Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ τετραετίας στο Χρηματιστήριο!

Με κέρδη 28% για τον Γενικό Δείκτη και 24% για τις τράπεζες έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Οριακή άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση με τους επενδυτές να επιδίδονται σε εναλλαγές θέσεων και stock picking.

Ρεκόρ τετραετίας στο Χρηματιστήριο!

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η οποία ταυτόχρονα ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν η τρίτη συνεχόμενη ανοδική, "χαρίζοντας" εβδομαδιαία κέρδη 0,39% για τον Γενικό Δείκτη και 1,62% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε ο πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας και αυτό είναι ρεκόρ τετραετίας για το Χ.Α., καθώς ο Γενικός του Δείκτης είχε "ξαναδεί" πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, στην περίοδο Ιούλιος έως και Νοέμβριος 2013.

Σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 6,26% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 7,14%.

Από την αρχή του χρόνου και με την ολοκλήρωση του α΄ χρηματιστηριακού εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 27,98% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 24,14%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ελάχιστες συναλλαγές, η Euromedica με απόδοση 2057% (!)

"Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος δύσκολα θα αποφύγει να διακριθεί, καθώς το εύρος των 15 περίπου μονάδων εντός του οποίου βρίσκονται τα όρια στήριξης και αντίστασης δύσκολα θα παραβιαστούν. Το σενάριο της ήπιας μεταβλητότητας προβάλλει ως επικρατέστερο με δεδομένη την ειδησεογραφική ένδεια" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και ασφαλώς και δεν έπεσε έξω.

Ήταν ακόμα μία συνεδρίαση, καθαρά, διαδικαστικού χαρακτήρα, με ελάχιστες "πινελιές" "ωραιοποίησης" των αποτιμήσεων σε όλο το εύρος του ταμπλώ, τουλάχιστον από αυτές που συνοδεύτηκαν από "αξιοπρεπείς" συναλλαγές και εμφανέστατες ενδείξεις "κόπωσης" για τις περισσότερες μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη, που πολλαπλασίασαν τα ερωτηματικά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ που προσπάθησε να τηρήσει την "παράδοση", με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+1,98%) να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας, αξίζει να σημειωθεί ότι σαν πρώτο σήμα θα μπορούσε να εκληφθεί κλείσιμο υψηλότερα των 1044 μονάδων, όμως για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια απαιτείται απόλυτη αποχή όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων. Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1040 μονάδες και απώτατος στόχος οι 1237 μονάδες, κάτι που μετά τις τελευταίες δηλώσεις Draghi για το "QE", μάλλον φαίνεται σαν "όνειρο θερινής νυκτός" (!)

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που θύμισαν την ταινία "κάτι κουρασμένα παλικάρια", ασφαλώς και χρήζει αναφοράς το κλείσιμο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,50%) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, που σηματοδοτεί νέα υψηλά 39 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/3/2014 (4,15 ευρώ). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 4,15 - 4,21 ευρώ.

Σε υψηλά 39 μηνών η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Προσπάθησε να αντιδράσει στην πίεση των τελευταίων ημερών η ΔΕΗ (+2,34%), όμως δύσκολα θα πείσει τους traders να επιστρέψουν στον τίτλο.

Άξια αναφοράς η "δοκιμαστική πτήση" της Fourlis μέχρι το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ (+2,56%), όμως ο τίτλος γύρισε "άτσαλα" και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 5,87 ευρώ με οριακά κέρδη 0,34%. Να σημειωθεί ότι τα 6,00 ευρώ για την Fourlis ήταν νούμερο που τα είχε "ξαναδεί" σε κλείσιμο στις 13/4/2011 (!)

Περνώντας στις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Φρένο στις διαγραφές 'κόκκινων' δανείων βάζουν οι Τράπεζες και προτάσσουν πιο επιθετικού και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων έως το τέλος του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες του 'Euro2day.gr' οι διοικήσεις των Τραπεζών έχουν αποφασίσει οι στόχοι του 2017 αλλά και του 2018 να πιαστούν με οργανικές κινήσεις και όχι μέσω διαγραφών. Υπό τα νέα δεδομένα εντός του Ιουλίου και έως αρχές Σεπτεμβρίου οι Τράπεζες θα στείλουν το τελευταίο ειδοποιητήριο σε δεκάδες χιλιάδες Δανειολήπτες και θα τους καλούν να ρυθμίσουν τα δάνεια, διαφορετικά θα προχωρήσουν στην καταγγελία και στον πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου.

Παράλληλα, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα τρέξουν και οι πωλήσεις καταναλωτικών, χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις και δάνεια πολύ μικρών Επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία εξασφάλιση ακίνητης περιουσίας. Είναι ήδη καταγγελμένα και η Τράπεζα δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τους κατόχους τους".

