Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικές κινήσεις κρατούν «ζεστό» το Χρηματιστήριο

Το placement για το 20% της Grivalia έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιχειρηματικών κινήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, που δείχνουν το ενδιαφέρον ξένων παικτών για την εγχώρια αγορά. Από υψηλά 25 μηνών εκκινά η συνεδρίαση. Κλειστή η Wall Street.

Επιχειρηματικές κινήσεις κρατούν «ζεστό» το Χρηματιστήριο

Με «ξένα καύσιμα» συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό 25 μηνών στις 829,56 μονάδες. Ενα από τα καλύτερα πρώτα 6μηνα για το ελληνικό χρηματιστήριο από το 2000 και εντεύθεν, την ώρα που η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καλά κρατεί, με αποτέλεσμα το yield του 2ετούς να υποχωρεί στο 3,75%. Και αυτό σε μία συγκυρία, που στις ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται να ολοκληρωνόταν έναν μικρός διορθωτικός κύκλος που τις είχε οδηγήσει σε χαμηλά δύο μηνών. 

Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν αυτόν τον αδιαμφισβήτητα θετικό κύκλο της ελληνικής αγοράς (ανοδικά οι μετοχές, καθοδικά τα ομόλογα) στις θέσεις που για τον έναν ή τον άλλον λόγο έχουν «χτίσει» και «χτίζουν» ξένα κεφάλαια, που σε αντίθεση με προηγούμενες φορές δεν περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις funds σε αμκ τραπεζών αλλά σε επενδυτικές κινήσεις σε εισηγμένες. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα ενεργοποιούνται και άλλα κεφάλαια που τοποθετούνται στις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων μεγάλων επιχειρήσεων (ΟΠΑΠ, Sunlight, Μυτιληναίος), δημιουργώντας προϋποθέσεις μόχλευσης και σε επιχειρηματικό πεδίο. 

Ολα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό όπου, εφόσον επανακτάται (έστω σταδιακά και μετά κόπων και βασάνων) η λεγόμενη «εμπιστοσύνη των αγορών», προοιωνίζεται ενδιαφέρον, αν μη τι άλλο. 

Η χθεσινή κίνηση της Eurobank να προχωρήσει στη διάθεση ποσοστού 20% της Grivalia με ελάχιστη τιμή τα 8,80 ευρώ, με ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από τους ομίλους Fairfax και Pimco (ήδη μετόχους της εισηγμένης), μόνο αποσπασματική δεν θεωρείται από τους ανθρώπους της αγοράς αλλά ως μέρος μίας ευρύτερης αναδιάταξης δυνάμεων, που συντελείται στην ελληνική αγορά σε διάφορους κλάδους και τομείς δραστηριότητες.

Ισχυρός και καθοριστικός ο ρόλος του λεγόμενου «ξένου παράγοντα», που κυρίως επενδυτικά τοποθετείται σε assets και επιχειρήσεις. Από αυτή την άποψη, το placement της Grivalia εντάσσεται στο ευρύτερο σκηνικό που μόλις πριν από ένα μήνα οδήγησε την κοινοπραξία Calamos-Exin να αποτιμήσει για 1 δισ. ευρώ το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, στις αρχές Απριλίου τη CVC Capital Partners στο να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ομίλου Metropolitan Hospital (σ.σ. το deal θεωρείται πως ακόμη έχει κάποιες λεπτομέρειες για να κλείσει...). Σκηνικό που κατά πώς φαίνεται θα εμπλουτίζεται και αναδιαμορφώνεται με νέες επιχειρηματικές κινήσεις και συμφωνίες σε κλάδους αιχμής αλλά και τομείς όπου το «έξυπνο χρήμα» διαβλέπει ευκαιρίες και περιθώρια δραστηριοποίησής του στη συνέχεια.

Στην αγορά προεξοφλούν πως η όλη διαδικασία θα βοηθηθεί (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) από την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, από την εκκαθάριση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από μη τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά ακόμη και από την ολοκλήρωση ενός κύκλου ζωής επιχειρηματιών και εταιρειών που σημάδεψαν την εγχώρια σκηνή. 

Αυτά (και πολλά ακόμη) εξηγούν τη στροφή ξένων funds, ομίλων αλλά και ιδιωτών προς τις εισηγμένες, διαδρομή που φαίνεται πως τελευταία ακολουθούν και ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές. Από τη... λαϊκού χαρακτήρα συμμετοχή στο ομόλογο του Μυτιληναίου μέχρι την αφύπνιση εγχώριων επενδυτικών σχημάτων σε εισηγμένες της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας καταδεικνύεται πως υπάρχει και χρήμα και διάθεση για να τοποθετηθεί, να επενδυθεί (προφανώς και για να... τζογαρισθεί). Ακριβώς αυτή η εκτίμηση αρκετών (όλο και περισσότερων σταδιακά) φαίνεται πως αποτυπώνεται σε ένα άλλο... μέτωπο, αυτό των κρατικών τίτλων, που παρότι είναι μία εξαιρετικά «ρηχή αγορά» δεν παύει να αποτελεί σημείο αναφοράς και ενίοτε προπομπός όσων έπονται. 

Σε αυτή την ευρύτερη λογική αποδίδεται η θετική πορεία ενός μέρους της αγοράς το πρώτο 6μηνο, οι λελογισμένες προσδοκίες που καλλιεργούνται για τη συνέχεια και που εν πολλοίς συντηρούν στο επιμέρους την εικόνα και των τελευταίων συνεδριάσεων, φτάνοντας μέχρι και τη χθεσινή. 

Με αυτά και με εκείνα συνεπώς το ΧΑ στις 829,56 μονάδες και το 2ετές στο 3,75%. 

Συνεδρίαση με τις «ελαφρές ταξιαρχίες» στο προσκήνιο η χθεσινή, που ωστόσο είχε ως κύριο μοχλό υποστήριξης το 2,14% του τραπεζικού κλάδου -με τον ΔΤΡ να πλησιάζει προς τις  1.080-1.090 μονάδες-, τον ΟΤΕ να επανακάμπτει προς το υψηλό των 10,90 ευρώ, τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα να «ανασαίνει» έως το 1,61 ευρώ, με 73 μετοχές να «κλείνουν» στο συν (οι 11 με διψήφιο ποσοστό) και τους επαγγελματίες της αγοράς να εκτιμούν πως σε ενδεχομένως λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών θα γίνει ακόμη μία «αναμέτρηση» πωλητών - αγοραστών, με τη βραχυπρόθεσμη τάση (εβδομαδιαία) να μην αποκλείει μία οπισθοχώρηση αλλά με τη μεσο-μακροπρόθεσμη να παραμένει ανοδική. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v