Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανίχνευση της ζώνης των 840-845

Διστακτικές οι κινήσεις των επενδυτών στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με τον όγκο συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα. Εν αναμονή της απόφασης του ESM για τη δόση και νέων καταλυτών. Ανοδική κίνηση από ΕΧΑΕ.

ΧΑ: Ανίχνευση της ζώνης των 840-845

Με μικρές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με διερεύνηση των 840-845 μονάδων το ΧΑ.

Προσεκτικές οι κινήσεις και από τις δύο πλευρές (long και short) καθώς η αγορά έχει εισέλθει σε περιοχή «υψηλών 26 μηνών», σε μία στιγμή που ο ESM δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, παρότι η συμφωνία έχει περάσει από τους δανειστές (και τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης) και η κυβέρνηση έχει περάσει από τη Βουλή όλο το πακέτο.

Σήμερα-αύριο κρίνεται η άμεση συνέχιση της ανοδικής κίνησης, που ως στόχο έχει επίπεδα με το 9άρι μπροστά για τον Γενικό Δείκτη ή μία διόρθωση, ένα «άδειασμα» στην περίπτωση που αύριο υπάρξει κάποια νέα εμπλοκή με τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Προσώρας η αγορά προεξοφλεί πως το... μαρτύριο της σταγόνας για τη δόση θα έχει αίσια κατάληξη, με τον Ευ. Τσακαλώτο να εμφανίζεται βέβαιος 100% πως θα εγκριθεί. Θα δείξει...

Σχετική επιφυλακτικότητα αποτυπώνεται στις μέχρι τώρα ενέργειες των traders αλλά και στα ομόλογα, με το 2ετές στα 3,760% και το 10ετές στα 5,352%, με μερίδα παικτών να ποντάρει πως οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στον περιορισμό του spread του 10ετούς με το bund κάτω από τις 500 μ.β., ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του haircut από την ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα (κάτι που θα απελευθέρωνε ρευστότητα), οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν περισσότερο την εξάρτησή τους από τον ELA, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κ.ο.κ., περιγράφοντας πάντα το «ενάρετο σενάριο», που θα οδηγούσε σε επιτάχυνση της ανόδου με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Αυτά σε πιο βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, γιατί αυτό που προέχει είναι η αγορά σήμερα-αύριο, η αποφυγή ενός αρνητικού απρόοπτου που θα οδηγούσε εύλογα σε βραχυπρόθεσμο «άδειασμα». Για αυτό προσοχή...

Ο τραπεζικός κλάδος στην περιοχή των 1.090 μονάδων, με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο από την αρχή και σε αντίθεση με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Το 73% στις τέσσερεις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική και τον μεγαλύτερο τζίρο σε Alpha Bank και Εθνική.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με αγοραστές ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, λίγο χαμηλότερα η Coca Cola, σταθεροποιητικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την έκδοση του ομολόγου των 60 εκατ. ευρώ για την ΤΕΝΕΡΓ να προχωρά μετά και το «πράσινο φως» από το ΧΑ.

Με αγοραστές οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Grivalia, σε ένα σαφώς πιο... ήρεμο και προσεκτικό ξεκίνημα (και σωστά) με μετρημένες ενέργειες από τις δύο πλευρές, με τις πρώτες ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις να ενεργοποιούνται από τα επίπεδα των 845,20 μονάδων (ΓΔ), των 2.196 (FTSE25) και 1.093,92 (ΔΤΡ).

Στον FTMid Cap υπάρχει κινητικότητα σε Quality, MIG, αλλά και ΥΓΕΙΑ, Κορρές, Attica Bank, J&P Αβαξ, Ιντρακόμ, Intralot, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

Στο πρώτο ημίωρο είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 18,6 εκατ. μετοχών -λόγω της μόχλευσης στις τράπεζες-, με τον τζίρο στα 9,4 εκατ. ευρώ. Πέραν των τραπεζικών συγκριτικά ενισχυμένος και σε Attica Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v