ΧΑ: Stock picking απουσία ειδήσεων

«Κάθισε» ο όγκος συναλλαγών και οι επενδυτές και ο Γενικός Δείκτης οπισθοδρόμησε προς στις 823 μονάδες. Η εικόνα στις τράπεζες και σε ποιες μετοχές εστιάζεται το ενδιαφέρον. Νέα αποκλιμάκωση αποδόσεων στα ομόλογα 2ετίας.

ΧΑ: Stock picking απουσία ειδήσεων

Συνεδρίαση που άφησε αναπάντητα ερωτήματα, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όχι τόσο γιατί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ακολουθώντας το "κόκκινο μονοπάτι" των Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά διότι επιβεβαίωσε την αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου και ακόμα περισσότερο γιατί συνοδεύτηκε από σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων).

Και αν για την κρατούσα επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλό είχαν προϊδεάσει με το παραπάνω οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ασφαλώς και η σημαντικότατη καθίζηση του τζίρου, προβλημάτισε σημαντικά για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών και κατ΄ επέκταση και ο Τραπεζικός δείκτης, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την όλη εικόνα να έρχεται προς επιβεβαίωση όλων όσων υποστήριζαν ότι τις Τραπεζικές μετοχές οι traders θα πρέπει να τις ξαναδούν, μόνο αν ο κλαδικός τους δείκτης δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1100 μονάδων, έστω και αν οι επιμέρους τίτλοι διακρατούν το μεγαλύτερο κομμάτι των πρόσφατα κεκτημένων και δεν έχουν δώσει σήματα εξόδου.

Σε μία τέτοια περίπτωση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,91%) έχει στήριξη στην ζώνη 2,16 - 2,12 ευρώ και μόνο καθοδική διαφυγή μπορεί να δώσει σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Κοντινή αντίσταση τα 2,26 ευρώ.

Στάση αναμονής και στην Αγορά ομολόγων, όπου ευδιάκριτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρήθηκε μόνο στην κοντινή λήξη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, το "κενό" ειδήσεων στο οποίο εισέρχεται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αυξάνει την πιθανότητα κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και την στάθμιση, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, του κλίματος από τις Διεθνείς Αγορές.

Βραχυπρόθεσμοι "μπαλαντέρ", τα "εισαγόμενα" μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη και η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄s, την Παρασκευή το βράδυ, 23/6.

"Οι Πιστωτές επέμειναν στην επιλογή 'παράτεινε και προσποιήσου' (extend and pretend) για την Ελλάδα, κάτι που δεν ωφελεί κανέναν μακροπρόθεσμα", τονίζουν οι συντάκτες του Bloomberg σε άρθρο γνώμης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για την ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών 50.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Sunlight, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 20/06/2017, σταθερού επιτοκίου 4,25% ετησίως.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, εκτός του χαμηλού τζίρου, η εμφανής μείωση των θετικών πρωταγωνιστών από τον μη Τραπεζικό 26αρη, αλλά και η, σχετικά, πιο επιφυλακτική εικόνα, όσον αφορά τις "δυνάμεις" που συνηθίζουν να δραστηριοποιούνται σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το τελευταίο να έχει σαν αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να "οδηγήσουν τη κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους.

Αν συνεχιστεί η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας και μέχρι το επόμενο ανοδικό κύμα, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει το Χ.Α. να επιστρέφει σε Αγορά επιμέρους τίτλων και όχι δεικτών.

Σε κάθε περίπτωση, το ανοδικό σενάριο παραμένει "ζωντανό", όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 818 - 813 μονάδων, ενώ για τους πολύ γρήγορους το "stop" έχει ανέβει στις 803 μονάδες.
Πάντα η πρώτη αντίσταση στις 841 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 850 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις μη Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο τίτλος του ΟΛΠ (+3,95%) συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σημειώνοντας νέα υψηλά 18 μηνών. Σημαντική για την βραχυπρόθεσμη τάση, η ζώνη αντίσταση των 15,30 - 15,60 ευρώ, ενώ η συνεχιζόμενη κινητικότητα έδειξε να "αφυπνίζει" και τον ΟΛΘ (+1,43%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Μάλιστα την περίπτωση του τελευταίου και στα 21,00 ευρώ, άλλαξαν χέρια 15544 τεμ. (όχι "πακέτο").

Από την άλλη, όσοι "πανηγύρισαν" την χθεσινή επιστροφή του ΟΠΑΠ (-0,89%) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και σε νέα υψηλά 30 μηνών, σήμερα είδαν τον τίτλο να μην έρχεται σε επαφή με το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση και αν επιστρέψουν οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 10,50 ευρώ.

