Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Απουσία τζίρου... χαμηλές πτήσεις

Οριακές μεταβολές για τα περισσότερα blue chip απουσία «ερεισμάτων» για νέα ανοδική προσπάθεια. Πτωτικά κινήθηκαν λόγω μερισμάτων Coca Cola, ΕΥΑΘ, Ελινόιλ. Πίεση σε ΟΤΕ και Folli Follie. Ανοδική κίνηση για Βιοχάλκο.

ΧΑ: Απουσία τζίρου... χαμηλές πτήσεις

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, που, δυστυχώς, θύμισε ημέρες Αυγούστου όταν είναι στο "peak" τα "μπάνια του Λαού", με πολύ "παιχνίδι κέντρου" και ελάχιστες "συγκινήσεις" οι οποίες δεν αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου να διατηρήσουν το ενδιαφέρον όσων αψήφησαν τον καύσωνα και επέλεξαν να παρακολουθήσουν την σημερινή συνεδρίαση "step by step".

Χωρίς αμφιβολία εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο δεν ήταν η σημαντική μείωση των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, τουλάχιστον αυτών που συνδυάζουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, αλλά η επιμονή του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, που αν συνεχιστεί ασφαλώς και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Χωρίς τα παραπάνω να σημαίνουν ότι και σήμερα δεν καταγράφηκαν αξιόλογες κινήσεις στο ταμπλώ, η γενικότερη εικόνα της Αγοράς δείχνει ότι έχει τις απαιτούμενες άμυνες προκειμένου να μην υποχωρήσει σημαντικά χαμηλότερα, όμως από την άλλοι λείπουν οι "επιθετικοί που θα σκοράρουν" σπρώχνοντας τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα.

Συμπερασματικά συνεχίζει να ισχύει η εκτίμηση σύμφωνα με την οποία "όσο ο Γενικός Δείκτης αναλώνεται σε κίνηση μεταξύ 809 και 835 μονάδων, το όποιο ενδιαφέρον θα περιορίζεται σε επιμέρους μετοχές".

Αλλά και το τελευταίο αρχίζει να τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι περισσότεροι των αγοραστών αρχίζουν να δείχνουν ότι "ξεμένουν από ιδέες", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λίγοι ενεργοί παίκτες που απόμειναν στο Χ.Α., δεν έδειξαν να "συγκινούνται" ούτε από το γεγονός ότι απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την συμπλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, κάτι που, παραδοσιακά, απαιτούσε κάποιες κινήσεις "window dressing".

Από την άλλη, δεν πρέπει να μην τύχει αναφοράς πως η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να κινείται σε "κενό" ειδήσεων, καθώς οι επόμενες σημαντικές ειδήσεις είναι προγραμματισμένες για το δεύτερο μισό του Ιουλίου (17 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 2 δισ. ευρώ, 20 Ιουλίου 2017: Λήξη ομολόγου 4 δισ. ευρώ, 20 Ιουλίου 2017: Συνεδρίαση ΕΚΤ, 21 Ιουλίου 2017: Έκθεση αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Ελλάδος από την S&P), εκτός και αν προκύψει κάποια "έκτακτη" είδηση - εξέλιξη, από την Αγορά ομολόγων.

Μένοντας στην τελευταία και παρά τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, σημειώθηκε, νέα, μικρή, αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετους να υποχωρήσει χαμηλότερα του 5,5% και του 2ετους χαμηλότερα του 4,20%.

"Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις Αγορές φέτος, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τα ομόλογά της", αναφέρει το Bloomberg. Η αλλαγή στο κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων της Χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν από την κρίση, παρά το ότι το χρέος παραμένει σε "junk".

"Μετά από ένα 'roller-coaster', μπορεί ο Χρηματοπιστωτικός τομέας να αφήσει μια ανάσα ανακούφισης;", διερωτήθηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής συγχωνεύσεων και εξαγορών για Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική της Deutsche Bank, Hubert Vannier. 

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην Υπηρεσία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν την σημερινή συνεδρίαση, η διατήρηση της συσσώρευσης με σχετικά χαμηλούς τζίρους είναι το επικρατέστερο σενάριο, έστω και αν "ασφαλέστερα" συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Η ειδησεογραφία αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, αλλά και αναφορές γύρω από το ενδεχόμενο να βγει η Χώρα στις Αγορές είναι οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να είναι αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση - εκτόνωση.

Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η Moody΄ς έθεσε την Frigoglass (+2,17%) σε καθεστώς "μερικής στάσης πληρωμών" μετά την αθέτηση πληρωμής του κουπονιού επί των τίτλων ύψους 250 εκατ. ευρώ, με βάση και τη συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους Πιστωτές που είχε ανακοινώσει η εισηγμένη. Ο Οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι προχωρά στην κίνηση αυτή μετά την μη πληρωμή του κουπονιού που έπρεπε να καταβληθεί στις 15 Μαϊου, συν την περίοδο χάριτος 30 ημερών. Σημειώνει δε ότι η εταιρεία προχωρά ακόμη σε πληρωμές στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.

Από σήμερα άρχισε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 25.791 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Forthnet (+8,33%), ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό €7.737,30, λόγω μετατροπής 25.791 μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία, από το υφιστάμενο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της εταιρείας συνολικής ονομαστικής αξίας €70.124.679,90 και ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016. Κατόπιν των ανωτέρω το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε €33.036.892,80 και είναι διαιρεμένο σε 110.122.976 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30€ η κάθε μια. Σε συνέχεια της ως άνω μετατροπής, οι εναπομείνασες ομολογίες του ΜΟΔ ανέρχονται σε 233.723.142.

Επίσης από σήμερα:

Οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,028 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0238 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Ελινόιλ (-3,01%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,052 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0442 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΕΥΑΘ (-2,84%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,228 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,1938 ανά μετοχή) και

Οι μετοχές της ΕΕΕ (-3,81%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,44 ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στον τίτλο της ΕΕΕ, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο, τελικό, αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από την υψηλής κεφαλαιοποίηση, όπου οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών τερμάτισαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές δεν χωράνε σχόλια για την Viohalco (+2,43%) Ο τίτλος από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη 136%, κινείται σε υψηλά 26 μηνών (βλ. διάγραμμα) και αν αφήσει πίσω του την ζώνη 2,90 - 3,00 ευρώ (ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 3,03 ευρώ, +5,21%), η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 3,50 ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 764,6 εκατ.

Σε υψηλά 26 μηνών η μετοχή της Viohalco

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου συνεχίζουν να λιγοστεύουν οι "πειστικοί" θετικοί πρωταγωνιστές, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Κρι Κρι (+5,93%), ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η MIG (-11,66%), με εμφανή την παρουσία ισχυρού - επιθετικού πωλητή.

"Τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Τέρνα Ενεργειακή (+1,30%), αλλά και για τον Άβακα (+11,75%), "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Centric (+8%), ενώ μέγιστη προσοχή, ίσως, χρειάζεται η Ίλυδα (+9,50%), καθώς φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε ο "επιτόπιος βηματισμός με διανομή χαρτιών".

Εννέα ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες δέκα για τον Παπουτσάνη (+0,43%), "ντούκου" στο σημερινό +9,17% του Κέκροπα, καθώς από αύριο οδεύει προς προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης λόγω reverse split, ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Αλουμύλ (+2,47%) και Profile (+6,73%) με τον δεύτερο τίτλο να χρήζει αυξημένης προσοχής.

Η Profile ανακοίνωσε την ένταξή της ως συνδεδεμένου Μέλους στην Ένωση Τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου, κίνηση που αποσκοπεί στην περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας της στην Τοπική Τραπεζική Αγορά. Επίσης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της Γαλλικής "Login", η οποία εξειδικεύεται στο treasury management βρίσκεται η εισηγμένη. Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Επιδεινώθηκαν ελαφρώς τα τεχνικά δεδομένα, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, καθώς ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75%) έχασε την πρώτη στήριξη στις 2154 μονάδες και απομένει η κύρια στις 2145 (εκεί έκλεισε ο δείκτης) που είναι και το "stop" στο "Intraday long". Το 2173 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 2185, ή το 2200 σε δεύτερη φάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Το χαρακτηριστικό όμως της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, το τελευταίο διάστημα, είναι η συσσώρευση και η μείωση του τζίρου. Έχουμε συμπληρώσει εννέα συνεδριάσεις σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είκοσι μονάδων (810 με 828 μονάδες). Συσσώρευση που πραγματοποιείται στα υψηλά δύο και πλέον ετών.

