Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking και αναμονή στο Χρηματιστήριο

Υποτονικοί ρυθμοί εξαιτίας και της αργίας στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα blue chips να κινούνται στα χθεσινά επίπεδα τιμών και τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 828 μονάδων. Πέρασαν τα πακέτα της Grivalia, ύψους 179 εκατ. ευρώ.

Stock picking και αναμονή στο Χρηματιστήριο

Με «αψιμαχίες» πωλητών - αγοραστών ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΧΑ, στον ανάλογο ρυθμό που... παίζουν από νωρίτερα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κλειστή σήμερα η Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για Φρανκφούρτη, Λονδίνο, συνακόλουθα για Αθήνα, με τους traders στην Ευρώπη να κινούνται στη λογική της διασφάλισης της χθεσινής αντίδρασης από τα χαμηλά των τελευταίων δύο μηνών.

Εύλογη και βολική από πολλές απόψεις μία συντήρηση δυνάμεων σε επίπεδο δεικτών, με αποτέλεσμα οι traders να επανέρχονται σε επιλεκτικές κινήσεις/stock picking.

Σε γενικές γραμμές, ανάλογο το κλίμα και στην Αθήνα, με τους πωλητές να έχουν ελαφρύ προβάδισμα και με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πέριξ των 828 μονάδων.

Λιγοστές οι μετοχές με θετικό πρόσημο, σαφώς πιο ήρεμη η εικόνα στις χαμηλότερες κατηγορίες, θυμίζοντας πως στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως «...το τελευταίο διάστημα, σε μία σειρά επιλεγμένων μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας έχουν ενισχυθεί οι συναλλαγές, έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις, κάτι που συνήθως παρατηρείται σε φάσεις ολοκλήρωσης ενός ανοδικού κύκλου».

Ετσι η σημερινή εικόνα του ταμπλό θεωρείται λίγο-πολύ αναμενόμενη και φυσιολογική, ενώ όσο δεν αμφισβητούνται οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις, οι long δεν έχουν λόγους να μειώσουν αισθητά τις θέσεις τους αλλά ούτε και οι short να τις ενισχύσουν, φέρνοντας την αγορά σε μία σχετική ισορροπία.

Με τις πρώτες αγορές να γίνονται μετά την υποχώρηση προς τις 825 μονάδες (και του ΔΤΡ προς τις 1.058) και τα πακέτα του placement της Grivalia να περνούν μέσα από την αγορά (179 εκατ. ευρώ), ο τζίρος εκτινάσσεται συνολικά στα 183 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά όμως περιοριζόμενος σε καθαρά μέτρια επίπεδα. Ενδεικτικό πως πέραν της Grivalia, τζίρος πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ είχε πραγματοποιηθεί (*) σε μόλις μία εισηγμένη, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πρώτος σε τζίρο, πρώτος και σε απόδοση ο τίτλος της κατασκευαστικής εταιρείας, συνεχίζοντας τη χθεσινή αντίδραση, απόρροια των ισορροπιών που επιτεύχθηκαν στη γενική συνέλευση.

Ενθαρρυντική η επιστράτευση της Coca Cola, το ανοδικό «γύρισμα» της Alpha Bank, αλλά και η συντήρηση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος σε μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία.

Με νέες αυξημένες συναλλαγές και νέα άνοδο η εντυπωσιακή αντίδραση για τη μετοχή της J&P Αβαξ, προφανώς με ισχυρά χέρια να οδηγούν το τελευταίο θετικό σερί, με την αποτίμηση να πλησιάζει προς τα 60 εκατ. ευρώ αλλά να υπολείπεται σημαντικά έναντι των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (290 εκατ.) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (413 εκατ. ευρώ).

Η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς στη μεγάλη κατηγορία επιτρέπει τη συντήρηση της μόχλευσης σε μετοχές του FTSE Mid Cap και χαμηλότερων αποτιμήσεων, με τους J&P Αβαξ, Ιντρακόμ, Ιντραλότ, ΥΓΕΙΑ, MIG να ξεχωρίζουν από τον δείκτη και ΙΛΥΔΑ, Centric από τα... χαμηλότερα.

(*) στις 11:25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v