Καμία διάθεση διαφοροποίησης στο υφιστάμενο σκηνικό των τελευταίων συνεδριάσεων, όπου ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τον επιτόπιο βηματισμό κερδίζοντας πόντο - πόντο τα οριακά υψηλότερα νούμερα, ή ολοκληρώνει την συνεδρίαση με οριακές υποχωρήσεις, ενώ συνεχίζεται η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με σταθερούς, αλλά και εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.
Στους παραπάνω, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αρχίζουν να προστίθεται και τίτλοι από εταιρείες με εξαιρετικά χαμηλή κεφαλαιοποίηση και οι οποίοι, θεωρητικά, δικαιούνται κάποιας καλύτερης χρηματιστηριακής "μεταχείρισης".
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν το "rotation" στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο θα εξασφαλίζει την διακράτηση των πρόσφατα κεκτημένων για τον Γενικό Δείκτη και ει δυνατόν, την αργή αναρρίχησή του σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η "δυσκινησία" ο οποία χαρακτηρίζει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. εδώ και πολλές συνεδριάσεις, δεν σημαίνει και μηδενισμό στο κοντέρ του ενδιαφέροντος, καθώς πολλοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων αποκτούν ξαφνικούς αγοραστές, αυξάνουν όγκους συναλλαγών και καταγράφουν μεγάλες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτό το τελευταίο είναι σίγουρα θετικό, καθώς πολλοί τίτλοι που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην ζώνη της απαξίωσης αποκτούν και πάλι εμπορευσιμότητα, όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ξαφνικής απόσυρσης των αγοραστών και η δημιουργία νέων εγκλωβισμών, για όσα χαρτοφυλάκια επιχειρήσουν να ακολουθήσουν την ανοδική κίνηση.
Από την άλλη, το παραπάνω "εγχείρημα" έχει σαν αποτέλεσμα, εδώ και πολλές συνεδριάσεις, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο να "παίρνουν κεφάλι και να το διατηρούν μέχρι τέλους", ακόμα και αν ο Δείκτης εμφανίζεται με μικρές απώλειες και αυτό μόνο σαν ένδειξη "ζωντανής" Αγοράς, μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η αναζήτηση των υποτιμημένων μετοχών με ελπιδοφόρες προοπτικές, αναμένεται να συνεχιστεί από το χρήμα που δραστηριοποιείται σε αυξημένο βαθμό, το τελευταίο διάστημα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Στα 5,05 δισ. ευρώ αυξήθηκαν το Μάιο οι οφειλές του Κράτους και Δημοσίων Φορέων προς τους Ιδιώτες, έναντι 4,96 τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 3,843 δισ. ευρώ το Μάιο, σε σχέση με τα 3,914 δισ. του Απριλίου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 1,21 δισ., ενώ τον Απρίλη είχαν διαμορφωθεί στα 1,05 δισ. ευρώ.
Από τις εκκρεμείς επιστροφές τα 893 εκατ. αφορούν άμεσους φόρους και τα 155 εκατ. έμμεσους. Τα μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται στα 162 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,24 δισ.) εκ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,199 δισ. ευρώ.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών και το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia Properties διατέθηκε από τη Eurobank σε επενδυτές έναντι συνολικά 178,2 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, όπως είχε προαναγγελθεί, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας Fairfax και Pimco που αγόρασαν τον αριθμό μετοχών για τον οποίο είχαν δεσμευτεί εγγράφως. Να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, η Fairfax αποκτά το 51,4% των μετοχών και ενδέχεται να υποχρεωθεί στην υποβολή δημόσιας πρότασης για τις εναπομείνασες μετοχές της Grivalia Properties.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση και μέσω του Χ.Α. πέρασε το 20% της Grivalia στην τιμή των 8,80 ευρώ, εξ ου και η εκτόξευση της αξίας των προσυμφωνημένων συναλλαγών, που έφθασαν τα 181,3 εκατ.
