Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο οι «ελαφρές ταξιαρχίες»

Η κινητοποίηση των «μικρομεσαίων» του ταμπλό και οι επιλεκτικές κινήσεις στο χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συνεχίστηκε η ανάκαμψη στις τράπεζες, πονοκέφαλος ο χαμηλός όγκος συναλλαγών. Καταλύτες αναζητούν οι επενδυτές.

ΧΑ: Στο επίκεντρο οι «ελαφρές ταξιαρχίες»

Εμφατικό ποδαρικό έκανε η Περιφέρεια στην πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι τα "ευέλικτα σχήματα" αποδίδουν καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρά τον συνεχιζόμενο χαμηλό τζίρο, για τον οποίο, πιθανότατα, θα έπαιξε ρόλο και η σημερινή ημιαργία - αυριανή αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας), οι τίτλοι μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης πραγματοποίησαν την καλύτερη εμφάνιση των τελευταίων πολλών μηνών και η αναφορά γίνεται πάντα για τίτλους που συνδυάζουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές.

Και εδώ προκύπτει το αμέσως επόμενο ερώτημα, το οποίο σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης αναφέρει: "μήπως η αυξημένη κινητοποίηση στους 'μικρούς' του ταμπλώ, σηματοδοτεί τον ερχομό του τέλους του ανοδικού κύκλου;".

Σε αυτό το ερώτημα, θα κληθούν να απαντήσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι για την σημερινή, μεγαλύτερη, κινητοποίηση των "μικρομεσαίων" του ταμπλώ, που μακάρι να συνεχιστεί, ευνοϊκές συνθήκες δημιούργησαν επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με θετικό πρόσημο, μετά το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Τεχνικά, για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading και αρνούνται να στρέψουν την προσοχή τους στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, η Alpha Bank (+1,85%) για να δώσει σήμα αγοράς θέλει δύο κλεισίματα υψηλότερα των 2,20 ευρώ και η Εθνική (+3%) υψηλότερα των 0,357 ευρώ.

Διατηρούν το "long" σήμα οι Eurobank (+1,53%), όσο παραμένει ψηλότερα των 0,909 ευρώ και η Πειραιώς (+2,79%) ψηλότερα των 0,206 ευρώ.

Για τον Τραπεζικό δείκτη (+2,14%) θεωρείται θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1044 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1085 μονάδες. Όμως για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, το κλείσιμο - σηματωρός, θα είναι υψηλότερα των 1100 μονάδων, που θα βάλει σε σκέψεις όσους αύξησαν την ρευστότητά τους και παραμένουν εκτός Αγοράς.

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Δεδομένου ότι έχει διαρρεύσει παντού η διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να βγει στις Αγορές, έχει ιδιαίτερη σημασία η πορεία της απόδοσης του 10ετούς τις επόμενες ημέρες. Ο στόχος της διαρροής φαίνεται να είναι κυρίως το μέγεθος της αποδοχής μιας τέτοιας κίνησης από την Επενδυτική Κοινότητα, ήτοι μια περαιτέρω αποκλιμάκωση στην περιοχή του 4,5% ενδεχομένως να εκληφθεί ως αυξημένη πιθανότητα επιτυχίας τους εγχειρήματος από την Κυβέρνηση. Αυξημένη θα είναι στο εξής η συσχέτιση της Αγοράς μας με τα Διεθνή Χρηματιστήρια, ενώ ελλείψει σημαντικών εξελίξεων, αλλά και λόγω εποχής, αναμένουμε συρρίκνωση του τζίρου" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Η εβδομάδα που ξεκινάει, περιλαμβάνει τη αυριανή αργία της Wall Street και προσφέρεται για συντήρηση συνθηκών συσσώρευσης, με μικρή μεταβλητότητα, σε παράλληλη πορεία με το κλίμα ραστώνης που δημιουργεί το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών. Σκηνικό για "stock-picking επομένως" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να ελέγξει μέσα στο 2017 τις Ελληνικές Τράπεζες, για να καταγράψει την πρόοδο που έχουν κάνει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων", δήλωσε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Sabine Lautenschlaeger σε επιστολή της προς την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή της κ. Lautenschlaeger ήταν απάντηση σε ερώτημα του ΔΝΤ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την εποπτική δουλειά της ΕΚΤ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός πιθανού προγράμματος στη Χώρα.