Στο παρελθόν ο Γενικός Δείκτης μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες περιόδους συσσώρευσης (ακόμη και δύο μηνών), πριν εκδηλωθεί η επόμενη κίνηση που γινόταν προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι και τώρα έχει αυξημένες πιθανότητες η επόμενη κίνηση να είναι συνέχεια της ανοδικής κίνησης που έχει προηγηθεί.
Αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη οι 835 μονάδες και στη συνέχεια οι 850 μονάδες, ενώ στηρίξεις οι 813 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, οι 809 μονάδες που είναι το χαμηλό της τρέχουσας περιόδου, ενώ ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών βρίσκεται στις 794 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζεται να καταγράφεται έντονη κινητικότητα σε μετοχές που σημειώνουν νέα υψηλά των τελευταίων δύο ετών και άλλες πολυετή υψηλά. Υψηλά που στηρίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, σε επιχειρηματικές εξελίξεις και στην προοπτική που μπορεί να δώσει στην Ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα σταθερότητας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σταθερότητα που για να διατηρηθεί θα πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις Μεταρρυθμίσεις, στις Αποκρατικοποιήσεις και να καταφέρει να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δείχνει αδυναμία και να είναι η τροχοπέδη για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Η μη ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE "και οι δύσκολοι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια, είναι οι παράγοντες αυτοί που δρουν καταλυτικά στη συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών.

Η επαναφορά του Τραπεζικού δείκτη πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 1040 μονάδες, θα είναι το πρώτο σημάδι αφύπνισης του κλάδου για αύξηση των τοποθετήσεων.

Η επαλήθευση της προσδοκίας η Ελλάδα να βγει στις Αγορές εντός Ιουλίου για 3ετές, ή πενταετές ομόλογο, είναι το νέο που μπορεί να αλλάξει την δυναμική στον κλάδο και στην Χρηματιστηριακή Αγορά γενικότερα.

"Η μικρότερη σε διάρκεια συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας στην Ν. Υόρκη και η αργία την επόμενη Τρίτη αναμένεται να περιορίσει τον τζίρο στις Ευρωπαϊκές αλλά και στην Ελληνική Αγορά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε η διατήρηση της συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Hang Seng (+1,10%) και ASX 200 (+1,08%).
Προς τα χαμηλά ημέρας οδεύουν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά το αρνητικό ξεκίνημα στην Wall Street.

Μικρές πιέσεις στον Χρυσό, κέρδη για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για το Πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τις τιμές του Πετρελαίου κατά το επόμενο τρίμηνο, εν μέσω μιας ξαφνικής ανόδου στην εξόρυξη Σχιστολιθικού Πετρελαίου και μιας απροσδόκητης ανόδου στην παραγωγή από τη Λιβύη και τη Νιγηρία. Η Επενδυτική Τράπεζα αναμένει, πλέον, τριμηνιαίο μέσο όρο στα $47,50 το βαρέλι για το Αμερικανικό Αργό, από $55 που είχε προβλέψει νωρίτερα.

"Ξεκινώντας από την Ασία, οι Κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να προσελκύσουν εισροές άνω των $400 δισ. μόλις οι τίτλοι περιληφθούν πλήρως στους δείκτες MSCI", όπως εκτίμησε η Helen Zhu, επικεφαλής Κινεζικών μετοχών στον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον Κόσμο, την BlackRock.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Deutsche Bank πόνταρε στον αμερικανικό πληθωρισμό με ένα στοίχημα που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες μέχρι και $60 εκατ.", τονίζουν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις επικαλείται το Bloomberg.

Η Γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά τον Ιούλιο, αντανακλώντας τη θετική άποψη των Γερμανών για την Οικονομία και για τα προσωπικά τους οικονομικά, όπως κατέδειξε σήμερα η σχετική μηνιαία έρευνα του GfK. Ο δείκτης του GfK για το μελλοντικό καταναλωτικό αίσθημα αναμένεται να ενισχυθεί στις 10,6 μονάδες, με μια ξεκάθαρη ανοδική τάση τον Ιούλιο, από 10,4 μονάδες τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ανάγνωση 10,4 μονάδων.