"Η Αμερικανική Κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, γιατί αυτό απέτρεψε μια νέα κρίση", ανέφερε με δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνιούτσιν, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι μικρή, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης και δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογουμένους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου και αυτές διεκδίκησαν μερίδιο ενδιαφέροντος, πέρασε μέσω του Χ.Α. "πακέτο" 59.800 ιδίων μετοχών της MLS (-0,88%), ήτοι ποσοστό 0,48% του μετοχικού κεφαλαίου της στην τιμή των 4,50 ευρώ, όπου εκεί τερμάτισε και την συνεδρίαση ο τίτλος.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Άβακα (+11,71%), σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Κρι Κρι (+2,8%), σε νέα υψηλά τριετίας το Ιασώ (+4,08%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην Cenergy (+2,75%), αξιοπρόσεκτο "bid" 50000 τεμ. στα 0,278 ευρώ στην Newsphone (+4,69%) βοήθησε σημαντικά στο τελικό κλείσιμο, ενώ αντέδρασε ανοδικά η MIG (+4,17%) μετά από επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην Τέρνα Ενεργειακή (+2,57%) που αν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, θα κινηθεί προς τα 4,20 ευρώ, εμφατική η παρουσία αγοραστών στην ΚΛΜ (+11,47%), όσοι πρόλαβαν την "διανομή" πήραν Ίλυδα (+9,59%), 10 ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη (+1,70%), ενώ συνεχίζει ανοδικά η Profile (+8,22%), που όλα συγκλίνουν ότι θα έχει νέα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αυξομείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Mevaco ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,95 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,04 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,01.

Από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση των 13.202.756 μετοχών της εταιρείας Κέκροψ ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,35 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 6.601.378 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,70 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,500 ορίζεται η 05/07/2017.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο οι δείκτες Shanghai Composite (+0,14%) και Sensex 30 (+0,21%), διασώθηκαν με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ASX 200 (-1,66%).

Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Συνεχίζει το ανοδικό σερί το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, σημαντική άνοδο κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Ιούνιο.

Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ της Κίνας σημείωσε άνοδο στις 51,7 μονάδες από τις 51,2 μονάδες το Μάιο. Τα στοιχεία του Ιουνίου είναι καλύτερα των εκτιμήσεων για 51,1 μονάδες.

Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε το Μάιο κατά 3,3% σε μηνιαία βάση, χάνοντας momentum σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διότι μειώθηκε η παραγωγή αυτοκινήτων, όπως κατέδειξαν Κυβερνητικά στοιχεία. Η πτώση ήρθε έπειτα από άνοδο 4% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη για σχεδόν έξι χρόνια. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν για το Μάιο ελαφρώς μικρότερη υποχώρηση κατά 3,2%.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν το Μάιο με πιο γρήγορο ρυθμό και για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αν και ο πληθωρισμός είναι ακόμη μακριά από το στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2%.Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τα Φρέσκα Τρόφιμα, αυξήθηκε το Μάιο 0,4% σε ετήσια βάση, από άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

Οι δαπάνες των Νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση το Μάιο, καταγράφοντας πτώση για 15ο συνεχόμενο μήνα, αν και με πιο αργό ρυθμό. Πάντως, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,6%.

Απροσδόκητη εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι αυξήθηκε το Μάιο το ποσοστό της ανεργίας, σε 3,1% από 2,8% τον Απρίλιο, παρά την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας. Τον προηγούμενο μήνα υπήρχαν 149 διαθέσιμες θέσεις ανά 100 άτομα σε αναζήτηση εργασίας. Πρόκειται για την πιο ισχυρή αναλογία εδώ και 43 χρόνια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, απροσδόκητη άνοδο παρουσίασε τον Ιούνιο η ανεργία στη Γερμανία, όπως έδειξαν σημερινά στοιχεία της Αρμόδιας Υπηρεσίας. Σε προσαρμοσμένους όρους, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7.000, έναντι προσδοκιών των αναλυτών της WSJ για μείωση κατά 10.000.Το ποσοστό της ανεργίας, πάντως, παρέμεινε στο 5,7% και επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.