Εν τω μεταξύ, "το τελευταίο πρόγραμμα με συμμετοχή του ΔΝΤ αντικρούει τη μετάθεση ευθυνών στους Πιστωτές και τοποθετεί πιθανά μέτρα για το χρέος, αν και εφόσον χρειαστούν, στο τέλος του προγράμματος", επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στα "Νέα".
Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει το ΔΝΤ ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης Ευρωπαϊκής Χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Στα 18 - 20 δισ. ευρώ στοχεύουν να ανεβάσουν τις χορηγήσεις το 2019 οι Ελληνικές Τράπεζες, από 14 δισ. ευρώ το 2018 και 10 δισ. ευρώ το 2017, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά από οκτώ χρόνια αρνητικής πιστωτικής επέκτασης, οι διοικήσεις των Τραπεζών εκτιμούν ότι το 2018 το πρόσημο θα είναι θετικό. Εκτίμηση που συμμερίζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική υπογραμμίζεται πως η 'πιστωτική συστολή' ,όπως χαρακτηρίζει την κλειστή στρόφιγγα του δανεισμού, φαίνεται να φθάνει στο τέλος της, όσον αφορά στην Τραπεζική χρηματοδότηση των μη Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της χρηματοδότησης προς τα Νοικοκυριά κοντεύει να μηδενιστεί. Βέβαια ο ρυθμός αύξησης της χρηματοδότησης συναρτάται από τον ρυθμό μείωσης των 'κόκκινων' δανείων. Όσο καλύτερο και ουσιαστικότερο αποτέλεσμα θα έχουν οι Τράπεζες στη μείωση των δανείων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το άνοιγμα της στρόφιγγας των χορηγήσεων. Οι νέες χορηγήσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο δάνεια προς Επιχειρήσεις και ελάχιστα προς τα Νοικοκυριά, ενώ σε αντίθεση με το παρελθόν, θα δίνονται με αυστηρά κριτήρια".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εντυπωσιακά χαμηλή παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα στην Αγορά Παραγώγων και στα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κάτι που δεν αποκλείεται όσο ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση στο γνωστό εύρος 809 - 835.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η Αγορά θα συνεχίσει να αναζητά καταλύτες που θα μπορούσαν να αυξήσουν ξανά τις συναλλαγές και να ξεπεραστούν κρίσιμες αντιστάσεις. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η αναζήτηση κατεύθυνσης, με πλάγια κίνηση και επιμέρους επιλογές - τοποθετήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων (-2,77%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή το οποίο προήλθε από τη διανομή αποθεματικών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,17 ανά μετοχή).

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 236αρη, όπου και σήμερα σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών τίτλων συνέχισε να δίνει ενδείξεις κόπωσης, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν τρεις τίτλοι.

Ο Ελλάκτωρας, ο τίτλος του οποίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για "βελτιωμένη ατμόσφαιρα" στην τελευταία γ.σ. Η μετοχή έκλεισε ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 1,58 ευρώ με ημερήσια κέρδη 8,97%, ανοδική διαφυγή από την οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 2,20 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,61 ευρώ (+11,03%).

Ασταμάτητη η Viohalco (+3,42%) άφησε πίσω της και το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ και έχει σαν επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση τα 3,50 ευρώ, ενώ αν ο ΟΤΕ (+2,18%) συνεχίζει να κινείται πλαγιοανοδικά, γρήγορα θα κληθεί να δώσει "μάχη" με το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Κατεβαίνοντας τα "σκαλιά" των κεφαλαιοποιήσεων, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε "γκολ και θέαμα" και παραμένει ζητούμενο να συνεχιστεί ο σημερινός "συνωστισμός" στα "πάνω ράφια" των ημερήσιων κερδισμένων (!)

Ανέβασε σημαντικά συναλλαγές και έκλεισε με πωλητές η Euromedica (+19,87%), ο τίτλος της οποίας από την αρχή του χρόνου σημειώνει απόδοση 2486%, ενώ έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Πήγασος (+19,79%).