Το οικονομικό αίσθημα στην Ευρωζώνη εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο στα υψηλότερά του από το 2007, έναν χρόνο πριν την χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που αντανακλά την αισιοδοξία Επιχειρήσεων και Καταναλωτών στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε 111,1 τον Ιούνιο, από 109,2 το Μάιο. Η ανάγνωση ήταν η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2007. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πιο περιορισμένη άνοδο στο 109,5.

Ο δανεισμός χωρίς εγγυήσεις αυξήθηκε ραγδαία τον Μάιο στη Βρετανία, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτό επιβεβαιώνει το ότι οι Βρετανοί Καταναλωτές βασίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες, στα προσωπικά δάνεια και στις υπεραναλήψεις, για να στηρίξουν τις δαπάνες τους, εν μέσω επιτάχυνσης του πληθωρισμού και άτονης ανάπτυξης μισθών. Η καταναλωτική πίστωση των Βρετανικών Νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,7 δισ. Στερλίνες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της BoE. Αυτό ξεπερνά σημαντικά την πρόβλεψη των αναλυτών της Wall Street Journal για 1,4 δισ. Στερλίνες, ενώ μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,3%.

Υψηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο. Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% τον πρώτο μήνα του Καλοκαιριού, από 1,4% τον Μάιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο.

Αλλάζοντας Ήπειρο, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, η Federal Reserve Bank δεν έφερε αντιρρήσεις για κανένα από τα κεφαλαιακά σχέδια των 34 μεγάλων Αμερικανικών Τραπεζών που αξιολόγησε στο δεύτερο μέρος των ετήσιων "stress tests" που εφαρμόστηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μόνο για την "Capital One Financial" η Fed είπε πως δεν φέρνει αντίρρηση στο σχέδιο, αρκεί η Τράπεζα να υποβάλει νέο μέχρι τις 28 Δεκεμβερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες στη διαδικασία κεφαλαιακού σχεδιασμού της.

Η Αμερικάνικη Οικονομία επιβραδύνθηκε λιγότερο από ότι είχε υπολογιστεί αρχικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τρίτη και τελική μέτρηση του ΑΕΠ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% αντί για 1,2% που είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα και 0,7% που είχε μετρηθεί αρχικά. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ότι θα επιβεβαιωθεί η προηγούμενη μέτρηση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με τιμή - στόχο στα 9,5 ευρώ και σύσταση "accumulate" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εισηγμένη θα ωφεληθεί από το τουριστικό κύμα στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το κλίμα ανακούφισης εν όψει Καλοκαιρινής περιόδου θα ενισχύσει περαιτέρω την ταξιδιωτική κίνηση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις 824,58 μονάδες (+0,24%), για να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Μετά τις 14.00 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μέχρι τις 819,25 μονάδες (-0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 820,23 (-0,29%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%.

Ο τζίρος στα 44,2 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΔΜΗΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 22,2% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, μόνο οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, ΑΔΜΗΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. ΕΕΕ και Μέτκα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασισών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή αύξηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.882 συμβόλαια).

Στα 5.647 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.767 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.371, 961 για τον Ιούλιο, 410 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.142,75) κινήθηκε μεταξύ 2.140,75 και 2.156,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Eurobank, 20.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.747), Πειραιώς (18.811), Εθνική (10.232), MIG (15.484), Alpha Bank (2.962), ΟΤΕ (196), Μυτιληναίο (203), Viohalco (1.038), Cenergy (400), Intralot (441), ΑΔΜΗΕ (258), Ελλάκτωρα (390), ΓΕΚ (103), ΟΠΑΠ (107).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 88.949, Eurobank 38.241, Εθνική 138.224, Alpha Bank 32.620, Μυτιληναίος 10.028 και Πειραιώς 230.575.

Έκλεισε μικρή "long" θέση στον ΟΤΕ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 19.415.654 τεμ., (από 19.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 12.699.591 τεμ. (12.699.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 8.916.046 τεμ. (8.886.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v