Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή στα επιμέρους

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε θετικό έδαφος οι τραπεζικές μετοχές, πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola λόγω της αποκοπής του μερίσματος. Συνεχίζουν υψηλότερα οι κατασκευές. Στα θετικά και η ανοδική κίνηση στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Η προσοχή στα επιμέρους

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται ο Γενικός Δείκτης την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, καθώς οι πιέσεις στον τίτλο της Coca Cola λόγω της αποκοπής του μερίσματος, αντισταθμίζονται από την ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές. 

Στο πράσινο και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, με μεγαλύτερα κέρδη για τον τίτλο της Εθνικής, μετά και την τυπική επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης του deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συνεχίζουν σε υψηλότερα επίπεδα οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, «χτίζοντας» πάνω στην ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Ανοδικά κινήθηκε χθες βράδυ η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη να κερδίζει τις εντυπώσεις προσπαθώντας να «σβήσει» τη «βουτιά» της Τρίτης. Παράλληλα, το ράλι στις τραπεζικές μετοχές οδήγησε τον δείκτη S&P 500 στην καλύτερη απόδοση των τελευταίων δύο μηνών.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 21.454,61, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,88% στις 2.440,69 και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,43% στις 6.234,41 μονάδες.

Το θετικό κλίμα φαίνεται να περνάει στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου το σύνολο σχεδόν των δεικτών κινείται με θετικό πρόσημο.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο και σήμερα καλείται να κινηθεί σε «κενό ειδήσεων», ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ό,τι αυτό να συνεπάγεται για όσους επιδιώκουν ένα στοιχειώδες window dressing για «καλλωπισμό» των αποτιμήσεων.

Και η χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίες δηλώσεις Ντράγκι που έβαλαν «πάγο» στις προσδοκίες για άμεση συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ ουσιαστικά έθεσαν στενά ανοδικά όρια για τις τραπεζικές μετοχές και μοιραία, για πολλοστή συνεδρίαση, το ενδιαφέρον θα παραμείνει επικεντρωμένο στον μη τραπεζικό 26άρη, που θα κληθεί να διαψεύσει όσους υποστηρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων οι αποτιμήσεις αρχίζουν και γίνονται «απαιτητικές» και σε λίγους, δυστυχώς, τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα είναι συνεδρίαση επιμέρους μετοχών και όχι δεικτών, εικόνα που συνεχίζει να συρρικνώνει τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody's έθεσε τη Frigoglass σε καθεστώς «μερικής στάσης πληρωμών», μετά την αθέτηση πληρωμής του κουπονιού επί των τίτλων ύψους 250 εκατ. ευρώ, με βάση και τη συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους Πιστωτές που είχε ανακοινώσει η εισηγμένη. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι προχωρά στην κίνηση αυτή μετά τη μη πληρωμή του κουπονιού που έπρεπε να καταβληθεί στις 15 Μαΐου, συν την περίοδο χάριτος 30 ημερών. Σημειώνει δε ότι η εταιρεία προχωρά ακόμη σε πληρωμές στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.

Από σήμερα θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 25.791 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Forthnet, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό €7.737,30, λόγω μετατροπής 25.791 μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία, από το υφιστάμενο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο εκδόσεως της εταιρείας συνολικής ονομαστικής αξίας €70.124.679,90 και ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016. Κατόπιν των ανωτέρω, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε €33.036.892,80 και είναι διαιρεμένο σε 110.122.976 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30€ η καθεμία. Σε συνέχεια της ως άνω μετατροπής, οι εναπομείνασες ομολογίες του ΜΟΔ ανέρχονται σε 233.723.142.

Επίσης από σήμερα:

Οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,028 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0238 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Ελινόιλ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,052 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0442 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της ΕΥΑΘ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,228 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1938 ανά μετοχή) και

Οι μετοχές της ΕΕΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,44 ανά μετοχή.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v