Ξανάπιασε τα πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο η Ικτίνος (+4,76%), ενώ ομολογουμένως εντυπωσιακά πράγματα συνέβησαν στην ΚΛΜ (+22,46%), με την γενικότερη εικόνα να δημιουργεί και υπόνοιες "διανομής χαρτιών".

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ίλυδα (+10%), με την προσφορά να παραμένει "στεγνή", ενώ ακόμα ψηλότερα θέλει να κινηθεί η Profile (+13,16%), που συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, πριν "ακούσει" σημαντική επιχειρηματική είδηση…

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ναύπακτος (+7%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,194 ευρώ (κλείσιμο 22/6) και η Ιντρακόμ (+8,59%) σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,392 ευρώ (κλείσιμο 6/6), με την επόμενη σημαντική αντίσταση των 0,50 ευρώ, να είναι επί θύραις.

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών και το σημερινό +5,96% για την Επίλεκτος, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Cenergy (+2,68%) και Κρι Κρι (+0,34%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Έλαστρον (+7,91%) και Χαλκόρ (+5,09%), ενώ "πενταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Άβακας (+20,96%).

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Newsphone (+10%) και βέβαια ασφαλώς και υπάρχουν και άλλες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που δεν τις "έπιασαν τα ραντάρ" της στήλης (!)

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,50%), το 2128 είναι σημαντική κοντινή στήριξη που διάσπαση θα βγάλει πωλητές. Το 2172 είναι η αντίσταση μας που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 2205. "Daily position long" με "stop" τις 2047 μονάδες.

Από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 25 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 3/6/2015 (8238,22 μονάδες).

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μπορεί η Αγορά να μην έχει νέα, μπορεί να μην είχαν οι δείκτες κέρδη, παρόλα αυτά η ρευστότητα έδωσε την αφορμή τόσο στην Περιφέρεια, όσο και σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης να αυξήσουν όγκους και να κλείσουν με σημαντική τάση. Συνήθως αυτό είναι το κλείσιμο ενός κύκλου βραχυπρόθεσμα, παρόλα αυτά δεν ξέρουμε αν ακόμα έχει ολοκληρωθεί και καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε συνετά τα τεχνικά μας σήματα στις επιλογές μας, ή την στρατηγική μας απέναντι στην Αγορά. Με τα νέα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να την κερδίσουμε" τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια το 10ετές spread έκλεισε κάτω από τις 500 μονάδες, θυμίζοντας ότι το χαμηλό έχει καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014 πέριξ των 450 μονάδων, που η Χώρα είχε καταφέρει να δανειστεί από τις Αγορές (Ιούλιος 2014).

Η δόση μας έχει εξασφαλίσει την αποπληρωμή των ομολόγων, παρόλα αυτά η Κυβέρνηση προσδοκά να πάρει ρευστότητα από μία νέα έκδοση. Όλα δείχνουν ότι θα γίνει μία σημαντική έκδοση εντόκων της τάξεως του 1,5 δισ. το επόμενο διάστημα, ενώ οι δηλώσεις Ξένων Αξιωματούχων είναι προς θετική κατεύθυνση, θέλοντας και οι ίδιοι σταδιακά να αρχίσουν να απεγκλωβίζονται από την Ελλάδα.

"Η Αγορά χρειάζεται τζίρους πάνω από τα 70 εκατομμύρια για να λειτουργεί αξιόπιστα. Από την άλλη θα μας φόβιζε μία σημαντική αύξηση του τζίρου για όποιο λόγο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί. Όσο πιο αργά κινείται η Αγορά με εναλλαγές στις αποδόσεις, τόσο πιο υγιές είναι. Δημιουργεί στηρίξεις σε κάθε επίπεδο με αποτέλεσμα να μην φοβίζει" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα για της μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Sensex 30 (+0,97%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,65%).

