Η Moody΄s "έκανε το χατίρι" των συγκρατημένα αισιόδοξων (είχε χαμηλότερο rating από Fitch και S&P) και προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο "Caa2" από "Caa3". Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης σε θετικό από ουδέτερο, παραπέμποντας σε νέα θετική κίνηση τους επόμενους μήνες.
Εν τω μεταξύ, σημαντική ήταν η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό δάνειο του ομίλου Μυτιληναίος που έφθασε στα 740,8 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε με το κουπόνι της έκδοσης να διαμορφώνεται τελικά στο 3,1%, στο κάτω όριο του αρχικού εύρους που είχαν εκτιμήσει οι Ανάδοχοι.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η επιτυχής έκβαση της έκδοσης σηματοδοτεί θετικές εξελίξεις για τη χρηματοδότηση των εταιρειών μέσω εταιρικών ομολόγων που θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μία Αγορά που όλα δείχνουν ότι θα εμπεριέχει ακόμα περισσότερους τίτλους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκινά η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και απόλυτα ενδεικτική για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν θα έχει το παραμικρό "άλλοθι" να μην κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση και αν πάλι οι πωλητές κάνουν "αισθητή" την παρουσία τους, προς το τέλος της συνεδρίασης, ο προβληματισμός για την χρηματιστηριακή πορεία του κλάδου θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Ανεξάρτητα από την "προβληματική" εικόνα του Τραπεζικού ταμπλώ, υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγόντων της Αγοράς που συνεχίζει να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι κινήσεις που κρατάνε το Χ.Α., σε αυξημένο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τους ίδιους, όσοι παρακολουθούν τα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου "day by day", κατά τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν δει και λίγα. Placements που απορροφώνται με ιδιαίτερη ευκολία και χωρίς σημαντικό discount από χαρτοφυλάκια εξωτερικού και εσωτερικού, εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, τουλάχιστον αξιοσημείωτες επιστροφές κεφαλαίου, σημαντικές μερισματικές αποδόσεις, εξαγορές, δημόσιες προτάσεις, αναζητήσεις "νέων ιδεών" στο ταμπλώ και εκτός των στενών ορίων του FTSE26 και φήμες για επερχόμενα deals, ή πωλήσεις εισηγμένων, κρατάνε σε ικανοποιητικά επίπεδα το ενδιαφέρον, μετά από πολύ καιρό, δίνοντας την εντύπωση ότι το Χ.Α. άφησε πίσω του όχι μόνο τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά, αλλά και το διάστημα της παρατεταμένης απαξίωσης, συναλλακτικής και όχι μόνο.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, οι μετοχές της Motor Oil θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2016, €0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,595 ανά μετοχή).
"Ενώ τα επονομαζόμενα 'Blue clips' έκαναν ανοδικά αυτό που μπορούσαν, 'σπρώχνοντας τη μπάλα στη μικρή περιοχή' οι επιθετικές Τραπεζικές μετοχές για άλλη μια φορά δεν μπόρεσαν να 'σκοράρουν' αφήνοντας έτσι 'ανέπαφη την εστία' των 830 μονάδων του Γενικού Δείκτη" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την υπεραγορασμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει αρκετά Δεικτοβαρή χαρτιά, ενδυναμώνουν τη σκέψη εκδήλωσης μιας βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης προς το όριο στήριξης των 798 μονάδων, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν και σχηματίζουν τη μεσοπρόθεσμη οροφή της ανοδικής κίνησης χαμηλότερα των 870 με 857 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση των 798 μονάδων μπορεί να υποχρεώσει το Γενικό Δείκτη σε μία "υπόκλιση" εμπρός από το επίπεδο που εκτείνεται πέριξ των 780 μονάδων.
Στα μισά της στοχευόμενης (λόγω διάσπασης του προηγούμενου τριγωνικού σχηματισμού) ανοδικής διαδρομής προς την περιοχή αντίστασης των 2215 με 2240 μονάδων έμεινε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποδηλώνοντας "κόπωση" και έλλειψη περαιτέρω "καυσίμων". Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του ανέπαφου με τη περιοχή βραχυχρόνιας στήριξης των 2080 μονάδων. Αρνητική είναι η ένδειξη, που έχουμε λάβει από το ταλαντωτή RSI, καθώς όχι μόνο δεν έγραψε νέα υψηλά σημειώνοντας απόκλιση, αλλά δήλωσε και άρνηση διάσπασης της πλάγιας ανοδικής γραμμής "Q" που συνήθως υποδήλωνε συνέχεια ανόδου.