Τουλάχιστον εντυπωσιακή η συνεχιζόμενη πλαγιοανοδική κίνηση της Viohalco (+4,94%). Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,50 ευρώ, βάζουν σαν minimum στόχο τα 2,78 ευρώ.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η "κόντρα" μεταξύ ΔΕΗ (+2,21%) και ΑΔΜΗΕ (+0,43%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,11%) που έχει μπροστά της την αντίσταση στα 3,90 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 3,93 ευρώ) και επόμενη στα 4,05 ευρώ.

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το +29,91% της Mermeren, με τον τίτλο να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά, στον απόηχο της ανακοίνωσης σύμφωνα με την οποία "η Mermeren ενημερώθηκε ότι οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Stone Works Holdings Coöperatief U.A., ιδιοκτήτριας του 88,4% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren, υπέγραψαν οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της Stoneworks στην εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες Α.Ε.". Άγνωστο αν θα υποβληθεί δημόσια πρόταση, όμως σε κάθε περίπτωση η είδηση έτυχε θετικότατης υποδοχής από το ταμπλώ και όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στον τίτλο, μόνο τυχαία δεν κινήθηκαν.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Mermeren

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Αλουμύλ (+4,49%) και Quest (+5,4%), με την τελευταία να δείχνει ότι ξαναβρήκε αγοραστές.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον Παπουτσάνη (+6,03%), "πενταρέ" για την ΕΥΔΑΠ (+0,17%) και "εξαρέ" για την ΕΥΑΘ (+2,46%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Έλαστρον (+4,46%), νέα υψηλά 33 μηνών για την ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+1,38%) και νέα ιστορικά υψηλά για την Cenergy (+1,92%), από τότε που μπήκε στο ταμπλό του Χ.Α. (ΣΩΛΚ+ΕΛΚΑ).

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+5,5%), δίνοντας και σήμα αγοράς, ενώ τις έξι έφθασαν οι συνεχόμενες συνεδριάσεις για το Πλαίσιο (+6,15%), έστω και αν υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,64 ευρώ. Τεχνικά δείχνει ότι μπορεί να κινηθεί προς τα 5,12 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 4,40 ευρώ.

Δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα, όμως ένας πρώτο προβληματισμός εμφανίστηκε σε όσους ασχολούνται με την εικόνα των βασικών δεικτών, έστω και αν επισημαίνεται ότι "και οι διορθώσεις είναι εντός προγράμματος".

Σε κάθε περίπτωση με βάση τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,61%), οι 2163 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη και το "intraday stop" στις 2129 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 2198 μονάδες και στόχος οι 2205 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θετική παραμένει η αποτίμηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup από την Ελληνική Κεφαλαιαγορά, παρά το γεγονός ότι διάφορα σημεία μένει να αποσαφηνιστούν στη συνέχεια" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η αβεβαιότητα για τις σχέσεις της Χώρας με τους Δανειστές έχει εξαλειφθεί σε σημαντικό βαθμό, με τον Γενικό Δείκτη να "σκαρφαλώνει" σε υψηλά 2 ετών, και τη διάσπαση των 800 μονάδων να επιτυγχάνεται φαινομενικά εύκολα, με σερί ανοδικών συνεδριάσεων.

Πλέον όλοι αναμένουν την πορεία της πραγματικής Οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει αφενός τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στα επόμενα τρίμηνα (κερδοφορία, "κόκκινα δάνεια" κλπ), αφετέρου την πίστη των εγχώριων επενδυτών στις προοπτικές που υπάρχουν για συνέχιση στην ανοδικότητα της τάσης του Χ.Α.

Η περεταίρω πορεία των θεμελιωδών μεγεθών εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών μέτρων, που αναμένεται να συνεχίσουν να πλήττουν την Ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι Δημόσιες επενδύσεις καλούνται να στηρίξουν το κενό στην εγχώρια ζήτηση. Από διαγραμματική άποψη, ο ανοδικός στόχος του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 850 μονάδες, ενώ η βασική στήριξη στις 800.

Θετικό το κλίμα και στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ενώ η απόδοση του Κρατικού δεκαετούς δείχνει έτοιμη να πέσει κάτω και από τα επίπεδα του 2014, στην περιοχή του 5,50%, υποστηρίζοντας έτσι τα σενάρια για σταδιακή έξοδο στις Αγορές.