Αξιοπρόσεκτα κέρδη στην Ευρώπη με τους δείκτες να βαδίζουν προς τα υψηλά ημέρας, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, απώλειες για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

"Οι Αγορές είχαν ένα ήσυχο ξεκίνημα Καλοκαιριού, αλλά η υποτονικότητα ενδέχεται πολύ σύντομα να δώσει τη θέση της σε μεγάλη άνοδο", σύμφωνα με τον ανώτατο στρατηγικό αναλυτή της Bank of America Merrill Lynch, Stephen Suttmeier, που υποστηρίζει πως πλησιάζουν νέα ιστορικά υψηλά. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Suttmeier εντόπισε μια "πολύ σπάνια" ένδειξη στις αγορές που, όπως είχε αναφέρει, θα οδηγούσε τον δείκτη στις 2.400 μονάδες. Αυτή τη φορά ισχυρίζεται πως ο S&P 500 θα φτάσει στις 2.500, ή και υψηλότερα και υποστηρίζει ότι αυτό θα γίνει αυτό τον μήνα.

Ξεκινώντας από την Ασία, η εμπιστοσύνη των Μεγάλων Ιαπώνων Κατασκευαστών ισχυροποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο και άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και πάνω από τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Η άνοδος οφείλεται στην ανοδική πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και των αποθεμάτων, που βελτίωσαν την προοπτική για την εταιρική Ιαπωνία. Ο κύριος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των μεγάλων Κατασκευαστών ενισχύθηκε σε +17 την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου, από +12 το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν χαμηλότερη ανάγνωση στο +15.

Ξανά σε έδαφος ανάπτυξης βρέθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης της Caixin για την Κινεζική Μεταποίηση. Ο PMI της Caixin για τη Μεταποίηση κινήθηκε ανοδικά στο 50,4 τον Ιούνιο, από 49,6 το Μάιο, γεγονός που δείχνει πως αυξήθηκε η δραστηριότητα.

Ερχόμενοι στη Γηραιά Ήπειρο, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΑΑ" της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το outlook να είναι σταθερό. Ο Οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως μια αποχώρηση του Ηνωμένο Βασιλείου δεν θα έχει αντίκτυπο στην αξιολόγηση της Ε.Ε., καθώς η Χώρα θα τιμήσει τις οικονομικές τις υποχρεώσεις προς τις άλλες Χώρες. Εν τω μεταξύ, τα 27 εναπομείναντα Μέλη του Μπλοκ θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στον κοινό προϋπολογισμό και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συνθήκες.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών διαμορφώθηκε μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI Μεταποίησης αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες, από 57 τον Μάιο (57,3 ήταν η αρχική εκτίμηση), το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Ο δείκτης παραγωγής εκτινάχθηκε στις 58,7 μονάδες, από 58,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνας, επίσης σε υψηλό εξαετίας.

Τα Βρετανικά εργοστάσια εμφάνισαν τον Ιούνιο πιο βραδεία ανάπτυξη από το αναμενόμενο, καθώς οι παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, όπως καταδεικνύουν οι σχετικοί δείκτες της Markit. Όπως εκτιμά το Reuters, τα νέα στοιχεία μπορεί να αναγκάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας να το ξανασκεφτεί πριν αυξήσει τα επιτόκια. Ο δείκτης PMI της Markit για τον τομέα της Μεταποίησης υποχώρησε τον Ιούνιο σε 54,3, από το πτωτικά αναθεωρημένο 56,3 το Μάιο. Η μέτρηση βρέθηκε σε χαμηλά τριών μηνών και διαμορφώθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων όλων των οικονομολόγων του πρακτορείου, που ανέμεναν κατά μέσο όρο 56,5.

Εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας τάχθηκαν υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια ζητώντας υψηλότερους μισθούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα συνδικαλιστικός φορέας, εντείνοντας τις πιέσεις προκειμένου να τερματιστεί ο αυστηρός έλεγχος στους μισθούς του Δημόσιου τομέα στη Βρετανία. Το Unite, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα συντήρησης και ασφάλειας στην Κεντρική Τράπεζα θα απεργήσουν για τέσσερις ημέρες από τις 31 Ιουλίου καθώς τους δόθηκε αύξηση μισθού 1%. Η περίοδος αυτή συμπίπτει με την επόμενη συνεδρίαση των Αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μετά την πτώση που καταγράφηκε τον Μάιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο ανακάμπτει, καθώς ενισχύεται στις 94 (από 93,2) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,2 μονάδες). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες, ενώ αντίθετα, επιδεινώνεται το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο.

