Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρόλος-κλειδί στις τράπεζες για να βγει τάση

Η στασιμότητα στην κορυφή και οι κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση οριοθετούν το πλαίσιο στην εγχώρια αγορά. Η προσοχή παραμένει στις τραπεζικές μετοχές. Οι αργίες στις ΗΠΑ φωτογραφίζουν περιορισμένες συναλλαγές το διήμερο.

ΧΑ: Ρόλος-κλειδί στις τράπεζες για να βγει τάση

Καλό -χρηματιστηριακά- μήνα, μια που με τη σημερινή συνεδρίαση ανοίγει η αυλαία για τον Ιούλιο. Περιορισμένων συναλλαγών αναμένονται οι Δευτέρα και Τρίτη -ημιαργία σήμερα στη Wall Street, αργία αύριο (Ημέρα Ανεξαρτησίας)-, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα σε μία ούτως ή άλλως υποτονική αγορά, ελλείψει ουσιαστικών καταλυτών σε αυτή την καμπή της αγοράς. 

Το θετικό κλείσιμο του πρώτου 6μήνου αναμφίβολα βελτίωσε τη θέση πολλών θεσμικών χαρτοφυλακίων, με τον ΓΔ στις 823,74 μονάδες να «μετρά» απόδοση 28,01%, γεγονός που είχε να δει χρόνια τώρα το ΧΑ, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 1.040 να έχει ανακτήσει ένα μικρό μέρος (21,73% από τα χαμηλά), τον FTSE25 στις 2.153,01 με 23,67% και με... πρωταθλητή τον FTSE Mid Cap, καθώς ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.091,73 μονάδες έδωσε απόδοση 44,89%, επαναφέροντας στο παιχνίδι ορισμένα από τα εγχώρια επενδυτικά-επιχειρηματικά σχήματα που για πολύ καιρό είχαν μείνει αδρανή.

Το τελευταίο -δηλαδή η αφύπνιση της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας- ήταν κατά την εκτίμηση μας από τα σημαντικότερα κέρδη μίας αγοράς που δείχνει διαθέσεις να αφυπνισθεί, ενός κοινού που έστω και διστακτικά (ξανα)δοκιμάζεται χρηματιστηριακά. Ενδεχομένως να είναι και ένας από τους καταλύτες ικανούς να συντηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον σε μία αγορά που άμεσα δεν έχει να επενδύσει σε ένα μεγάλο γεγονός, μία εξέλιξη που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για κάτι ουσιαστικά πιο υψηλό σε επίπεδο δεικτών. 

Σε αναζήτηση καταλυτών το ΧΑ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο τελευταίο σχόλιό του, εκτιμώντας ως κρίσιμες τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδος, καθώς θα λείψουν οι πινελιές window dressing. 

Η εμφανής κόπωση αρκετών μη τραπεζικών blue chips ρίχνει το... βάρος της ευθύνης ακριβώς στον τραπεζικό κλάδο, που θα κληθεί να επιβεβαιώσει (ή όχι) τη σχετική κινητικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον ΔΤΡ να έχει ως εμφανή σημεία αναφοράς τις 1.080 (ως άνω) και τις 1.020 (ως κάτω) επίπεδα. 

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, σε μία σειρά επιλεγμένων μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας έχουν ενισχυθεί οι συναλλαγές, έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις, κάτι που συνήθως παρατηρείται σε φάσεις ολοκλήρωσης ενός ανοδικού κύκλου. Το αν αυτό όντως συμβεί, θα φανεί από τις αντοχές που έχουν ακόμη συγκεκριμένα blue chips-σηματωροί, ικανά να οδηγήσουν (ή όχι) τον FTSE25 υψηλότερα των 2.175 και 2.190 μονάδων, σε μία αγορά που στερείται καθοριστικών ορόσημων -πέραν των ημερομηνιών της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch (18 του μηνός), των δύο πληρωμών στην ΕΚΤ και της λήξης του 3ετούς (των 2 δισ. στις 17 του μηνός), με τον τραπεζικό κλάδο να είναι αυτός που θα κάνει τη διαφορά προς τα υψηλότερα (για τις 850 ή 860), ή για λίγο χαμηλότερα προς τις 810-805 μονάδες. 

Ενδεχομένως προτιμότερο σε αυτή την φάση -εκτός εάν παρουσιαστεί θεαματική ανατροπή- μία αργόσυρτη κίνηση της αγοράς -σε επίπεδο ΓΔ-, με εναλλαγές στις αποδόσεις και δημιουργία διαδοχικών στηρίξεων που συνήθως υπέρ των αγοραστών λειτουργούν (στις διορθωτικές ευκαιρίες), με παράλληλη συνέχιση της απόδοσης συγκεκριμένων πρωταγωνιστών (για το 6μηνο: Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ), είτε νέων που θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες. 

Σήμερα, 3 Ιουλίου, χωρίς το μέρισμα (0,20/μετοχή - 0,17% χωρίς τον φόρο 15%) για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτά για αρχή... και βλέπουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v