Διεθνώς και σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) η αύξηση των επιτοκίων της Fed δεν δημιούργησε προβληματισμό, με τον Dow να παραμένει σε ιστορικά υψηλά, συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες Μετοχικές Αγορές. Αντίθετα, σε πτωτική φάση βρίσκονται τα περισσότερα Εμπορεύματα, με το Πετρέλαιο να σημειώνει σημαντική υποχώρηση, καθώς, όπως φαίνεται, η Παγκόσμια παραγωγή συνεχίζει να υπερβαίνει την κατανάλωση.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Η νέα βύθιση του Πετρελαίου έφερε σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-1,53%).

Με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο Shanghai Composite (+0,52%), καθώς οι Κινεζικές μετοχές εξασφάλισαν για πρώτη φορά την είσοδο στους Παγκόσμιους δείκτες αναφοράς για τις μετοχές MSCI, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για τις προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει Διεθνή κεφάλαια. Η κίνηση αυτή σημαίνει πως οι μετοχές της Ηπειρωτικής Κίνας, γνωστές ως μετοχές "τύπου Α", θα περιληφθούν τον επόμενο χρόνο στους εμβληματικούς δείκτες του MSCI για τις Αναδυόμενες Αγορές, αναγκάζοντας τα επενδυτικά funds αξίας 1,6 τρισ. που τους παρακολουθούν να αγοράσουν μετοχές.

Αρνητικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, μικτές διαθέσεις δείχνουν να επικρατούν στο NYSE.

Απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Ερχόμενοι στην Γηραιά Ήπειρο, "η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει την στήριξη προς την Ευρώπη", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας πως έχουν υπάρξει μια σειρά από φιλοευρωπαϊκά εκλογικά αποτελέσματα τελευταία, με πιο πρόσφατο αυτό στη Γαλλία. Πρόσθεσε επίσης πως το "Brexit" ενδέχεται να επηρέασε το κλίμα και στη Γερμανία.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της μεγαλύτερης Ιταλικής Τράπεζας Λιανικής, Intesa Sanpaolo, ενέκρινε την πραγματοποίηση προσφοράς για την εξαγορά των καλών στοιχείων ενεργητικού των δύο Ιταλικών Τραπεζών της Περιοχής του Βενέτο", δήλωσε στο Reuters καλά πληροφορημένη πηγή.

Oι Ιταλικές εφημερίδες "La Stampa" και "Il Messaggero" ανέφεραν στις ιστοσελίδες τους ότι εγκρίθηκε η κατάθεση προσφοράς για τα υγιή στοιχεία ενεργητικού της "Banca Popolare di Vicenza" και της "Veneto Banca", μετά από μια ανακεφαλαιοποίηση τους από το Κράτος και την μεταφορά των κακών στοιχείων ενεργητικού σε ένα όχημα ειδικού σκοπού.

Το όχημα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το Κράτος, καθώς και από τους μετόχους και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης των Τραπεζών.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν το Μάιο στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών NΑR, οι μεταπωλήσεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 1,1% το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,62 εκάτ. μονάδων από 5,57 εκάτ. Το επίπεδο αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο της τελευταίες δεκαετίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 5,56 εκάτ. μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε έκθεση προς τους πελάτες της, η HSBC προειδοποιεί πως "η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους Πιστωτές της, αν είναι εντέλει να απεξαρτηθεί από τις δόσεις μετρητών διάσωσης και να βγει στις Αγορές χρέους".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 818,52 μονάδες (-1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 822,23 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,32 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,45%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 53,3 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ), ενώ Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και ΟΛΠ.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με νεότερη μείωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.088 συμβόλαια).

Στα 5.377 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.527 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.608, 1.251 για τον Ιούλιο, 357 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.161,25) κινήθηκε μεταξύ 2.151,75 και 2.170 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.800 Eurobank, 5.000 Viohalco, 5.000 Ελ. Πετρελαια, 18.400 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.149), Πειραιώς (17.051), Εθνική (11.504), MIG (885), Alpha Bank (2.630), ΟΤΕ (290), Μυτιληναίο (168), Viohalco (729), Ελ. Πετρέλαια (262), Ελλάκτωρα (184), Cenergy (1.086), Τέρνα Ενεργειακή (135), ΕΧΑΕ (116), Intralot (347), Motor Oil (138), ΓΕΚ (100).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 77.413, Eurobank 36.155, Εθνική 115.204, Alpha Bank 27.720 και Πειραιώς 214.594.

Ας σημειωθούν τα 250 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 0,35 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 10.415.654 τεμ., (από 10.065.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 11.773.591 τεμ. (10.038.489), Εθνική 22.811.707 τεμ. (22.811.707) και Eurobank 8.886.046 τεμ. (7.958.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v