Οι επιχειρησιακές συνθήκες στον Ελληνικό τομέα Μεταποίησης βελτιώθηκαν τον Ιούνιο. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αύξησης στις νέες παραγγελίες και στην παραγωγή. Το γεγονός αυτό συνέβαλε, με τη σειρά του, σε άλλον έναν γύρο δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) υπέδειξε επέκταση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καταγράφοντας τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Η πρόσφατη τιμή των 50.5 μονάδων του Ιουνίου, υψηλότερη από τις 49.6 μονάδες του Μαΐου, υπέδειξε την πρώτη βελτίωση των συνθηκών του Ελληνικού μεταποιητικού τομέα από τον περασμένο Αύγουστο. Παρόλα αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις οριακός.

Θετικά αποτιμά τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής η Moody’s. Όπως σημειώνει, η κίνηση αυτή είναι "πιστωτικά θετική" (credit positive), γιατί η Τράπεζα θα λάβει 718,3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν τον δείκτη κεφαλαίων CET1 κατά περίπου 110 μονάδες βάσης και θα μειώσουν την εξάρτηση από τον ELA.

Όπως αναφέρεται, η Εθνική προωθεί ενεργητικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με το οποίο κλήθηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να επικεντρωθεί στις εγχώριες Τραπεζικές δραστηριότητες.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έρχεται μετά από μια σειρά κινήσεων απομόχλευσης του ισολογισμού, μεταξύ αυτών η πώληση της δραστηριότητας στη Βουλγαρία, η οποία βελτίωσε τον δείκτη CET 1 κατά 100 μονάδες βάσης.

Οι δύο παραπάνω πωλήσεις θα αυξήσουν τον pro forma CET1 σε περίπου 18,1%, το υψηλότερο απ’ όλους τους Ανταγωνιστές στην εγχώρια Αγορά, έναντι 16% που καταγράφηκε με βάση τα στοιχεία Μαρτίου.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι τα μέτρα που ελήφθησαν αντιμετωπίζουν ορισμένες βασικές προκλήσεις.

Η Moody’s αναμένει ότι η Εθνική θα είναι η πρώτη Τράπεζα που θα ξεπληρώσει τον ELA εντός των επόμενων 12 - 18 μηνών, διαδικασία που στηρίζεται στις πωλήσεις ενεργητικού και στην επιστροφή περισσότερων καταθέσεων καθώς η εμπιστοσύνη θα βελτιώνεται εξαιτίας και της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017 - 2018.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 823,57 μονάδες (-0,02%), όμως μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 829,56 (+0,71%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 827,34 (+0,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 827,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,47%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 53,4 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ), ενώ Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 27,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Grivalia.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

------ΧΠΑ

Με ανοδικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα και ο μήνας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται έτι περαιτέρω στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (65.148 συμβόλαια).

Στα 5.562 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.663 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 912, 774 για τον Ιούλιο, 138 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.160,75) κινήθηκε μεταξύ 2.154,5 και 2.164,5 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Jumbo, 10.000 Ελ. Πετρέλαια, 100.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.478), Πειραιώς (18.562), Εθνική (29.040), MIG (6.033), Alpha Bank (3.587), ΟΤΕ (156), Viohalco (988), Cenergy (751), Intralot (200), ΑΔΜΗΕ (165), Ελλάκτωρα (2.757), Ελ. Πετρέλαια (163), Jumbo (106), Μυτιληναίο (301), ΟΠΑΠ (113), ΔΕΗ (171).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 92.072, Eurobank 36.033, Εθνική 129.542, Alpha Bank 33.230, Μυτιληναίος 10.014 και Πειραιώς 222.813.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.415.654 τεμ., (από 20.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.298.341 τεμ. (13.298.341), Εθνική 22.748.890 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 9.033.546 τεμ. (9.033.546).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v