Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκίνηση από νέα υψηλά για το Χρηματιστήριο

Με τους αισιόδοξους να διατηρούν ένα προβάδισμα μετά το χθεσινό κλείσιμο κινείται η εγχώρια αγορά. Η προσπάθεια ανάτασης των τραπεζών και τα μηνύματα από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων.

Εκκίνηση από νέα υψηλά για το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street, με τον Nasdaq να κερδίζει τις εντυπώσεις. «Βουτιά» 4,1% για την τιμή του πετρελαίου, ενισχύθηκε το δολάριο. Νωρίτερα στην Ευρώπη, μικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια με πιέσεις σε Μιλάνο και Μαδρίτη, θυμίζοντας πως το μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο για την ΕΚΤ και την πλευρά Ντράγκι είναι το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της χώρας του. 

Στην Αθήνα, το ΧΑ συνέχισε να ξαφνιάζει θετικά με άλλη μία ανοδική κίνηση «νέων υψηλών», αναδεικνυόμενο στο πρώτο από πλευράς απόδοσης χρηματιστήριο διεθνώς, έχοντας ήδη ένα πρώτο 6μηνο ως το καλύτερο από το 1999 και εντεύθεν. Πλέον ακόμη και επιφυλακτικοί παίκτες διερωτώνται εάν για το ΧΑ έχουν σημειωθεί τα «χαμηλά» και είναι σε εξέλιξη ένας μεσοπρόθεσμος σχηματισμός αναστροφής και κατά πόσον υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να σημειωθούν ακόμη και... τετραψήφια μεγέθη (για τον ΓΔ) μέχρι το τέλος του 2017. 

Θα δείξει... καθώς η δική μας καθημερινή ενασχόληση είναι μεν η θέαση της «μεγάλης εικόνας», πλην όμως το intraday είναι στην ημερήσια διάταξη και προτεραιότητά μας. Συνεπώς στα δεδομένα μας: στις 841,34 μονάδες ο ΓΔ με 1,87% που είναι νέο υψηλό 26 μηνών, σύμφωνα με τη μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου, θεαματική κίνηση με θετικό πρόσημο για τις 24 από τις 26 μετοχές του δείκτη (με μείον 0,12% η Coca Cola και μείον 1,34% ο Fourlis), με συναλλαγές 80,3 εκατ. μετοχών και τζίρο 78,8 εκατ. ευρώ (το 42% στις τράπεζες ) και με μεστή συμμετοχή ξένων (κυρίως αμερικανικών) κεφαλαίων. 

Τι κρύβει η κίνηση ανοδικής απεμπλοκής επιχειρείται να αναλυθεί στο σχόλιο του Θανάση αλλά το ενδιαφέρον είναι πως εξελίχθηκε σε μία ημέρα που ο ESM μετέθετε για την Παρασκευή την έγκριση εκταμίευσης της δόσης, που ο Μπενουά Κερέ θύμιζε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ΕΚΤ και η πλευρά Ντράγκι παρότι θέλουν, ΔΕΝ μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κατά την εκτίμησή μας, ένα από τα σημαντικά στοιχεία της χθεσινής ημέρας ήταν η άντληση 1,625 δισ. από 6μηνα έντοκα με νέο χαμηλότερο επιτόκιο στο 2,78% από το 2,97% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, θυμίζοντας ότι στις 21 Ιουλίου η Standard & Poor's θα αξιολογήσει και βαθμολογήσει την Ελλάδα και την πιστοληπτική της ικανότητα. Δηλαδή στο διάστημα που θα πληρώνονται οι δύο μεγάλες υποχρεώσεις της χώρας προς το «κεντρικό σύστημα». 

Ας δούμε τους... δείκτες μας: χαμηλότερα το 2ετές στα 3,635%, υψηλότερα το GREK στα 10,34 $ (1,17%), στις 1.083,23 μονάδες ο ΔΤΡ. 

Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ (αθόρυβη, μεθοδική και αποτελεσματική η ομάδα του Στέλιου Παπαδόπουλου) παραπέμπει στρατηγικά σε προοπτική-ματ, και αυτό αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό, με τις τοποθετήσεις του διορατικού ξένου χρήματος και τις ενέργειες των insiders.  

Η είσοδος του ΔΤΡ στη ζώνη του κύριου στόχου των 1.080-1.090 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές, με οδηγό την Εθνική και υπεραπόδοση για την Πειραιώς, ενισχύει το σενάριο της υπέρβασης των 1.100 μονάδων. 

Εάν ο τραπεζικός κλάδος συνεχίσει ανοδικά (την ώρα που οι 9 στους 10 περιμένουν διόρθωση), τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική κίνηση των blue chips, δίνοντας πολλές πιθανότητες για την επιβεβαίωση του μεγάλου στόχου που έχει τεθεί από διορατικούς παίκτες (*) από τα μέσα Μαρτίου.

Στις 2.188,50 μονάδες ο FTSE25, στις 1.161,77 ο FTMid Cap, στο συν 96 μετοχές (στο μείον 36), με άνοδο μεγαλύτερη του 10% περί τις 16, σχεδόν αποκλειστικά από την αφυπνισθείσα περιφέρεια. 

Σήμερα-αύριο θα φανεί εάν αυτοί που οδηγούν την αγορά σε νέα υψηλά 26 μηνών θα πάρουν μεγάλο μέρος των κερδών τους οδηγώντας την σε διόρθωση ή θα ενισχύσουν την αντίδρασή της. Μία σημαντική παράμετρος-καταλύτης, η αυριανή απόφαση των δανειστών για τη δόση και το πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια εμπλοκή (ας διαβαστεί πιο προσεκτικά το άρθρο της Handelsblatt).    

(*) συγκεκριμένα από τον zelis677, ο οποίος στοχοθετούσε για τον ΓΔ τις 944 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v