Από εκεί και πέρα, η καθαρή αξία συναλλαγών μόλις και μετά βίας έφθασε στα 46,4 εκατ., όμως για αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί ο ρόλος που έπαιξε η σημερινή αργία στην Wall Street.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ήταν μικρή η απογοήτευση όσων περίμεναν να συνεχιστεί η χθεσινή κινητικότητα, όμως το σημερινό "μενού" εμπεριείχε εμφατική επιστροφή της επιφυλακτικότητας, με εμφανώς κατεβασμένους τζίρους.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, Alpha Bank (-0,91%) και Eurobank (-2,51%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, συνεχίζεται το "φαινόμενο" Viohalco (+2,32%) και όλα δείχνουν ότι θα αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση των 3,50 ευρώ, "φουριόζος" ο Ελλάκτωρας (+8,86%) άφησε πίσω του την αντίσταση των 1,58 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών η Lamda Development (0%) συνεχίζει να έχει σαν σημαντική αντίσταση το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, εντυπωσιακά πράγματα στον Άβακα που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,768 ευρώ (+12,78%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,68 ευρώ με οριακές απώλειες 0,15%. Η σημερινή κίνηση επιβεβαίωσε την σκληρότητα της ζώνης αντίστασης 0,76 - 078 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 0,64 ευρώ.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Άβακα
Έξι ανοδικές και 1 διορθωτική συνεδρίαση στις τελευταίες 7 έχει να επιδείξει η Ιντρακόμ (+4,06%), που υπερέβη τα 0,50 ευρώ και έχει σαν επόμενη, σοβαρότερη αντίσταση τα 0,535 ευρώ.
Τουλάχιστον αξιοσημείωτη η κίνηση στον κλάδο Υγείας, κυρίως από Υγεία (+17,68%) και Ιασώ (+8,11%), με τον τίτλο του δεύτερου να ισοφαρίζει να υψηλά 36 μηνών (βλ. διάγραμμα).
Σε υψηλά 36 μηνών η μετοχή του Ιασώ
"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Centric (+7,86%), όπως και οι Παϊρης (+29,92%) και Κυριακούλης (+4,88%), ενώ 5 ανοδικές συνεδριάσεις και 1 αμετάβλητη, στις τελευταίες 6 "μετράει" η Ελγέκα (+7,18%).
Με ελάχιστες συναλλαγές, σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Καρέλιας (+2,36%), ενώ "τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Επίλεκτος (+9,24%) και Βιοκαρπέτ (+9,03%).
Και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ίλυδα (+2,65%), που υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ανέβασε ιδιαίτερα την προσφορά και προς τέλος της ημέρας βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το -6,82%, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την ΕΥΔΑΠ (+0,68%), ενώ συνεχίστηκε η "διανομή χαρτιών" στην ΚΛΜ (-3,67%).
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Intralot (+2,4%) που θέλει υπέρβαση των 1,35 ευρώ για να ελπίζει σε κάτι σημαντικά καλύτερο, ενώ σε "υπόδειγμα σταθερής αναρρίχησης" εξελίσσεται ο Ικτίνος (+6,06%). Η εταιρεία ανήκει σε "hot" κλάδο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,40 ευρώ, τιμή που ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση.
Τίποτα το ιδιαίτερο δεν πρόσθεσε στα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα, η σημερινή συνεδρίαση. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,46%), το 2167 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 2175 που είναι και το πιο σημαντικό μας επίπεδο. Κοντινή στήριξη το 2153 που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει τις 2142 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σε φάση συσσώρευσης επανήλθε η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών, καθώς η επικαιρότητα δεν τροφοδοτείται από ειδήσεις ικανές να λειτουργήσουν σαν θετικοί καταλύτες" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Παρ΄ όλα αυτά, η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου ήταν αρκετή για να δώσει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο την 1η θέση στην κατάταξη των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων για το 1ο εξάμηνο (+27,98%).
Και ενώ η αναζήτηση του κατάλληλου αφηγήματος για την είσοδο σε πορεία ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (+1,6% βλέπει για φέτος η ΤτΕ.) είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΕΕΓΑ στο σχήμα των Αμερικανών επενδυτών αλλά και η μεταβίβαση του 20% της Grivalia σε funds της Fairfax - Pimco, συνιστούν ηχηρές ψήφους εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με τις διοικήσεις των συστημικών Τραπεζών, εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα των NPLs και θα καταστεί δυνατή η δρομολόγηση θετικής πιστωτικής επέκτασης για το επόμενο έτος.
