Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση καταλύτη το Χρηματιστήριο

Η κόπωση σε δεικτοβαρή blue chip και οι προσδοκίες για ανάταση των τραπεζικών μετοχών. Ποια είναι τα όρια βραχυπρόθεσμης κίνησης για Γενικό Δείκτη και blue chip. Το σενάριο εξόδου στις αγορές και η αναμονή για Fitch.

Σε αναζήτηση καταλύτη το Χρηματιστήριο

Ιδιαίτερα κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση, θεωρούνται οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου θα λείψουν οι όποιες "πινελιές" "window dressing" και βέβαια σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συναλλακτική δραστηριότητα, αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η Wall Street την Δευτέρα έχει ημιαργία και την Τρίτη αργία (Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Με εμφανή, από την συνεδρίαση της Παρασκευής, την "κόπωση" σε αρκετά από τα μη Τραπεζικά blue chips, το "βάρος της ευθύνης" πέφτει στον Τραπεζικό κλάδο, που θα κληθεί να δείξει αν η σχετική κινητικότητα που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας θα έχει και συνέχεια, ή ήταν απλά μία προσπάθεια σχετική "ωραιοποίησης" των αποτιμήσεων και η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει δριμύτερη

Μένοντας στις Τράπεζες, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ελέγξει μέσα στο 2017 τις Ελληνικές Τράπεζες, για να καταγράψει την πρόοδο που έχουν κάνει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων", δήλωσε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Sabine Lautenschlaeger σε επιστολή της προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή της κ. Lautenschlaeger ήταν απάντηση σε ερώτημα του ΔΝΤ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την εποπτική δουλειά της ΕΚΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος στη Χώρα. 

Εν τω μεταξύ, "το τελευταίο πρόγραμμα με συμμετοχή του ΔΝΤ αντικρούει τη μετάθεση ευθυνών στους Πιστωτές και τοποθετεί πιθανά μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστούν, στο τέλος του προγράμματος", επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στα "Νέα".
Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει το ΔΝΤ ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης Ευρωπαϊκής Χώρας.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και αν συνεχιστεί η "κόπωση" - συσσώρευση για τους περισσότερους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Αγορά και όσοι συνεχίζουν να την παρακολουθούν, έχουν "ανάγκη" να συνεχιστεί, ή ακόμα καλύτερα να αυξηθεί η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προκειμένου να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον.

Σε μία τέτοια περίπτωση τίτλοι όπως των Τέρνα Ενεργειακή, Κρι Κρι, Ιασώ, Cenergy, ΚΛΜ, Ίλυδα, Profile, Παπουτσάνης, Χαλκόρ και γιατί όχι και "νέες ιδέες", θα πρέπει να παραμείνουν σε αυξημένη κινητικότητα, μέχρις ότου αποφασίσουν την επόμενη κίνησή τους οι πιο "μεγάλοι" του ταμπλώ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά δεν πρέπει μόνο να δείχνει ευχέρεια διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, αλλά και αν μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά καλύτερες τιμές για τους βασικούς της δείκτες, ακόμα και χωρίς Τραπεζικές βοήθειες.

Θεωρείται περισσότερο από σίγουρο, ότι όσο ο Δείκτης κινείται στο γνωστό εύρος 809 - 835 μονάδων το ενδιαφέρον θα περιορίζεται σε επιμέρους τίτλους και οι συναλλαγές θα παραμένουν χαμηλές στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στην περίπτωση του τελευταίου, κατοχύρωση των 2.145 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση στο 2.125, ή 2.111. Το 2.160 και 2.173 είναι κοντινές αντιστάσεις με το 2.185 κύρια. "Intraday position long" με "stop" τις 2.145 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζεται η συσσώρευση χωρίς λύση. Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 827 μονάδες είναι η κύρια αντίσταση, που πρέπει να σπάσει αν θέλει να δώσει το 835 σε πρώτη και το 848, πιθανώς, σε δεύτερη φάση. Το 815 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα δοκιμάσει το ημερήσιο "stop" του 809.

Όσον αφορά τα επιμέρους, από Δευτέρα 3/7, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή το οποίο προήλθε από τη διανομή αποθεματικών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,17 ανά μετοχή).

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΧΑΕ, το ποσό της επιστροφής κεφαλαίου που θα καταβληθεί ανά μετοχή (0,24 ευρώ) προσαυξάνεται με το ποσό που αντιστοιχεί στις 5.020.563 ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία, οι οποίες δεν δικαιούνται επιστροφής κεφαλαίου και διαμορφώνεται στο ποσό των 0,25997 ευρώ ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής (Δευτέρα 24/07/2017) είναι πριν από την λήξη (στις 15/09/2017) του Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) με υποκείμενο τίτλο την μετοχή της ΕΧΑΕ και μετά από την λήξη (στις 21/07/2017) του ΣΜΕ με υποκείμενη αξία τον δείκτη FTSE/ATHEXLARGECAP (στη σύνθεση του οποίου συμμετέχει η εταιρεία).

"Πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση με 'άξονα' τις 820 μονάδες, πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, προσπαθώντας να μετρήσει τις υπάρχουσες δυνάμεις για μια συνέχεια στην ανοδική τάση προς το όριο των 850 με 860 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Σημεία αναφοράς για μεν τους αγοραστές είναι το επίπεδο των 830 μονάδων και για δε τους πωλητές το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Οποιαδήποτε επαφή με τα εν λόγω επίπεδα θα αγγίξει τις "ευαίσθητες χορδές" της Αγοράς. Πάντως η πρώτη αίσθηση που έρχεται από τις διαγραμματικές αναλύσεις των  επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων, μετά κυρίως και την αποκοπή των μερισμάτων, πλην του ΟΤΕ, του ΟΛΠ και των ΕΛΠΕ, είναι η "κόπωση". Μάλιστα κάποια διαγράμματα έχουν αρχίσει και δείχνουν φαινόμενα ανοδικής οροφής, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου έως το τέλος του έτους μπορεί να είναι  τις τάξεως του 6% με 10%.

Ο μόνος κλάδος που θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 860 μονάδων και να τραβήξει το "άρμα" του Γενικού Δείκτη προς το επίπεδο των 920 μονάδων είναι ο Τραπεζικός. Κάτι όμως που στη παρούσα φάση, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων νέων, φαντάζει ως "όνειρο θερινής νυκτός".

Εγκλωβισμένος γύρω από τις 2.150 μονάδες  βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναμένοντας εντολές. Στήριξη παρουσιάζει το σημείο των 2.126 μονάδων, ενώ αντίσταση η ζώνη των 2.215 με 2.240 μονάδων.

Εδώ  η διαγραμματική αναμονή είναι πολύ πιθανό να λάβει τέλος μετά και το κλείσιμο εξαμήνου,  που ως είθισται λαμβάνει χώρα ο "καλλωπισμός" των Θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Τέλος, ο Τραπεζικός Δείκτης παρέμεινε όλη την εβδομάδα κάτω από βραχυχρόνιο όριο εγρήγορσης των αγοραστών, στις 1.055 μονάδες. Πιθανή κίνηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών άνω του εν λόγω ορίου, θα σπρώξει τον δείκτη να αναμετρηθεί με την πολύ σημαντική περιοχή των 1081 μονάδων. Αντιθέτως ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 1000 μονάδες θα ανοίξουν το δρόμο για μια κατάβαση προς το πρώτο "προπύργιο" των "Bulls" στις 954 μονάδες.

"Επιμέρους  διαγραμματικά σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πιθανής απασφάλισης  των πωλητών είναι τα 2,05€ για την Alpha, τα 0,31€ για την Εθνική, τα 0,90€ για τη Eurobank  και τα 0,20€ ή 4€ μετά το reverse  split της Πειραιώς" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
  
"Το εξάμηνο που μόλις τελείωσε ήταν το καλύτερο για το Γενικό Δείκτη από το 1999, όταν η Αγορά είχε καταγράψει στο πρώτο μισό της χρονιάς κέρδη 47,3% και ένα από τα καλύτερο στον Κόσμο φέτος" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης. Σε αυτή την επίδοση οι Εμποροβιομηχανικές εταιρείες είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος δεν είχε ομοιόμορφη κατανομή αποδόσεων, επηρεασμένος από το δύσκολο ξεκίνημα της χρονιάς, σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στους ισολογισμούς.

Αν και η συνέχεια είναι πιο δύσκολη από πλευράς εντοπισμού των προφανών φθηνών αποτιμήσεων, το οικονομικό περιβάλλον έχει κάποια εχέγγυα για να διατηρήσει την θετική ψυχολογία με σημείο αιχμής την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων στην οποία εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρείες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Lamda, Τράπεζες κ.λπ.).

Το σβήσιμο των συναλλακτικών τζίρων που παρατηρήθηκε στο τέλος του μήνα, είχε ως φυσικό επακόλουθο η Αγορά να κατεβάσει ταχύτητα και να κινηθεί στην ευθεία. Οι ενδείξεις όλες συντείνουν ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα είναι μια μικρή, ή μεγάλη επανάληψη του περυσινού Καλοκαιριού, με την Αγορά να κινείται πλάγια σε καθεστώς χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η ατζέντα του Ιουλίου σε ότι αφορά τα γεγονότα εσωτερικού ενδιαφέροντος είναι "αραιογραμμένη" με κυριότερες ημερομηνίες την 18η Ιουλίου όπου η Fitch θα εκδώσει την "ετυμηγορία" της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας, ενώ στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Στο εξωτερικό η έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τρίμηνου, μετά το α’ δεκαήμερο του Ιουλίου, αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον Τραπεζικό κλάδο. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις Αγορές, για την αναχρηματοδότηση της τριετίας ύψους 2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 17 Ιουλίου, το οποίο στην παρούσα φάση έχει μάλλον χαρακτήρα επιθυμίας, παρά "πατάει" στην υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σεναρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στην περιοχή των υψηλών διετίας, απορροφώντας τις πιέσεις μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών, μετά το ράλι των 5 μηνών που έχει προηγηθεί. Οι προδιαγραφές της ανόδου δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο η μείωση της δυναμικής των συναλλαγών πιθανότατα να βάλει την Αγορά σε αναμονή. Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν στα γνωστά νούμερα των 790 και 850 μονάδων.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί μερικώς, μεγαλώνοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό περιθώριο, ενώ η επιτόπια κίνηση στο στενό εβδομαδιαίο εύρος (μόλις 14 μονάδες) ενεργοποίησε εκ νέου σήμα πώλησης από τον MACD, χωρίς όμως να αποκτά κάποια απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής που θα έθετε σε δοκιμασία την τάση.

"Ως εκ τούτου το 'επιτόπιο τροχάδην' φαίνεται επικρατέστερο για την συνέχεια, αναμένοντας τον επόμενο βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα θέσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς σε ετοιμότητα" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v