Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλαφίζει υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Διστακτικές οι κινήσεις εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης του ESM και με το κλίμα βαρύ στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών. Μικρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ανοδικά Motor Oil, Σαράντης, Folli Follie, Φουρλής.

Ψηλαφίζει υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Με «νέα τοπική κορυφή» στις 846,44 μονάδες, με νέα υψηλά για αρκετές μετοχές και λελογισμένη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Ικανοποιητικές οι συναλλαγές, που σήμερα είναι κατανεμημένες περισσότερο στον τραπεζικό κλάδο, το ανοδικό momentum για το ΧΑ καλά κρατεί κόντρα στη σημαντική διόρθωση αρκετών κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την αρνητική εικόνα των futures στη Wall Street.

Δεδομένου ότι η αυριανή συνεδρίαση είναι εκ των πραγμάτων πονηρή -λόγω της απόφασης του ESM-, η μέχρι τώρα contrarian κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των ξένων πολύ πιθανό να κρύβει παγίδες για τους βραχυπρόθεσμα long παίκτες. Κάτι που χρήζει προσοχής προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, ειδικότερα δε στη διαδικασία της δημοπρασίας, οπότε και εκτιμάται πως θα διαφανούν οι προθέσεις και των short και των long. Εάν δηλαδή θα επιδιωχθεί να εγγραφούν χαμηλότερες ή υψηλότερες τιμές.

Με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν νωρίτερα σχετικά δημοσιεύματα που ήθελαν την Αθήνα να... βγαίνει στις αγορές μέσα στο επόμενο 10ήμερο, το 2ετές να «τσιμπάει» 1,93% στα 3,742% αλλά με το 10ετές κοντά στα χθεσινά επίπεδα στα 5,379%, λόγω και των όσων έγιναν γνωστά νωρίτερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως τόσο η χθεσινή έκδοση του 6μηνου εντόκου με χαμηλότερο επιτόκιο όσο το αίτημα της Αθήνας προς το ΔΝΤ για την προληπτική γραμμή πίστωσης λειτουργούν υπέρ της διατήρησης του κλίματος στην αγορά, αν και αποτελεί κοινό τόπο πως το ΧΑ δεν μπορεί να πάει για πολύ κόντρα σε μία ενδεχόμενη σημαντική διόρθωση των ξένων αγορών και δη της Wall Street. Για αυτό και σήμερα έχει σημασία η εικόνα που θα δείξει η Νέα Υόρκη.

Παρ' όλα αυτά και με τον DAX κατά 0,76% χαμηλότερα στις 12.359 μονάδες, ο ΓΔ διατηρεί το θετικό πρόσημό του, όπως επίσης ο FT Mid Cap σε αντίθεση με τον FTSE25, που βαρύνεται και λόγω του μείον 0,85% που υποχωρεί ο τραπεζικός.

Σημαντικά βαραίνει και το μείον 1,21% για τη μετοχή της Coca Cola αλλά και το μείον 1,79% της Alpha Bank, με τους πωλητές να έχουν εδώ και ώρα το προβάδισμα στις συστημικές τραπεζικές.

Ωστόσο, σε αυτό το περιβάλλον, για μία ομάδα εισηγμένων σημειώνονται νέες υψηλές τιμές, που σε ορισμένες μάλιστα είναι εντυπωσιακές σε αντιστοίχιση με τον ΓΔ. Ενδεικτική η περίπτωση της Motor Oil, που νωρίτερα συνέχισε σε νέα υψηλά -στα 19,60 ευρώ-, που αντιστοιχούν στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2007, όταν στο ΧΑ ο ΓΔ ήταν κοντά στις... 5.000 μονάδες.

Νέες υψηλές τιμές για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια -στα 6 ευρώ-, την ΕΥΔΑΠ -στα 6,30 ευρώ-, οριακά κοντά στα 12,75 ευρώ ο Σαράντης κ.α.

Στις 16:00 είχαν γίνει συναλλαγές 84 εκατ. μετοχών, με τζίρο 64 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v