Το Δημόσιο χρέος της Γαλλίας αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ. Το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 98,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή στα 2,21 τρισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, από 96,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Το χρέος αυξήθηκε κατά 49,5 δισ. ευρώ και το χρέος του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ενισχύθηκε κατά 15. Το χρέος των Τοπικών Αρχών υποχώρησε κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Το μακροπρόθεσμο βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ερευνητικού Ινστιτούτου "GfK", στην Βρετανία, υποχώρησε κατά πέντε πόντους έπειτα από άνοδο δύο μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Τον Ιούνιο η μέτρηση διαμορφώθηκε στο -10. Η ανάγνωση είναι ελάχιστα υψηλότερη σε σύγκριση με το -12 που καταγράφηκε στον άμεσο απόηχο του περσινού δημοψηφίσματος για το "Brexit". Παράλληλα, η πτώση του Ιουνίου ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street Journal για πιο περιορισμένη υποχώρηση μίας μονάδας.

Χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο, ωστόσο ήταν υψηλότερος από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 1,3% στην Ευρωζώνη, έναντι του 1,4% τον Μάιο και του 1,9% τον Απρίλιο, λόγω της πιο μέτριας αύξησης των τιμών της Ενέργειας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 1,2%.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η JP Morgan Chase ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών μετά το 2008 και τη χρηματοπιστωτική κρίση. Τόνισε πως έχει εγκρίνει την επαναγορά μετοχών αξίας μέχρι και $19,4 δισ., μεταξύ της 1ης Ιουλίου και 30 Ιουνίου της επόμενης χρονιάς. Η JP Morgan ανακοίνωσε, ακόμη, πως θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα κατά έξι cents σε 56 cents ανά μετοχή, αλλαγή που θα εφαρμοστεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017.

Η Citigroup επίσης ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών αξίας $15,6 δισ., τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Οι ανακοινώσεις έρχονται μετά την έγκριση των προγραμμάτων πληρωμών των μετόχων 34 μεγάλων Τραπεζών από τη Fed. Όλες οι Τράπεζες πέρασαν τη δεύτερη φάση των ετήσιων "stress tests" της Κεντρικής Τράπεζας, μετά την εφαρμογή τους στο απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μικρή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Μάιο και ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ενισχύθηκαν 0,1%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένης της κατηγορίας των Τροφίμων και της Ενέργειας, διαμορφώθηκε 1,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2016. Τον Απρίλιο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί 1,7% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,4%, μετά από άνοδο 0,3% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν κατά 0,3%.Ο δείκτης προσωπικών αποταμιεύσεων ενισχύθηκε στο 5,5% από 5,1% τον Απρίλιο.

Μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά ήταν η πτώση της καταναλωτική εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Με βάση την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 95,1 μονάδες. Η προκαταρκτική μέτρηση του Πανεπιστημίου έδειχνε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε διολισθήσει στις 94,5 μονάδες από 95,1 το Μάιο. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε στις 112,5 μονάδες, από 111,7 το Μάιο. Πτώση στις 83,9 μονάδες σημείωσε ο δείκτες καταναλωτικών προσδοκιών, από 87,7 το Μάιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 5 Ιανουαρίου 2018.

"Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις 15 Ιουνίου επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί", τονίζει ο Γ. Στουρνάρας στην έκθεση νομισματικής πολιτικής τη ΤτΕ και εκτιμά ότι "βελτιώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για επιτυχή έξοδο στις Αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος, με τη στήριξη των Εταίρων".
Το αρνητικό μεταφερόμενο αποτέλεσμα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αποδυναμώνει την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2017 από 2,5% σε 1,6%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 817,64 μονάδες (-0,25%). Μετά τις 11.22 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 825,55 μονάδες (+0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 824,52 (+0,59%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 73,9 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ), ενώ το 45,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από Alpha Bank, ΟΤΕ και Εθνική.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Καμία διαφοροποίηση στην πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (9,492 δισ.), ΟΤΕ (5,166 δισ.), Alpha Bank (3,334 δισ.) και ΟΠΑΠ (3,158 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας του μήνα και του εξαμήνου ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με αυξημένες τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Υποχώρησε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.717 συμβόλαια).

Στα 5.663 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.647 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.146, 1.605 για τον Ιούλιο, 539 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.155) κινήθηκε μεταξύ 2.134,25 και 2.161 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.000 Eurobank, 5.000 Viohalco, 30.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.518), Πειραιώς (9.315), Εθνική (18.576), MIG (8.345), Alpha Bank (3.812), ΟΤΕ (281), Viohalco (314), Cenergy (127), Intralot (229), ΑΔΜΗΕ (165), Ελλάκτωρα (135), Lamda Development (144), Motor Oil (122).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 92.795, Eurobank 35.942, Εθνική 146.159, Alpha Bank 32.740, Μυτιληναίος 10.072 και Πειραιώς 227.642.

Ας σημειωθούν τα 110 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.415.654 τεμ., (από 20.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.298.341 τεμ. (12.699.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 9.033.546 τεμ. (8.916.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v