Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεμένουν από δυνάμεις οι αγοραστές

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 825 μονάδων. Στο +5% ο Ελλάκτωρ. Κέρδη κατάγράφουν Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς. Απώλειες για Coca Cola, EΛΠΕ, Μotor Oil, Μυτιληναίο. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Ξεμένουν από δυνάμεις οι αγοραστές

Χωρίς καύσιμα μένει η ανοδική αντίδραση, με ζητούμενο πλέον την επίτευξη ενός θετικού κλεισίματος ή εν πάση περιπτώσει μίας τελικής τιμής για τον Γενικό Δείκτη όχι χαμηλότερα των 824 μονάδων.

Εκ προοιμίου γνωστό πως σήμερα (κυρίως αύριο) συναλλαγές και τζίρος θα περιορίζονταν σε μέτρια επίπεδα, το όποιο ενδιαφέρον στράφηκε στη συντήρηση της πλαγιοανοδικής φοράς του χρηματιστηρίου, με ορισμένες μετοχές να υπεραποδίδουν καλύτερα από τους αντίστοιχους δείκτες.

Παρ' όλα αυτά στα υψηλά της συνεδρίασης -λίγο μετά τις 12:05- σημειώθηκε νέα «τοπική κορυφή» στις 829,56 μετά τις 828,32 μονάδες, αφήνοντας ωστόσο χώρο για να (υπερ)κινηθούν επιμέρους μετοχές όχι μόνο από τη μεγάλη κατηγορία αλλά περισσότερο από τη μεσαία-χαμηλότερη.

Ευνοϊκό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (θυμίζοντας τη σημερινή ημιαργία και την αυριανή αργία στη Wall Street), διευκολύνει τις μετρημένες κινήσεις των long που με τη σειρά τους δεν έχουν λόγους για να επιδιώξουν θεαματικά υψηλότερες τιμές. Τόσο στη Φρανκφούρτη για τον DAX η επαναφορά στην περιοχή των 12.400, όσο και στο ΧΑ η νέα τοπική κορυφή συμβάλλουν στη διατήρηση του ελαφρού (και χαλαρού) πλεονεκτήματος που έχουν οι long παίκτες.

Ενθαρρυντικό το ότι ο τραπεζικός κλάδος κρατά το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών από την αντίδραση έως τις 1.062 μονάδες, δηλαδή πλησιάζοντας αρκετά τον στόχο των 1.090 μονάδων που δικαιολογούνταν μετά τη διάσπαση των 1.044 μονάδων.

Ετσι και η μετοχή της Alpha Bank κυμαίνεται στα 2,17-2,22 ευρώ (καλύπτοντας τον στόχο, που είχε τεθεί νωρίτερα στον Εκηβόλο) και οι Πειραιώς, Eurobank και Εθνική ενισχύονται. Συγκριτικά περισσότερο η μετοχή της τελευταίας, με αφορμή και την εκτίμηση του οίκου Moody's πως η Εθνική θα είναι η πρώτη που θα απεξαρτηθεί από τον ELA.

Το 58% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικά μερίδια έχουν γίνει σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, αλλά και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ.

Από τη μεγάλη κατηγορία ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά το «σήμα ανακωχής» που βγήκε από τη χθεσινή γενική συνέλευση, πλησιάζοντας οριακά τον στόχο του 1,58 ευρώ, η... πρωταθλήτρια 6μήνου Viohalco (με την αγορά να αποτιμά τα σχέδια της διοίκησης για τη δημιουργία ΑΕΕΑΠ και εισαγωγής της στο ΧΑ, αλλά και κυοφορούμενες συμφωνίες), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς κρατά το 4άρι με συναλλαγές στα 4,04-4,09 ευρώ κ.α.

Ωστόσο για ακόμη μία συνεδρίαση υπεραποδίδει ο FTSE Mid Cap ενώ εισηγμένες από ακόμη χαμηλότερες κατηγορίες σημειώνουν αξιοσημείωτη άνοδο.

Από τον δείκτη ξεχωρίζουν J&P Αβαξ, με τιμή κατά 20% υψηλότερα στο 0,676 ευρώ, Ιντρακόμ με 6,39% στο 0,483, Νηρέας με 3,83% στο 0,271, Intralot με 2,50% στο 1,23 ευρώ κ.α.

Από τις μικρότερες κατηγορίες ξεχωρίζει η αντίδραση του ΚΛΜ με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο (απόρροια των σχεδιασμών της διοίκησης για δημιουργία ΑΕΕΑΠ και εισαγωγής της στο χρηματιστήριο), αλλά και των Χαλκόρ, Quality κ.α.

Λίγο μετά τις 15:30 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 36,5 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v