Τέσσερις φορές προσπάθησε ο Τραπεζικός δείκτης να αποδράσει πάνω από την περιοχή των 1.081 μονάδων αλλά και τις τέσσερις φορές κατέληγε σε κλείσιμο κάτω από αυτή.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, αν αυτό το φαινόμενο συνεχιστεί θα προκαλέσει καθοδικές δυνάμεις, όπου μπορούν να φέρουν το δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων στοχεύοντας τη στήριξη των 954 μονάδων.
"Η Ελλάδα πήρε την έγκριση της 2ης δόσης παίρνοντας την αξιολόγηση από το Eurogroup και μια υπόσχεση για την ρύθμιση του χρέους το οποίο θα εξεταστεί προς το Φθινόπωρο" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Οι Αγορές ομολόγων υποδέχθηκαν ιδιαίτερα θετικά την είδηση, ωθώντας τις τιμές της διετίας προς τα χαμηλά του 2014, φορτίζοντας θετικά το χρηματιστηριακό κλίμα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο όχι μόνο διατήρησε τα κεκτημένα, αλλά βάζει πλέον σοβαρή υποψηφιότητα να βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστήριών στο α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ξεκινώντας μάλιστα με υστέρηση 4,95% τον Ιανουάριο.
Η ψυχολογία έχει χαρακτηριστικά ανοδικής Αγοράς. Το Χρηματιστήριο δεν έχει "ξαναγίνει της μόδας", κινείται ακόμα κάτω από το "ραντάρ" της ειδησεογραφίας, ωστόσο κάποια φαινόμενα που παρατηρούνται έχουν προβολές σε άλλες εποχές, πριν τους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων: Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων τυχαίνουν υπερκαλύψεων και μάλιστα σε ιδιαίτερα απαιτητικές σε μέγεθος εκδόσεις παρατηρείται κορεσμός στην συγκέντρωση κεφαλαίων, τόσο από Θεσμικά σχήματα όσο και από την Λιανική.
Η διάθεση "πακέτων" από βασικούς μετόχους και η απορρόφησή τους από την Αγορά, γίνεται με σχετικά ήπιο τρόπο, χωρίς μεγάλους κραδασμούς υποδηλώνοντας επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου προφίλ.
Οι τιμές στο Χρηματιστήριο, παρά το ράλι που έχει προηγηθεί, έχουν περιορισμένες διορθώσεις χωρίς να "χαλάνε" διαγράμματα συστηματικής ανόδου. Τέλος, εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλές αποτιμήσεις, στο απόγειο δηλαδή των επενδυτικών τους προσδοκιών.
Τεχνικά, οι δύο μονάδες που ήταν το ελάχιστο για να επαληθευτεί η ανοδική διαφυγή, καλύφθηκαν από νωρίς στην συνεδρίαση της Δευτέρας, φέρνοντας το Γενικό Δείκτη έως τις 828 μονάδες. Τα νέα υψηλά διετίας έφεραν εκ νέου τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες, από τις οποίες ξεκίνησε μια μικρού βεληνεκούς διόρθωση που έφερε το Γενικό Δείκτη έως τις 810 μονάδες.
Ο Δείκτης κρατάει μια απόσταση ασφαλείας από την ανερχόμενη χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών η οποία βρίσκεται στις 790 μονάδες, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πρώτη στήριξη της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Αν και οι συναλλακτικοί τζίροι βρίσκονται σε πτωτική πορεία, η εναλλαγή ημερήσιων πρωταγωνιστών έχει βοηθήσει αισθητά στο να μετριάζεται η πίεση σε ημέρες αδυναμίας, διατηρώντας έτσι την Αγορά σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της.
Στο σενάριο των χαμηλότερων, ή στάσιμων τζίρων, ο Γενικός Δείκτης ενδέχεται να επιστρέψει σε διαπραγμάτευση εύρους το οποίο περιλαμβάνει την περιοχή των φετινών υψηλών, έως τα επίπεδα της πρώτης στήριξης.
Στην εβδομάδα που ξεκινά είναι προγραμματισμένες σημαντικές ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις, καθώς οι μέτοχοι πολλών Δεικτοβαρών τίτλων θα κληθούν, εκτός του να αποφασίσουν μεταξύ των τυπικών εγκρίσεων των ισολογισμών για μερίσματα (Κρι Κρι, ΟΛΠ) ομολογιακά δάνεια (Alpha Bank και Folli Follie Group) αλλά και reverse split μετοχών (Τράπεζα Πειραιώς).
Οι κυριότερες Γενικές Συνελεύσεις της άλλης εβδομάδας αφορούν τις: 26/06 Intracom Κατασκευές, 27/06 Intracom, Κρι Κρι, 28/6 ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Quest, ΟΛΠ, Τράπεζα Πειραιώς, 30/06 Alpha Bank, Flexopack, FF Group, Ελλάκτωρ και MLS.
"Την Τρίτη 27 Ιουνίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ΔΕΗ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.