Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταμείο» εξαμήνου κάνει το Χρηματιστήριο

Ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, με τον ΓΔ να κινείται σταθεροποιητικά στο ξεκίνημα. Τα σενάρια για κινήσεις «καλλωπισμού» αποτιμήσεων ενόψει κλεισίματος μήνα και εξαμήνου. Ζητούμενο η αύξηση του τζίρου. Τα επιμέρους της συνεδρίασης.

«Ταμείο» εξαμήνου κάνει το Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικό ξεκίνημα και βλέπουμε.

Οι ρευστοποιήσεις στις τεχνολογικές μετοχές «κοκκίνισαν» τη Wall Street παρά την ισχυρή άνοδο για δεύτερη μέρα των τραπεζικών μετοχών. Και χθες, ώθηση στον τραπεζικό κλάδο έδωσε το πράσινο φως της Fed στα κεφαλαιακά σχέδια (διανομή μερισμάτων, επαναγορά μετοχών) των 34 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nasdaq κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε φτάσει να υποχωρεί έως 2,3%. Αντίστοιχα αξιοπρόσεκτη ήταν και η πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που περιορίστηκε στο +15% στο κλείσιμο της συνεδρίασης, από +26% νωρίτερα.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,78% στις 21.287,03 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,86% στις 2.419,7 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,44%, στις 6.144,35 μονάδες.
Το αρνητικό κλίμα δείχνει να μεταφέρεται σήμερα το πρωί στην Ασία, όπου η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Ερχόμενοι στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «Φρένο στις διαγραφές 'κόκκινων' δανείων βάζουν οι τράπεζες και προτάσσουν πιο επιθετικού και μόνιμου χαρακτήρα μέτρα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων έως το τέλος του 2019».

«Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τους χειρισμούς της Κριστίν Λαγκάρντ στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί αυτό απέτρεψε μια νέα κρίση», ανέφερε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι μικρή, έχει περισσότερο χαρακτήρα έγκρισης και δεν επιβαρύνει τους Αμερικανούς φορολογουμένους.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, ξεκινά σε λίγο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ως επικρατέστερο σενάριο δείχνει το επιφυλακτικό ξεκίνημα και οι όποιες πρωτοβουλίες για πιθανό window dreassing να αναλαμβάνονται προς το τέλος της συνεδρίασης, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστούν οι μετοχές «αντιδείκτες», ο οποίες μπορούν να κινηθούν contrarian του γενικότερα επιφυλακτικού κλίματος.

Παραμένει ζητούμενο η αύξηση του τζίρου, όμως αυτή θα είναι ανησυχητική ένδειξη αν συνοδευτεί με σημαντική υποχώρηση.

Αξίζει υπενθύμισης ότι η MLS ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών σε εκτέλεση της απόφασης της τακτικής γ.σ. των μετόχων της εταιρείας και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Προτίθεται, μάλιστα, να προβεί σε πώληση 59.800 ιδίων μετοχών, ήτοι ποσοστό 0,48% του μετοχικού κεφαλαίου της, με κατώτατη τιμή πώλησης 4,45€. Η πώληση των εν λόγω μετοχών θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος από 30/06/2017 έως 03/07/2017.

Επίσης:

Από σήμερα, και μετά την ισόποση αυξομείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Mevaco είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,95 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,04 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 1,01.

Από σήμερα, παύει η διαπραγμάτευση των 13.202.756 μετοχών της εταιρείας Κέκροψ, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,35 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 6.601.378 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης € 0,70, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 0,500, ορίζεται η 05/07/2017.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v