Οι τραπεζικές μετοχές κράτησαν σε θετικό έδαφος τους Dow Jones (διέκοψε το πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων) και S&P. Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,07%, ή 14,79 μονάδων στις 21.409,55, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 2.439,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,29% στις 6.247,15 μονάδες.
Μικτά, μέχρι στιγμής, είναι τα πρόσημα που δείχνουν να επικρατούν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, αυξημένης ιδιαιτερότητας θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις Ντράγκι, που έδειξαν να βάζουν «πάγο» στο QE, όχι μόνο δικαίωσαν όσους λόγω «αυξημένου επενδυτικού feeling» προχωρούσαν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων από την επόμενη κιόλας συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup, αλλά έλυσαν τις απορίες ακόμα και στους «καθυστερημένα πληροφορημένους», για την κρατούσα επιφυλακτικότητα στο τραπεζικό ταμπλό.
Η επόμενη «ερώτηση του εκατομμυρίου» είναι αν η Αγορά μπορεί να κινηθεί ψηλότερα με τα υπόλοιπα blue chips, ή θα επικρατήσουν οι συνθήκες κόπωσης, που άρχισαν να γίνονται αισθητές για αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης;
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, που ακολούθησαν τις δηλώσεις Ντράγκι, ήταν απόλυτα αναμενόμενες από την Αγορά, καθώς ήταν επακόλουθο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, η Μοοdy’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τίτλων κύριου χρέους (senior debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε Caa3 από Ca, καθώς και τη βασική τους πιστοληπτική αξιολόγηση σε Caa2 από Caa3.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σε Caa3 τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Πειραιώς και Alpha Bank.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Moody’s, «οι πράξεις αξιολόγησης ακολουθούν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε Caa2 από Caa3. Η υψηλότερη βασική πιστοληπτική αξιολόγηση αντανακλά κατά κύριο λόγο το βελτιωμένο περιβάλλον λειτουργίας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η βασική πιστοληπτική ικανότητα λαμβάνει επίσης υπόψη τις προοπτικές για περαιτέρω ήπιες βελτιώσεις στα οικονομικά θεμελιώδη των τραπεζών, που μπορεί να προέλθουν από την πιθανή επιστροφή περισσότερων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Σε Β- από CCC αναβάθμισε το πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών της Αlpha Βank η Fitch, θέτοντας σταθερό outlook. Tην ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση Β- προγραμμάτων καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι κινήσεις ακολουθούν την αναβάθμιση των «αξιολογήσεων βιωσιμότητας» των ελληνικών τραπεζών σε CCC από F στις 19 Ιουνίου του 2017.
Η Moody's αναβάθμισε σε Β3 από Caa2 την αξιολόγηση του CFR (corporate family rating) και την αξιολόγηση της πιθανότητας αθέτησης πληρωμών (PDR) του ΟΤΕ. Επιπλέον, η Moody's αναβάθμισε σε Β3 από Caa2 την αξιολόγηση ομολόγων που εξέδωσε ο ΟΤΕ. To οutlook των αξιολογήσεων αναθεωρήθηκε σε θετικό από σταθερό.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του, οι κινήσεις αυτές ακολουθούν τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας, όπως αντανακλάται στην απόφαση της Moody's στις 23 Ιουνίου να αναβαθμίσει το «ταβάνι» της Χώρας σε Ξένο Νόμισμα σε B3 από Caa2.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, οι τίτλοι στις ενότητες του συνεδρίου του Economist αύριο και μεθαύριο στο Λαγονήσι προδιαγράφουν λίγο-πολύ τα μηνύματα τα οποία αναμένεται να σταλούν από τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αύριο το μεσημέρι αναμένεται να περιγράψει τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ από νωρίς το πρωί Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαρόλι (ESM) θα συνομιλήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον «ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο», ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με την ατζέντα του συνεδρίου, ακόμα σε εξέλιξη. Τα μηνύματα των δανειστών αναμένονται την ώρα που στην Αθήνα κλείνουν τα τελευταία προαπαιτούμενα στη λίστα των 140 δράσεων, μέσω των οποίων περνά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. παραμένει ζητούμενο η σημερινή «συμπεριφορά» των τραπεζικών μετοχών, μετά την «αυξημένη ορατότητα» όσον αφορά στη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αλλά και το αν συνεχιστούν οι επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς των αγοραστών, στα υπόλοιπα, μη τραπεζικά, blue chips και σε μικρό αριθμό μετοχών μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Προσοχή, καθώς σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης ξαναδείξει διαθέσεις υποχώρησης χαμηλότερα της ζώνης 818-813, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν κινήσεις «stop loss» από χαρτοφυλάκια που κινούνται με «γρήγορα αντανακλαστικά».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., θα ανακοινώσει η ΔΕΗ τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου του 2017.