Κλειστή η Wall Street χθες, χαλαρή διόρθωση στην Ευρώπη από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα.
Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, καθώς κλιμακώνεται(;) η ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας, αν και οι μέχρι τώρα επιπτώσεις (άνοδος αργού, πτώση ευρώ) δεν παραπέμπουν σε ουσιαστική ανησυχία.
Ωστόσο η περίπτωση της Βόρειας Κορέας είναι σε αυτή τη φάση ίσως ο πιο εμφανής παράγοντας διαμόρφωσης τάσης στις αγορές.
Μικρές απώλειες στα ευρω-χρηματιστήρια, με τον DAX σταθερά πάνω από τις 12.400 μονάδες, χαμηλότερα ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη στις 10.566 μονάδες, ενόσω η Banco Santader ξεκίνησε πώληση μετοχών ύψους 7,1 δισ. για να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση της Banco Popular Espanol, δείχνοντας άλλον έναν τρόπο (υπο)στήριξης των τραπεζών όταν υπάρχει πολιτική βούληση και κεντρική αρωγή (από την ΕΚΤ), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε κάποιο βαθμό και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρώμη.
Διασταλτικά σε αυτό το πλαίσιο, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του David Marsh/Financial Times για τον ρόλο του Jens Weidmann και την αναφορά στη σχέση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη με τον Γάλλο ομόλογό του. Στα υπόψη, καθώς η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ -την 7η Σεπτεμβρίου- απέχει μόλις 1,5 μήνα (και ακολουθούν στις 24 Σεπτεμβρίου οι Ομοσπονδιακές Εκλογές στη Γερμανία).
Στα δικά μας και στα βραχυπρόθεσμα, στα intraday μας καθώς εξαρχής -από το προσυνεδριακό της Δευτέρας- είχαμε καταστήσει σαφές πως σε ένα ΧΑ που θα πλαγιοκινείται, οι traders θα περιορισθούν στο αναπόφευκτο stock picking με τη συγκυρία να ευνοεί περισσότερο όσους ενεργούν σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE25, κυρίως όμως στον υπεραποδίδοντα Mid Cap αλλά και στις μικρότερες κατηγορίες.
Οι δείκτες σε σημείο εύλογης διακύμανσης, με τον ΓΔ μεταξύ 825-830 και με τον ΔΤΡ στο εύρος των 1.050-1.070 μονάδων, πρακτικά σε εύρη που δεν παραπέμπουν ούτε σε θεαματική ανοδική αντίδραση αλλά ούτε και σε ανησυχητική διόρθωση. Συνεπώς μέχρι νεωτέρας οι traders συνεχίζουν επιλεκτικά, κάτι που φάνηκε και χθες από ΕΛΛΑΚΤΩΡα μέχρι ΙΚΤΙΝΟ, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ-Intralot αλλά και χαμηλότερα σε ΠΑΪΡΗ, Inform Lykos, Centric, ΙΑΣΩ κ.α.
Καθαρός τζίρος χθες, αφαιρούμενων των πακέτων στην Grivalia, 46,4 εκατ. ευρώ, όπως «μετρούσε» ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αν και θα σταθώ στην παρατήρησή του, πως «...οι τίτλοι με θετικό πρόσημο είναι περισσότεροι -από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης-, ακόμη και όταν ο Δείκτης εμφανίζει μικρές απώλειες», όπως συνέβη και χθες. Απολογισμός 80/37 με τη μόχλευση στα μεσαιο-μικρά να κρατεί καλά, καθώς εδώ και μέρες έχει δοθεί χώρος σε αρκετά εγχώρια επενδυτικά σχήματα να δραστηριοποιηθούν στις δικές τους επιλογές, δίνοντας μία ζωντάνια στην αγορά, που κατά την άποψή μου είναι ό,τι πιο ενθαρρυντικό και... δροσιστικό για όλους εμάς τους μικρούς.
Επιλεκτικά στα μεσαιο-μικρά λοιπόν, καθώς από τον FTSE25 η προσοχή των traders είναι σε ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Viohalco και στις διορθώσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ (θα ξανακινηθεί προς τα 2,49 ευρώ), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΕΧΑΕ όσο κινείται προς τα 5,86 ευρώ (υψηλό στις 29 Ιουνίου). Τεχνικά κίνηση προς τα 6,88 «δείχνει» η Lamda, εάν και εφόσον υπερβεί πειστικά (με συναλλαγές ) τα 6,72 ευρώ.
Από τις μετοχές του Mid Cap, Ιντρακόμ και Intralot είναι σε διαδικασία επαναπροσέγγισης των 0,526 και 1,39 ευρώ αντίστοιχα, με αυξημένες συναλλαγές, στον J&P Αβαξ ο αγοραστής είναι μεγάλος εγχώριος θεσμικός, ενώ η αντίδραση του ΥΓΕΙΑ (συνακόλουθα του ΙΑΣΩ) αποδίδεται από ορισμένους σε εξελίξεις που σχετίζονται με το deal CVC Capital Partners - Metropolitan (που σημειωτέον ΔΕΝ έχει κλείσει τελεσίδικα ακόμη).
Κλάδος τάσης ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ όσο δεν φεύγει από τις 1.080-1.090 και 1.040-1.020 να μη δίνει ισχυρό σήμα long ή short, κάτι που δικαιολογεί επιμέρους κινήσεις άλλοτε σε Alpha Bank, άλλοτε σε Πειραιώς ή Εθνική ή Eurobank. Aπό τις συστημικές, η Εθνική μετά την εκτίμηση του Moody's πως θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεξαρτηθεί από τον ELA, ακολουθεί ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σε ανάλογο κλίμα, με την προσοχή της αγοράς στην ανακοίνωση του αγοραστή της θυγατρικής στη Ρουμανία.
Στα 0,339-0,346 η μετοχή, με στόχο το «τοπικό υψηλό» του 0,359 στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου. Επίσης να σημειωθεί πως από τις 4 συστημικές, η μόνη που δεν έχει γράψει ακόμα τιμή τρίτης αμκ (0,30 ευρώ) είναι η Πειραιώς, θυμίζοντας πως για τη Eurobank σημειώθηκε το 1,03 ευρώ ενδοσυνεδριακά στις 16/6 (σ.σ. στη συνεδρίαση έκλεισε χαμηλότερα, στο 0,96 ευρώ).
Αυτά για προσυνεδριακό, με αναφορά και στη νέα υποχώρηση του 2ετούς στα 3,65% και περισσότερα στη συνέχεια...