Έτσι, οι συγκρατημένα θετικές προσδοκίες μπορεί να επαναφέρουν τον Τραπεζικό κλάδο στο επενδυτικό προσκήνιο, αν και η μονιμότερη επαναφορά του θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο ώστε να επιβεβαιωθεί από τα "stress tests" του 1ου εξαμήνου του 2018 η επαρκής κεφαλαιακή θωράκισή του.
Έτσι, η Αγορά έχει δρομολογήσει την αναζήτηση εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών πέραν των Τραπεζικών. Με δεδομένο δε ότι οι Δεικτοβαρείς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δια των οποίων έχει επί μακρόν μοχλευθεί ο Γενικός Δείκτης, έχουν, κατά γενική ομολογία, "ώριμη τιμολόγηση" και συνιστούν επιλογές με ασφαλή κυρίως χαρακτηριστικά, η αναζήτηση επεκτείνεται σε άλλες κατευθύνσεις.
Αυτές αφορούν τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με ελκυστικές αποτιμήσεις (κεφαλαιοποίηση που υπολείπεται αισθητά της λογιστικής αξίας), ικανοποιητική κερδοφορία, υψηλή μερισματική απόδοση και επιπλέον το δικό της story (υποψήφιος στόχος εξαγοράς, νέο επενδυτικό πρόγραμμα, αυξανόμενη εξωστρέφεια, αύξηση μεριδίου Αγοράς στο εσωτερικό, προσδοκία turn-around story από ζημιές σε κέρδη, θετική προοπτική του κλάδου όπου ανήκει η εταιρεία). Σημαντικός αριθμός εταιρειών με τέτοια χαρακτηριστικά και ελπιδοφόρες προοπτικές (διαδικασία stock-picking) έχουν ήδη τύχει της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας και διαφαίνεται ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με το "έξυπνο χρήμα" να δραστηριοποιείται Παράλληλα, η ανάγκη προώθησης των Μεταρρυθμίσεων αφορά σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο στο πεδίο των Αποκρατικοποιήσεων, με σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών να περιλαμβάνονται στους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει ποσοστά τους (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ), διαμορφώνοντας μια "παλέτα" μετοχών που οφείλουν να είναι σε διαρκή προσοχή από τους επενδυτές.
Αλλά και στο διεθνές περιβάλλον η ένδεια ειδήσεων είναι το χαρακτηριστικό του. Οι Αγορές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα των μελλοντικών κινήσεων των Κεντρικών Τραπεζών (χρονική στιγμή νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Federal και διακοπής της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ). Παράλληλα, τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά με το πήχη των προσδοκιών σε χαμηλά επίπεδα ενόψει του G20 για τις 7-8/7.
"Σκηνικό που συντηρεί συνθήκες νευρικότητας για τις Χρηματιστηριακές Αγορές" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 +1,75%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,53%).
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα καθώς και τον ουδέτερο τόνο στην φρασεολογία της, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις βελτίωσης στην Οικονομία και μιας στροφής προς περισσότερο "επιθετικές" εκτιμήσεις σε σχέση με τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Η απόφαση για διατήρηση του επιτοκίου στο 1,5% αναμενόταν από τους οικονομολόγους.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης υποχώρησαν το Μάιο με το γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Η Eurostat ανέφερε πως οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν στη Περιοχή κατά 0,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, αν και ενισχύθηκαν κατά 3,3% από το Μάιο του 2016. Η μηνιαία πτώση ήταν μεγαλύτερη του 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.
Η Banco Santander ξεκίνησε πώληση μετοχών αξίας 7,1 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση της Banco Popular Espanol, την οποία αγόρασε τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο σχεδίου διάσωσης από την Κεντρική Τράπεζα. Τα στελέχη της Santander είχαν αναφέρει ότι θα εξέδιδαν μετοχές περίπου αυτού του ποσού, όταν η Τράπεζα αγόρασε την Banco Popular για ένα ευρώ στις 7 Ιουνίου. Η αύξηση κεφαλαίου που είναι γνωστή ως έκδοση δικαιωμάτων, περιλαμβάνει την προσφορά μετοχών σε υφιστάμενους μετόχους με έκπτωση. Η Τράπεζα διευκρίνισε ότι θα εκδώσει 1,46 δισ. νέες μετοχές στην τιμή των 4,85 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με υποχρεωτική γνωστοποίηση στις Ρυθμιστικές Αρχές. Οι μετοχές της Santander έκλεισαν στα 6,00 ευρώ τη Δευτέρα.
"Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 20 Ιουλίου, για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου", τόνισε η Santander.
Εγκρίθηκε και τυπικά από τις Αρχές Ανταγωνισμού της Κομισιόν η Κρατική στήριξη που έδωσε το Ιταλικό Δημόσιο στην παλαιότερη τράπεζα του Κόσμου, Monte dei Paschi di Siena. Το "πράσινο φώς" για Κρατική ενίσχυση με 5,4 δισ. ευρώ για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της MPS έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής μεταξύ του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών Pier Carlo Padoan και της επιτρόπου Margrethe Vestager.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η συμφωνία της Ελλάδας με τους Πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα βοηθήσει πιθανότατα να βελτιωθεί το ηθικό των Επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες καθώς μειώνεται η αβεβαιότητα", σχολιάζει η Citi με αφορμή τα στοιχεία από τον PMI που δείχνουν επέκταση στην παραγωγή αλλά και αυτά του ΙΟΒΕ που δείχνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Ωστόσο εκτιμά ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα παραμείνει αδύναμη, παρά την πρόσφατη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς τα Νοικοκυριά πλήττονται από την δημοσιονομική λιτότητα.
"Όπως και στο παρελθόν η βελτίωση στο καταναλωτικό κλίμα θα υπολείπεται σημαντικά της βελτίωσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα", συμπληρώνει.
Στα 13,3 ευρώ ανά μετοχή, από 12,4 ευρώ προηγουμένως, αύξησε η Goldman Sachs την τιμή - στόχο για τον ΟΤΕ, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "buy”. Όπως αναφέρει η Goldman η Αγορά αποδίδει χαμηλότερο ρίσκο σε εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αντανακλάται στις επιδόσεις των μετοχών. Εκτιμά πως το μακροοικονομικό περιβάλλον, η βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας του ΟΤΕ και η χαμηλή μόχλευση δικαιολογούν τη μείωση του κόστους κεφαλαίου της εταιρείας και έτσι, παρά το ράλι, περίπου 17%, που έχει κάνει η μετοχή από την αρχή του έτους, εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο ανόδου, με "οδηγό" ένα πολλαπλό-rerating. Επιπλέον, αναμένει η εταιρεία να αυξήσει τα μερίσματα, δεδομένης της επανεκτίμησης του οικονομικού ρίσκου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Βογιατζόγλου (-6,67%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,11 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0935 ανά μετοχή).
Ο Γενικός Δείκτης, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε μεταξύ 825,72 (-0,23%) και 829,88 μονάδων (+0,27%), στις 17.00 βρέθηκε στις 826,93 (-0,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 825,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.
Άλλαξαν χέρια 71213499 τίτλοι, από τους οποίους οι 54671894 στο ταμπλώ του FTSE25.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ.
Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Τιτάν.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 82 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται έτι περαιτέρω τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.424 συμβόλαια).
Στα 5.584 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.562 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 669, 565 για τον Ιούλιο, 104 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.150,75) κινήθηκε μεταξύ 2.152,25 και 2.162 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.800 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.812), Πειραιώς (8.026), Εθνική (11.089), MIG (6.913), Alpha Bank (1.113), ΟΤΕ (359), Viohalco (465), Cenergy (438), Intralot (822), ΑΔΜΗΕ (292), Ελλάκτωρα (2.963), Ελ. Πετρέλαια (131), Μυτιληναίο (314), ΔΕΗ (122).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 94.989, Eurobank 36.234, Εθνική 127.461, Alpha Bank 32.970, Μυτιληναίος 10.034 και Πειραιώς 225.055.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 20.456.654 τεμ., (από 20.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.298.341 τεμ. (13.298.341), Εθνική 22.748.890 τεμ. (22.748.890) και Eurobank 9.033.546 τεμ. (9.033.546).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.