

Μετά το πρώτο ημίωρο είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 6,4 εκατ. μετοχών, αξίας 4,7 εκατ. ευρώ. Δεδομένων των ημερών (ημιαργία σήμερα στη Wall Street, αργία αύριο), ο τζίρος θεωρείται ικανοποιητικός για να (υπο)στηρίξει την πλαγιοανοδική προσπάθεια των long προς την τοπική κορυφή των 828, 32 μονάδων. 

Εάν επιβεβαιωθεί η προϋπόθεση, που είχε αναφερθεί νωρίτερα (στον Εκηβόλο), ότι ενδεχόμενη κίνηση του ΔΤΡ πάνω από τις 1.044 ενισχύει το σενάριο της αντίδρασης προς τις 1.090 μονάδες, τότε στη συνέχεια θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη μόχλευση σε μετοχές.

Στις 44/20 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με κορυφαία σε απόδοση την ΚΛΜ, με συναλλαγές σχεδόν 200 χιλιάδων μετοχών, αξίας 145 χιλιάδων ευρώ. 

Χωρίς το μέρισμα (0,20 και καθαρό 0,17 ευρώ) η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στο εύρος των 8,08-8,20 ευρώ. 

Ευνοϊκό για τους long το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το 0,67% του DAX, που επανέρχεται πάνω από τις 12.400 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v